Nejbližší koncerty
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

EXODUS, HATESPHERE, RE-ACTOR, SHAARK

Mega klub Abaton na okraji Prahy už zažil ledacos. Řádění běsnících blackmetalistů, death grindový festival, hard corové hody.... proto bylo zajímavé nahlédnout, jak se popasuje s thrash metalovými vlivy. V úvodu musím napsat, že zcela s přehledem. Zvuk celého večera byl čitelný a překvapivě vyvážený pro všechny vystupující kapely.

Zajímavé bylo např. i to, že domácí Shaark měli, dle mého soudu, zcela excelentní zvuk bicích. Zcela zjevně pak vystoupil na světlo světa fakt, že domácí měli jednoho z nejšikovnějších bubeníků večera. Skupinu Shaark jsem naposledy viděl na soutěži New Rock Generation v pražském Rock Café a to už je nějaký ten pátek. Tehdy se hudebníci prali s klasickou thrash metalovou vlnou, která náležela americkým old school thrash bands. Dnešní Shaark je však úplně jinde. Našláplá power thrash hard core mašina dala jasně na srozuměnou, jak že se ten dnešní metal hraje. Oba vokalisti předváděli jak hlasité čisté zpěvy, tak i řvoucí a murmurující hlásky. Nápadité a energií nabité vystoupení. Kromě starších skladbiček zazněly i novinky z chystaného alba.... povedené vystoupení.

Druhá kapelka na holení.... portugalští Re-Actor se představili zdejším fans (kterých se pro tento večer sešlo velmi málo) jako moderně znějící thrash metalová skupina se zajímavými melodiemi. Po krátkém intru skupina spustila promyšlenou skladbičku Sektor X-IR8 a následně zařadila našláplé songy Asdex a Stellarator. Pro mě představovali tito portugalští muzikanti jednoznačný vrchol večera. Skladby jako Impact, My Own Fear či Disclosure byly příjemným zpestřením pro stojaté vody současného thrash metalu. Mladíci se po osmi skladbách odporoučeli a přenechali pódium dánským Hatesphere.

Hatesphere produkují úplně odlišnou muziku než předchozí kapely. Své kořeny jistě mají v thrash metalu, přesto se nebojí navštívit spřízněný death metal, hard core a v některých pasážích i punk a grind core. Znamenité vystoupení korunoval frontman skupiny, který co chvíli seskočil z pódia mezi hrstku příchozích a svým energickým projevem je strhával k šílenému ?paření". Skupina zahrála deset skladeb, z nichž musím vyzdvihnout věcičky jako What I See I Despise, Low Life Vendeta, Insanity Arise nebo úvodní Release the pain. Nastala krátká pauzička a ?rozjařené" publikum již netrpělivě očekávalo legendu z Bay Area.

Thrash metalová kultovka Exodus vstoupila na pódium, jako by se nechumelilo, a spustila úvodní nářezovku Scar a následně se opřela do Deliver a Blacklist. I když jsem na kapele Exodus vyrůstal, musím napsat, že mě tento večer až tak moc neoslovili. Jejich vystoupení nemělo chybu... bylo jako z osmdesátých let. V tom však spatřuji právě onen kámen úrazu. Je pravdou, že kdyby tato americká pětice sklouzla k jinému pojetí své muziky, nebyli by to již Exodus.... a tak jen musím konstatovat, že zahráli mistrně, ale mě to v dnešní době neoslovilo. I když některé skladbičky jako např. War is my Shepherd, Bonded nebo klipovka Toxic měly dost energie, že by porazily i vola. Přesto - nestačilo to... Je to ale můj názor, který možná jiní z návštěvníků rozhodně sdílet nebudou. Co však musím vyzdvihnout je ?zlato v hrdle" Steva Souzi. Nejen že skvěle pěje, ale je také znamenitým frontmanem, který neustále udržuje oční kontakt s publikem a reaguje na jeho potřeby.

Skupina hrála především skladby z aktuálního alba, ale došlo také na pár kousků z první, druhé a třetí desky. Koncert to byl profesionální.... jen mi stále v hlavě zní: má kapela jako jsou Exodus v dnešní době ještě šanci uspět nebo je již za svým zenitem a těží jen ze svého kultovního statusu?

Kdo ví. Na každý pád - další skvělý koncertík v naší malé zemičce a vy, co jste tam nebyli můžete jen litovat.

Fotky jsou od Dalase - www.metalopolis.net


Zveřejněno: 24. 07. 2004
Přečteno:
3551 x
Autor: Agos | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář