Nejbližší koncerty
F.O.B. - Outside The Palace Walls

DEVIOUS – Wolfhagen CD 2012, vlastní náklad

Ačkoliv se třeba pro někoho bude jednat o takřka neznámý nebo nenápadný band, tak historie holandské kapely Devious sahá až do roku 2000, kdy u jejího zrodu stáli kytarista a skladatel Guido de Jongh a bubeník Frank Schilperoort. Poprvé o sobě tahle parta dala světu výrazněji vědět svým debutem „Act Of Rage“ (2003) a zatím naposledy se pak připomněla posluchačům prostřednictvím CD „Vision“ vydaným v roce 2009.

Po necelých třech letech zřejmě skupina usoudila, že je ten správný čas na předvedení nového materiálu a tak bylo v květnu letošního roku - v limitované, ručně číslované edici zabalené v kovovém pouzdře - uvedeno na trh EP nazvané „Wolfhagen“, na němž se zároveň poprvé představil nový vokalista Dennis Lusseveld.

Na nahrávce nalezneme dohromady pět zbrusu nových věcí, které  jsou doplněné dvěma bonusy v podobě znovu nahrané verze písně „Respiration Of Fear“ z posledního řadového alba „Vision“ a  dnb/dubstep remixu téhož titulu. Co se týče stylu hudby, tak Devious prostřednictvím své muziky servírují posluchačům kombinaci melodického death metalu s prvky thrashe (sem tam ještě podmalováno samply), což na jedné straně přináší velmi zajímavé výrazné melodie, zároveň si však skladby zachovávají i potřebnou údernost a tvrdost. Vzhledem k právě uvedenému je i celkem logické, že v předkládaném materiálu můžeme zaslechnout některé výrazové elementy evokující tvorbu například In Flames, Amon Amarth, Dark Tranquility (mám na mysli především starší CD těchto smeček) či dalších žánrově spřízněných kapel. Asi nejtvrdší věcí, co se výsledného výrazu týče je titulní „Wolfhagen“ zařazená jako číslo 3, naopak nejmelodičtější je hned následující, poměrně skočná „Her Divine“, zajímavým zpestřením je i krátká instrumentálka „Afterlife“, která v podstatě odděluje nový matroš od již zmíněných dvou bonusů. První verze „Respiration Of Fear“ je určitě v pohodě, při rozjezdu remixu však přehrávač vypínám (vyslechl jsem ho jednou a bohatě mi to stačilo), jelikož moc dobře nechápu, co kapely vede k tomuto prznění vlastních skladeb. Že by chtěly zároveň prorazit i mimo metalovou scénu (smích)? Rozhodně bych radši místo toho uvítal další autorský vál. Co bych pochválil je výborná práce obou kytaristů, konkrétně už v úvodu zmíněného Guido de Jonga (jenž je zároveň autorem veškeré hudební složky) a Woutera Huitemy, kteří své nástroje ovládají opravdu mistrně a to ve všech zde obsažených hudebních polohách, velkým kladem je taktéž kvalitativní vyrovnanost předvedených skladeb. Dalším plusem EP je rovněž velmi dobrý zvuk, který vytvořil Jörg Uken ve studiu Soundlodge v Německu.

Za zmínku jistě stojí, že jelikož Devious nemají ve svých řadách stálého baskytaristu (koncerty s nimi absolvuje Niels Achtereekte), tak basové party na tomhle CD nahrál současný člen jedné z ikon světového death metalu - rovněž holanďanů -  kapely  Asphyx, Alwin Zuur.

Seznam skladeb:

  1. One Man Horde 
  2. Sinner of Greed 
  3. Wolfhagen 
  4. Her Divine 
  5. Afterlife 
  6. Respiration of Fear 2012 
  7. Respiration of Fear (dnb/dubstep remix) 

Čas: 27:43

www.devious.nl


Zveřejněno: 20. 05. 2012
Přečteno:
3404 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář