Nejbližší koncerty
HEIDEN – Andzjel

TUMMO – Tummo LP 2011, Dead Heroes Bros Company

Stoner/sludge moravská kapela TUMMO se zhlédla v žánru, který se v našich končinách až tak nenosí. Tento fakt sám o sobě jistě stojí za zvednuté obočí, ale nutně nemusí znamenat, že se jedná o skupinu kvalitní. Naštěstí tato varianta v případě TUMMO odpadá. Bezejmenná deska, kterou vydali, se zdařila.

 
Existence kapely se datuje od roku 2007, a stojí za ní lidé, kteří už za sebou nějaké to muzicírování mají. V souvislosti s TUMMO se zmiňují spolky jako Thema Eleven, Ema Camelia, See You In Hell, Gospel of the Future, Space to Being či More Bad News. Tolik citace z kapelního MySpace. Jinak je okolo nich temno, prachbídné info o kapele, ani mi není známá jakákoliv koncertní aktivita, zkrátka punk přístup. Ale o to tady až tak nejde, cestu jsem si ke kapele našel, na talíři se mi tu totiž točí deska, a z beden se valí muzika a ta je přece nejdůležitější.

TUMMO debutují albem, které vyšlo loni pouze na vinylu, který je vyveden v bílé barvě, což už dneska nešokuje, ale radost udělá vždy. Nahrávka se vměstnala do necelé půl hodiny a obsahuje šest chodů, které si hlasitě říkají o pozornost. On hned první song The Shadow Is Your Slayer nastíní o co se bude jednat. Začátek se převaluje v pomalých stonerových vodách, aby se z ničeho nic Tummu splašili koně, a rozjela se syrová rokenrolová jízda, z které čiší punková energie. Vše je ale zabaleno do hutného a zatěžkaného zvuku, a rozhodně se tu nejedná o žádnou veselici, vše je pod rouškou temnoty. Druhou Plastic bag se nesou hardrockové riffy a z nahrávky začne dýchat vliv Black Sabbath, spíše však duch novodobějších kapel vycházejících z odkazu legendy, typu High On Fire. Zatěžkané riffy se mísí s melodiemi, které si tu vzájemně podávají ruce, a i když se chvíli valí nefalšovaný stoner, najednou je to zase víc hardcore. To samé platí i o zbytku desky, přičemž ta si neustále plyne, nenastávají zbytečné proluky a rozhodně nenudí nekonečným natahování pasáží o jednom riffu. Na to jsou TUMMO až moc barevní a rafinovaní a s klidným srdcem se dá říct, že nápady rozhodně nešetří, pořád se něco děje.

Ačkoliv hudba této formace není žádnou progresivní či instrumentální onanií, i tak jimi předkládané sousto není lehké strávit během několika poslechů. Až po delším seznamování se vyklubou na povrch melodické momenty, takový závěr Plastic bag je vyloženě hitovou záležitostí, samozřejmě pořád v surové podobě, kterou ještě zahušťuje svým řevem zpěvák Pepa, který své hlasivky rozhodně nešetří.

Udělat desku dlouhou necelou půlhodinu absolutně schvaluji. V tomto případě je to adekvátní časový úsek, aby posluchač vydržel ostražitý. K plusům desky, kromě pěkného grafického zpracování (nechybí jak české, tak anglické texty), patří i zvuk, který k tomuto druhu hudby sedne, jako pověstná prdel na hrnec. TUMMO se tak na své prvotině prezentují jako vyzrálá kapela, jenž má jasno jak chce znít a jejich kombinace stoner, HC/sludge s punkovým drivem funguje. Každého, kdo k podobným žánrům inklinuje, nemůže tahle deska nechat chladným.

Čas: cca 29 minut

Seznam skladeb:

  1. The shadow is your slayer
  2. Plastic bag
  3. Black becomes grey
  4. Dusk of the age
  5. Madness and rush
  6. The prophet

http://www.myspace.com/tummo666
http://tummo.bandcamp.com  


Zveřejněno: 25. 09. 2012
Přečteno:
3785 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář