Nejbližší koncerty
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

HACKDOWN – singl Parta 2011 + Demo 2010, CD-R

Hackdown se chystají natočit plnohodnotné album, ale než dojde k jeho úplné realizaci, rozhodli se nahrát jednu reprezentativní skladbu jako předkrm, v podobě mp3 ji umístit na svůj profil a vydávat ji za singl. A aby mi to nepřišlo málo, tak na vypálené CD, na kterém je nová hitovka Parta,  přidali pro porovnání ročního vývoje ještě jejich první demo z roku 2010 obsahující tři věci a těmi jsou Sebevrah, Feťák a Nácku, přestaň.

 

Aniž bych se vrhnul na popisování hudebního stylu, už touhle dobou musí být každému, dle názvu skladeb, jasné, jakým směrem se bude produkce Hackdown ubírat. Hardcore, navíc s českými texty,  u mě vždy vyvolává obavy a jakkoliv většinou za češtinu chválím, v tomto ranku bych jí snad nejradši zakázal (úsměv). Bohužel, ani Hackdown nejsou výjimkou a i oni mají své textů plné naivních myšlenek, z kterých pravděpodobně bude mít radost mamka, babička a možná i místní pan farář. Je fajn, že jsou kluci silnou partou, navíc si o tom zazpívají a na toto téma si složí song, ale nemohou se divit, že u ostatních vzbudí spíš pousmání než uznání. Ony už názvy skladeb jdou se svým názorem bez nějakých servítek ven a je z nich cítit jasný postoj. Bohužel, to celé snažení působí pubertálním dojmem a v tomto směru vidím hrubý nedostatek, možná by nebylo od věci  ohlédnout se i po jiných tématech než pět o stokrát omletých klišé. Ale jak jsem zmiňoval z kraje, toto je problém téměř celé naší HC scény. Nechci, aby to vypadalo, že se těmto jistě chvályhodným životním hodnotám vysmívám, jen to podání je příliš prvoplánovité.

 

Hudební složce dominuje řev zpěváka, kterému je na to, jak je jeho projev agresivní, dobře rozumět a oproti demáčovým věcem je cítit, že je silnější v kramflecích. Hackdown navíc jako správná hardcore parta využívají backing vokály pro větší údernost, což je taková klasika. Mixu oldschoolového HC se špetkou jeho modernějšího pojetí v obstojném zvukovém kabátě to celkem slušně hraje, ale nic nezanechává výraznější stopy a muzika jen tak proplouvá... Letošní singl Parta, o který tu hlavně jde, nevybočuje od rok starého dema, takže na něj platí to samé, snad jen na odlehčení dodané „sytemofadownovské“ klidné pasáže, jako třeba ta na začátku songu Parta nastolí menší změnu, ale jelikož je to tak moc nepůvodní, nemá šanci kdovíjak trvale zaujmout. A to je největší problém jak novinky, tak třech starších věcí - nemají svůj vlastní ksicht a splývají s hromadou ostatních. Nemyslím to zle, nehodlám tady nazývat Hackdown prostou kopírkou něčeho, co už vlastně ani pořádně není, ale můj názor je takový, že kapela může být úspěšná leda tak v domácím prostředí, kde bude u svých přátel jistě nekriticky chválena. Elán a chuť na sobě pracovat z nich čiší, to bezesporu. Teď už zbývá jen to plnohodnotně přetavit v něco víc. To je právě to, oč tu běží...

 

Singl Parta 2011

 

  1. Parta

 

Demo 2010

 

  1. Sebevrah
  2. Nácku, přestaň
  3. Feťák

http://bandzone.cz/hackdown


Zveřejněno: 09. 09. 2011
Přečteno:
3645 x
Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář