Nejbližší koncerty
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

UMBRTKA – Jaro nevidět MP3, vlastní náklad

Umbrtka, hyperaktivní to skupina, která by měla zažádat o zápis do Guinnessovy knihy rekordů v kadenci natáčení desek a tvoření nového materiálu. Kapela se momentálně nachází ve stavu téměř před vydáním nového alba, které ponese název Spočinutí, ale pánové šedé síly ještě před ní stačili natočit a pustit do světa singl Jaro nevidět. Ten kapela vydala pouze v digitální formě, což sběratele a zároveň ctitele Umbrtky jistě zarmoutilo. Nahrávka obsahuje čtyři věci, ale ve skutečnosti jen dvě. Jaro nevidět je celkově zastoupeno třikrát, ale pokaždé v jiném provedení. Naštěstí je Umbrtka dost kreativní a tak každá verze je úplně jiná a spojuje je v podstatě pouze text, který je, jak se na pány sluší a patří, opět vyvedenou záležitostí. Čtvrtou a zároveň poslední záležitostí je coververze od legendárních Plastic People Of The Universe.

Začátek obstarává hitovka Jaro nevidět s dovětkem industrial metal version. Je to ta skladba, na kterou vznikl i videoklip. Ať chci nebo ne, z první verze jsou cítit ony slavné/neslavné Šedesátiny. Hlavně se toto mé tvrzení vztahuje na úvod, podobně je vedená i struktura skladby. Melodická kytara, podobný rytmus bicích a i kombinace dvou vokálů. Ten ve slokách obstarává Morbivod, aby si refrén vzal na starost již několikrát prověřený host Tomáš Kofroň. Do skladby se kromě klávesových složek povedlo i vkusně zakomponovat saxofon, tragicky zesnulého Radka Havla. Nejvydařenější složkou je refrén, jenž se po několika posleších zakousává a nezbývá než si ho neustále zpívat dokola.

Druhá varinta „Jara“ je tzv. pure skartic version. A tady se vracíme obloukem do staršího období Umbrtky. Kytara znějící záměrně garážově ani tak nepřekvapí, ale čemu jsme za poslední léta odvykli, je zvuk bicí sestavy. Starý plechový sound, známý ze starších nahrávek, mi v poslední tvorbě skupiny už rozhodně neschází. Prostor zde už konečně dostává i Strastien, který svůj hlasový projev šponuje až k hysterickému štěkotu. Refrén si bere na starost Morbivod. Na pure verzi je krásně vidět, jak tenká je u Umbrtky hranice mezi seriózností a bordelem. Přiznávám se, že novější Umbrtkova podoba je mi sympatičtější a tak tato verze, u mě za tou první, o něco zaostává.

Třetí verze je rozhodně nejkontroverznější. Proč? Jaro nevidět electro dance version zní samo o sobě dost strašidelně, ale pryč s předsudky. Začátek skladby zní víc než nadějně, jak kdyby si chlapci z bandu přizvali ke spolupráci excentrika Necrococka, v období kdy je pohlcen pracemi na projektu Night Vision. Jenže po několika sekundách se přidá celkem běžný duc duc techno rytmus a nastává další zrada, o zpěv se tu stará ženský hlas, který patří paní tajemné, jejíž jméno má zůstat utajeno. Po několika vyposlechnutí jsem tuto podobu vzal na milost a beru ji jako součást celku. Nejedná se tak úplně o disko stupiditu, ale ani o nic mimořádného a už vůbec ne o nějaké tvrdé techno, je to tak něco mezi, ale svou kvalitu to má. Ženský zpěv bych charakterizoval jako dobrý. Akorát když slečna tejemná zpívá text „milosrdný Bůh Umbrtka“, tak mi prostě koutky na tváři cukají (úsměv).

Umbrtka a Plastici, někdo tvrdí divnost. Ale já řikám kdeže. Na tenhle cover jsem se těšil z celého singlu úplně nejvíc. Důvod je jasný, Umbrtka UG bigbít umí, to už předvedla na poslední nahrávce Ivo, kde k mému absolutnímu top patří věci Popelář a Týden, což je přesně model, který se dá aplikovat i na tuto coververzi. Konkrétně se jedná s song Šel pro krev z alba Hovězí porážka z roku 1984. Vokál si vzal na starost Morbivod, a ze začátku se víceméně vychází dle originálu, ale následně je úderně zrychleno a poslední minuta skladby patří excelentnímu melodickému sólíčku. Jako další plus vidím nasamplované „originální umbrtkovské hlášení rozhlasu“, které se celou dobu nad písní vznáší.

Já mám jasno, Umbrtka zas zaválela a při tom si vzala na pomoc jiné zbraně. Ani mě nic na jejich  počínání nějak výrazně nepřekvapilo. Od nich už je možno čekat úplně vše, ale když to vždy dopadne s takovou gracií jako tentokrát, nemám problém. Dance verze mě ani nešokuje, ani mi nezpůsobila slabost. Popelářskou pure verzi bych už nechal minulosti a tak jasným vítězem je první industrial metal verze, kde nejvíce vyniká refrén. Tohle je hitovka jak lokomotiva, kam se serou Šedesátiny. Cover jen umocnil a ukázal jací jsou chlapi všestranní umělci. Nevím jak vy, ale já už se převelice těším na to nové Spočinutí.

Singl je možno stáhnout zde: http://www.uloz.to/10242844/umbrtka-jaro-nevidet-zip

Čas: 19:48

Seznam skladeb:

  1. Jaro nevidět (industrial metal version)
  2. Jaro nevidět (pure skartic version)
  3. Jaro nevidět (electro dance version)
  4. Šel pro krev (The Plasic People Of The Universe cover)

http://www.umbrtka.com


Zveřejněno: 13. 10. 2011
Přečteno:
3714 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

29. 10. 2011 14:28 napsal/a Morbivod
diskuse
Umbrtka je skoro komerční kapela, až na tom budeme vydělávat, a třeba budou nějaké nejasnosti kolem peněz, slibujujeme, že se mezi sebou vždycky domluvíme a nebudeme se to tom dohadovat tady v diskusích. A pokud se dohadovat budeme, užijeme k tomu český pravopis a slovosled.
15. 10. 2011 20:23 napsal/a morbivod
bokem
Dekujeme za neocekavanou recenzi. Vedouci cukani koutku ve spravny moment na spravnem miste je jeden ze zakladnich pruvodnich jevu prachmatickeho prijimani.
13. 10. 2011 17:42 napsal/a Johan
Jaro...
Tak jsem to dnes poslouchal celý den v práci a nejvíc se mi líbí první industriální verze. A pak ta s ženským zpěvem... Ostatní dvě skladby nic pro mě :-) 6/10