Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
HUSMAN FEST

MARIA CHUANA – Mendax Illusio CD 2012, Tartaros Records

Někdy v roce 2010 jsem si koupil pár CD (starší alba Pathology Stench... a satan ví co) a mezi tím vším byla kompilace od slovenské firmy Tartaros. Zaujalo mě tam víc věcí (například Gazdasgrind, to je úlet – v dobrém) a mezi tím vším i Maria Chuana. Trochu jsem pohledal na internetu a po očku je sledoval, sem tam... Občas jsem něco vyslechl, shlédl nějaké video; něco mě nechávalo chladným a na některé písně jsem zas řekl “jo, jo to je dobrý". Ale jejich CD mě to nepřinutilo koupit.


Během minulého roku mě na tuto kapelu upozornil známý ze Slovenska, zda mi to něco říká, jestli je znám. Odpověď byla jednoduchá: znám a konec. Ale to už se na Facebooku a na Bandzone začaly objevovat další písně a video a já jsem časem zjistil, že to jsou skladby (ať už v live provedení či studiové) z nového připravovaného alba, které ne a ne vylézt ven na povrch. Až teprve v dubnu tohoto roku přišel na svět nový počin Mendax Illusio.


Mendax Illusio je vlastně už pátá řadová deska kapely Maria Chuana. Na každé album připadají plus mínus čtyři roky krát pět a máme dvacet let existence metalcorové formace s líhně slovenského undergroundu, z Bánské Bystrice. Co mě zaujalo, že jsem si objednal jejich nové album? Asi trochu odlišný zvuk od ostatních alb (aspoň těch skladeb, které jsem slyšel). A to, že to není takový obyčejný plechový corový zvuk a je tam víc toho "poctivého" thrash metalu. No, trochu návrat ke kořenům thrash metalu přelomu 80../90. let. A již slušně naposlouchaný titulní song, který je prolínán klidným hlasem: "Mendax Illusio, Mendax Illusio..." A že by texty? Jsou sice hrubšího zrna, ale jsou mi docela sympatické a do této doby se hodí. Texty nejsou nejen o drogách, jak by mnozí mohli soudit dle názvu kapely, ale o všech možných nešvarech, které jsou všude kolem nás, třeba o politickém a náboženském fanatismu, o vymývání mozků různými církvemi a spolky, o vraždění, smrti a samozřejmě už i o zmiňovaných drogách a absťáku a nerozpoznání reality a snu.


Album se rozjíždí pozvolnou melodií a zpěvákovým kázáním o mladém životě, který se žije extrémním tempem až co vydrží tělo a mozek a pak... šílený řev a Ústav tě vítá metalovým nářezem s pořádnými thrashovými riffy. První skladba mě velmi dobře naladila a dostávám se na sto procent ze špatné nálady a nepotřebuji už žádný výplach mozku. Druhá skladba Ilúzia je pro mě už známá a zmiňovaná titulní Mendax Illusio, která se nese v taktéž podobném rytmu. Občas se projeví zpomalení a následné je vypáleno kytarové sólo a tato skladba také udělá pořádný výplach mozku. Všechny víry jsou výplach mozku a nikdo mi nebude vykládat, že to a ono je snaha o spravedlivou věc (džihád) nebo to a ono je pravá víra. Toto vše jsou lživé iluze.


Nenásilně jsem se přesunul ke Slayer (Jihad nebo Christ Illusion). Rychlá skladba Viera moc originality zřejmě nepobrala, protože je jak vypálená od thrashové legendy. Úvod a závěr mi trochu připomíná déšť z Raining Blood (i když tady je trochu odlišný motiv) a ostatní jak kdyby bylo vystřiženo z alba Christ Illusion. Ale to kázání..., už někde vidím zpěváka v kazatelně, zpovzdálí od varhan je zbytek osazenstva Maria Chuana a přednášejí nám svoji Vieru:

"Načo si klamať, prestať si veriť, opraty života máš v rukách sám."

U čtyřky Detstvo si už klidněji pokyvuji hlavou. Není to tak už ostrý nářez jako první skladby, ale o to zajímavější je zpěv. Z hutného kázání se převalí do takového hysterického křiku. Během skladby se objeví opět zajímavé sólo. Spíš metalcorové Hľadanie je opět zajímavá skladba, sekané riffy a sekaný jednoslovný zpěv v refrénu: "...chodil a hľadal, skúšal a tápal..." Corová kvílivá kytara a opět povedené sólo. Blázon je podobná skladba té předchozí, jen to kvičení kytar na konci jsem opět někde slyšel..., že by Kabát?!


Další na řadě je Kurva - poslechněte si to sami a uznejte, není to pravda?

"Tupý pohľad z krásnych očí... ...sebaistá, svet sa točí okolo ... (doplňte sami), ona to vie"

Hutná metalcorová, ale i melodická skladba, která v refrénu vyznívá jako slovenská “ľudová pieseň”. A opět nějaké staré časy. V určitých momentech mi něco říká, že jsme se otřeli o Megadeth. Pokud jsem si nebyl jistý, tak s další písní Poprava se určitě přesuneme o hodně let zpět a ocitneme se někde v období vydání alba Rust in Peace. Že by to byla Lucretia číslo dvě? Klidně bych jí tam narval, až na ten hlas... (úsměv). Vypálení bicích a poslední skladbou je Kocovina. Rychlá třepačka, tak jako kdyby tu byl silný absťák a delirium a zpěvák to vysype ze sebe jako z rukávu. Na konci šílenství překvapí pěkné rychlé sólo. Text ani není potřeba popisovat, kapela zůstává věrná svému názvu.


Vzpomenul jsem podobu se Slayer a Megadeth, a jen doplním, že to není myšleno nijak špatně, protože mně to nevadí a písně jsem si vychutnal. V každé skladbě najdu dobré momenty, ale asi nejlepší jsou první Ústav, Ilúzia, Viera, sekačka Hľadanie a třeba taková Kurva a Poprava je dobrá. Nevyjmenoval jsem náhodou všechny písně z alba?


Není pravda, že Kocovina je poslední skladba a vysvětlím taky, proč jsem to tak napsal. Za vším následuje Budúcnosť a i za kocovinou je nějaká naděje. Tady je také. "Žít jako člověk... pracovat pilně, přestat už pít...", kdo by neznal Hymnu Václava Hrabyni, kterou zpívá osazenstvo protialkoholické léčebny ve filmu Dobří holubi se vracejí. Tak touto písni začíná poslední song, který následuje trochu odlehčenou volnou verzi Maria Chuana. Což nevadí, ale v polovině skladby se to převalí do instrumentální verze ruské lidové válečné písně a ještě po zhruba půl minutě se to přemění na gramofonovou verzi písně zvané Kaťuša. Možná by to nevadilo, ale poslouchat to dvě a půl minuty... měl jsem velké problémy... a stačilo mi jednou... Ještě je tam jeden bonus, a to pohled do kuchyně Maria Chuana. Kecy, plky, které se objevily i na předchozím albu Eridani také jako dementní bonus. Z toho vyplývá závěr, že poslední "skladby" jsem už jednou slyšel, čili už jsou zbytečné a tímto pádem při opětovném spuštění dojede CD maximálně pouze po verzi Maria Chuana hitu Dobrých holubů a pro mě to končí...


Album Mendax Illusio vychází společně s bonusovým DVD, což je sympatické a nakonec, když mi CD přišlo, tak mě to i potěšilo (neboť jsem to nevěděl). Objednal jsem si i předchozí album Eridani, které taktéž vyšlo s bonusovým DVD, a vsunul jsem do přehrávače první toto video. Dostavilo se ihned "zklamání". Pouze tři videoklipy. Není to zbytečné? Novinkové video k Mendax je o pár štychů bohatší. Obsahuje sice také tři videoklipy, a to live Mendax Illusio a Poprava z Irish Pubu v Banské Bystrici a klip Budúcnosť ze zkušebny, který je se zmiňovaným ruským songem a naštěstí je konec o mnoho kratší a jako srandu to beru. Dále je na videu fotogalerie a 30minutový bonus v podobě after party.


Závěrem dodám jen pár slov, které se hodí k textům tohoto alba: Mendax in uno, mendax in omnibus. A vězte, že nelžu, album je až na pár maličkostí v pohodě. Bodování je takové: deset mínus dvě blbosti, mínus jeden za menší neoriginálnost a plus jeden za video.


Seznam skladeb:

CD

  1. Ústav
  2. Ilúzia
  3. Viera
  4. Detstvo
  5. Hľadanie
  6. Blázon
  7. Kurva
  8. Poprava
  9. Kocovina
  10. Budúcnosť
  11. Dementi II Trvalé následky


DVD

  1. Mendax Illusio
  2. Budúcnosť
  3. Poprava
  4. Foto
  5. Bonus


Čas: 46:06 + DVD cca 43 minut

Sestava:

  • Bimbo - zpěv
  • Mako - kytara
  • Bukkelo - basa
  • Oťap Kozzy - bicí


http://www.mariachuana.sk/

http://bandzone.cz/mariachuana



Zveřejněno: 01. 08. 2012
Přečteno:
4151 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: 4horsemen | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář