Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

25.4.2012, Praha – Exit-us

Středa určitě není stvořená pro koncerty, ale kdo chce, ten si svoji kapelu vždy najde. Pražský Exit-us přijela zbourat trojice kapel – hořovičtí deathoví Amok, děčínští death/grindoví Fleshless a z Chicaga přijeli Master. No, ono to není až tak žhavé... Z Uherského Hradiště přijeli deathmetaloví Master. Má to cenu vysvětlovat? Prostě a jednoduše, hlavní postava kapely Master, basák Paul Speckmann, působil od roku 1999 v Krabathoru (nahradil Bruna, který odešel po neshodách s Christopherem). A od té doby také bydlí v Uherském Hradišti. S Krabathorem má dva zářezy v podobě alb Unfortunately Dead (2000) a Dissuade Truth (2003). Christopher a Skull z Krabathoru v té době již také pracovali se Speckmannem na albech pro Master, a to Follow Your Savior (EP 2001) a Let's Start a War (2002). (4horsemen)


Poblíž Uherského Hradiště je město Bzenec a v tomto městě působí mimo jiné i smečka Shaark, v které působil Skull a dodnes hrají Zdeněk Pradlovský a Alex Nejezchleba. Slovo dalo slovo a od roku 2003 (po ukončení činnosti Krabathoru) pracovií Master ve složení Speckmann-Nejezchleba-Pradlovský vydali pět alb – The Spirit of the West (2004), Four More Years of Terror (2005), Slaves to Society (2007), The Human Machine (2010). Posledním albem je The New Elite z letošního roku. Dobré by bylo zmínit, že Master vznikli již v roce 1983 a dalo by se říct, že po boku s Chuckem Schuldinerem z Death je Speckmann zakladatelem death metalu a od svého vzniku do dnešní doby natočil již jedenáct alb... (4horsemen)


Kapelu Master jsem chtěl vždycky hrozně vidět. Jenže jsme se pořád nějak míjeli. Od první zmínky o koncertu na Fobiazine jsem se hrozně těšil. Jako bonus k tomu měli hrát i mí oblíbení Fleshless. Vyrazil jsem tedy sám do Prahy, jsem už zvyklej a beru to i jako takovej relax. Jako vždy vybaven svačinou, mapami. Vzal jsem si trošku peněz navíc, protože jsem chtěl koupit i pár cdček, která se jinak nedají sehnat. Cestu do klubu jsem našel hned na poprvé, je to kousek od metra. Byl jsem tam poměrně brzy. Začali se slézat známé obličeje z jiných akcí. Zpěvák Master Paul Speckmann začal prodávat trička a cdčka a já si dával pivo Braník 11° (mimochodem, moc dobré).  V klubu se mi moc líbilo. Koupil jsem si pár cd a dostal jsem dokonce slevu. Paul byl stejně jako zpěvák Fleshless neskutečněj pohodář a tak jsme se dali do řeči. Začali se sházet lidi. Hnedka si ke mně sedli ke stolu dva kluci, jeden z Polska a druhej z USA z Texasu. Ještě, že jsem pil to pivo, angličtina mi pak parádně odsýpala. Ono mi přišlo, že je tam snad víc cizinců, než Čechů. Není se čemu divit, Fleshless už mají evropské jméno a Master jsou světová legenda. Koncert mohl začít. (Asphyx)

 

První formace, která nastoupila na pódium, je AMOK v čele s Jardou Pelánem, který již delší dobu kromě zpěvu krotí basu. Amok pocházejí prakticky z mého bydliště a tak mám možnost se s nimi střetávat pravidelněji. Někdy se mi líbí víc, někdy míň. Oni totiž hrají pořád standardní set, tak asi tak... Dnes bez zdržování a samozřejmě zazněly také skladby Aggression Driven out by Aggressivity, Extinction of Mankind, Police Brutality, Memory is Dead, Dead End a Freedom... Trošku přeházejí setlist, přidají plus mínus jednu, dvě písně a je to. Amok mají na svém kontě jedno album z roku 2007 Negative World, ale z tohoto alba hrají maximálně Within Myself. Na koncertě jsem se setkal se známou, která si doma dala Amok na Bandzone. Po koncertě mi řekla, že ani jedna píseň z toho, co odehráli, tam není. A že si jí to i líbilo. Tak si myslím, že by nebylo na škodu, kdyby na profil kapely něco pověsili z toho, co hrají. Amok se pochlubili i novou skladbou Wheels of Pessimism, která by se měla objevit na připravujícím se novém albu. Svůj set odehráli velmi zdatně, v minulém reportu jsem jej pochválil, tak je chválím i dnes. (4horsemen)


Už jsem AMOK viděl minulý rok na Deadly Storm v Plzni. Kluci jsou pěkně sehraní, je vidět, že je jejich melodický death metal baví. Chvílemi jsem ale zjišťoval, že jsem myšlenkami jinde. Jako předkapela ale dobrý. Šel jsem pak pro pivo a Paul Speckmann mě sám zastavil a zase jsme kecali. Probírali jsme nové desky a byla opravdu sranda. Musel jsem se s ním nechat vyfotit na památku. Jako fanoušek Master jsem byl absolutně spokojenej. (Asphyx)


Pak jsem dostal ránu mezi oči. To byl totální maskar. Na FLESHLESS je vidět, že už mají ledacos za sebou a že koncertují po celé Evropě. Těžký death grindový nářez. Šlapali jak dobře namazanej stroj. Museli dokonce přidávat. Moc pěkný vystoupení. Na to, že byla středa, přišlo i docela hodně lidí. Takhle to má vypadat. (Asphyx)


Vitys trošku déle zvučí bicí, aspoň poznávám nějaké známé tváře, s někým se dávám trošku do řeči... FLESHLESS svůj set rozjíždí hned úvodní skladbou Fixed z aktuálního alba Slaves of the God Machine. Na úvod drtící song a je jen škoda, že refrén

"Fixed, fixed... crucified, fixed

deconstructed... through lie matrix"

si nestřihl svým nakřápnutým hlasem Paul Speckmann, tak, jak je tomu na albu. Těšil jsem se na to, protože to byly moje první myšlenky před koncertem – "když ty dvě kapely mají společný koncert, tak to je snad jasné". Škoda, ale nevadí, protože Vláďa vychrlil refrén ze sebe v takové rychlosti, že jsem ani nepomyslel, že by to měl zpívat Paul. Dvojkou byla další vypalovačka z posledního alba, Truth in Flesh je plná kytarových melodií. Pak následoval průřez tvorbou z let minulých této smečky, kdy to bylo tvrdší, grindovější. Z předešlého alba Hate is Born rychlá sypačka D-flesh! anebo ultra rychlá a pár sekund trvající Noise III, která je z alba Nice to Eat You. Ozývá se hlas "dejte nějakou krátkou" (úsměv). Grindová Sanguinica, to je Vláďův scream a growl, skřípot kytar a ke konci skladby si Michal vystřihne sólo. Prostě super. Na střídačku Fleshless sází písně ze starší a ještě starší doby. Návrat k albu Hate is Born písní Muscle Memory a zpět ke starší Where's Mine Resurrection. Po masakru Scream of Decapitated se opět dostaneme k nové desce. Vitys nepoleví a vysype na nás velkou rychlostí Industrial Abuse a opět jsou tu nějaké kytarové frajeřinky... Jsme u konce, klidně bych si to zopakoval. (4horsemen)


MASTER svůj koncert rozjeli stylově skladbou Master, která vznikla skoro před 30. lety. To, co jsme slyšeli v úvodní skladbě, tak takový klasický old schoolový směr death metalu zněl až k poslední písničce. Koncert se totiž nesl ve znamení spíše starší tvorby, protože v průběhu přibližně 80minutového setu odehráli polovinu písní z dob začátků kariéry. Byla odehrána vlastně polovina alba Master. Kromě úvodní zazněly písně Unknown Soldier, Funeral Bitch, které se objevily přesně v polovině koncertu. Staré fláky byly nacpány mezi dvě nové skladby z alba The New Elite a to Smile as You're Told a Remove Knife.

A ještě než zazněly, vystřihl si Zdeněk Pradlovský "special skills", takové pětiminutové, ne-li delší bubenické sólo, které bylo naprosto precizní. Když jsem u Zdeňka, tak vlastně poutal moji pozornost během celého koncertu. To, co předváděl, bylo až k neuvěření... Ani jsem si neuvědomil, že v kapele je vedle Paula i Alex Nejezchleba (úsměv). To je vtip... Samozřejmě se objevují nějaká sóla, tak sleduji práci Alexe, třeba právě v nových skladbách nebo skřípot a kvíčení v Judgement of Will. Kvičení (smích), Paul nám kvičí. On má takový nakřáplý, nemocný hlas (úsměv). V určitých chvílích byl ale jeho zpěv nevýrazný (nevím jak vzadu v klubu), ale vepředu mi občas hudba jeho hlas překryla.

Mohlo se hrát víc novějších písní, ale nakonec je vlastně v pořádku, že Master hrají i staré věci. A když to sesumíruji, tak to je zhruba fifty fifty. Písně jsou tak akorát dlouhé a vůbec nenudí. Občas se objevuje pěkně dunivý zvuk basy, vracejí se sóla, ke konci koncertu přichází kratší jam a končí se titulní skladbou z alba Let's Start a War. (4horsemen)


To, co jsem pak zažil po Fleshless, to jsem nečekal. Já mám doma ještě od puberty starý polský kazety MASTER. Takže je to srdcová kapela. Bylo to totální inferno. Stará deathová škola. On Paul Speckmann je v deathu považován spolu Chuckem (Death) za zakladatele stylu zvaného death metal vůbec. Usadil se v Uherském Hradišti a říkal, že se mu i po těch letech pořád v Čechách hrozně líbí. Hráli průřez celou tvorbou a já byl v sedmým nebi. Splnil se mi sen. Viděl jsem Master naživo !! Taky museli přidávat a bubeník si střihl parádní sólo. Vynikající vystoupení !! Některý mladý kapely by se od nich mohly učit. Byl jsem chvílemi až dojatý. Šlapalo jim to skvěle. Jsou sehraní. Žádný kudrlinky a ptákovinky. Prostě pořádnej valivej old school metal, jak to mám rád. Syrový undergroundový vystoupení jak to má být. (Asphyx)


Dnešní večer byl dobrý, nebál bych se říct výborný. Každá kapela připravila, navnadila fanoušky, kterých v klubu bylo kolem padesáti, vždy pro nadcházející kapelu. Moje hodnocení koncertu je vzestupné, totožné s pořadím kapel jak vystoupily. Nejvíc se mi líbili Master, respektive mě hodně překvapili. Fleshless a Amok byli hodně v pohodě, vystoupení dobré a o mnoho víc palců nahoru ode mne má samozřejmě Fleshless. (4horsemen)


Pak jsem se pomalu přesouval pěšky dle mapky na hlavní nádraží. Tam před budovou to bylo šílený. Pořád se mě nějakej bezdomovec, nebo člen romské menšiny na něco ptal. Nikde žádnej policajt. Tak jsem pak radši chodil. Ranním vlakem jsem dorazil do Plzně. Moc jsem toho nenaspal, jsem totálně hotovej, ale stálo to za to. Mám zážitek na celej život. Včera prostě bylo death metalu přáno. Takováto konstelace se již asi nebude opakovat. I fanoušci byli skvělí, moc dobrý pivo, nikdo si na nic nehrál, prostě se šlo na death metal. Zajímavý je, jak pohodoví lidi hrajou a poslouchají tento extrémní styl. Byl to prostě úžasnej večer. Teď se na novou desku Master těším ještě víc. (Asphyx)


MASTER:

  1. Master (Master)
  2. Shoot to Kill (Four More Years of Terror)
  3. Slaves to Society (Slaves to Society)
  4. Judgement of Will (On the Seventh Day God Created... Master)
  5. Submerged in Sin (On the Seventh Day God Created... Master)
  6. Smile as You're Told (The New Elite)
  7. Unknown Soldier (Master)
  8. Funeral Bitch (Master)
  9. Remove the Knife (The New Elite)
  10. True Color (The Human Machine)
  11. Cut Thru the Filth (Unreleased 1985 Album)
  12. Pay to Die (Master)
  13. Let's Start a War (Let's Start a War)


Fotky poskytl Thomas Ocullto, moc dík.

http://demoniaco.rajce.idnes.cz/2012_25.4._Master_Exit-us_Praha/


Další fotky pořídil Asphyx:

http://asphyx.rajce.idnes.cz/Master%2C_Fleshless_-_klub_Exit-Us_Chmelnice_-_Praha_-_25.4.2012/

 

Videa pořídil také Asphyx:
http://www.youtube.com/watch?v=KSHEjuCMV00
http://www.youtube.com/watch?v=Eo_OIVmLpTI
http://www.youtube.com/watch?v=vU8ugeP1-Qo


Zveřejněno: 30. 04. 2012
Přečteno:
3749 x
Autor: 4horsemen | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář