Nejbližší koncerty
HEIDEN – Andzjel

Infernal Blaze je pražská blackmetalová kapela, která společně s Malum natočila a letos vydala split.

O novince se rozvyprávěl nováček v kapele Bizzarr, v jiných projektech působící i pod nickem Gayhammer. Otázky směřovaly především na Infernal Blaze, ale jelikož je Bizzarr zajímavá a velmi akční osoba hrající v x projektech a kapelách, se zajímavým názorem na věc, tak je druhá polovina rozhovoru směřována přímo na něj.

Nejde jinak začít než otázkou z kategorie největšího klišé, ale ve vašem případě nemohu jinak. Přibliž nám trochu historii Infernal Blaze?

Psal se rok 1998, kdy se mladý Nocturnus Umbra rozhodl realizovat na poli blackmetalovém. Ovlivněn ranými Marduk, Dark Funeral a Infernal začal skládat hudbu pro projekt, který nazval Infernal Blaze. Zakrátko se k němu přidal kytarista Corpse a kapela se mohla rozjet. Všichni známe problémy se sehnáním bubeníka, obzvláště v nevelké vsi zvané Psáry, kde Blaze vznikal, nebylo moc na výběr, pánové tedy museli bubeníka naprogramovat. V této sestavě, tedy Nocturnus Umbra – zpěv, kytara, basa; Corpse – kytara; Automat – bicí, nahráli v roce 2002 první cd „On the Wings of Total Holocaust“, v roce 2004 druhé cd „Black Prophet“ a vydrželi takto fungovat až do roku 2006, kdy jsme s kamarádem Rogem pořádali slavný koncert Infernal Blaze, Black Terror a Gralloch. Tehdy se Nocturnus Umbra a Corpse seznámili s mladým nadějným multiinstrumentalistou jménem Kubajs, který kromě obsluhy kytary v Grallochu, bubnoval i v asociální pseudokapele Excrements!, na jejímž chodu jsem se také tehdy podílel. Slovo dalo slovo a Kubajs začal bubnovat i u Infernal Blaze. V té době nahrál sám Nocturnus Umbra čtyřskladbové demo „H A T E“, které jsem později vydal u svého vydavatelství Cripple Sound Records. Kapela se zdála být rozjetá, hrála na několika blackmetalových akcích se zaběhnutými kapelami, ale pak přišel rok 2007 a Corpse se rozhodl kvůli nedostatku času a snad i chuti odejít. Nějakou dobu Blaze fungoval jen ve dvou, ale spíše než ve zkušebně se scházel u piva, kde jsme se s nimi scházeli samozřejmě i já a Aznagoth, tehdejší kytarista kapely Black Terror. Postupem času, během toho všeho opíjení a teoretizování, se tak nějak do kapely přidal nejdříve Aznagoth na druhou kytaru a poté i já na basu a zrodila se naše nynější sestava. Infernal Blaze začal pořádně fungovat. Samozřejmě v průběhu těch let se v kapele protočilo pár dalších hudebníků, ale jejich účast byla vždy hodně krátkodobá, proto nemá asi ani cenu to zde rozebírat.

Proč jste vlastně natočili split, pro black metal ne zrovna typický formát,? Na samostatnou desku nebylo dost materiálu nebo je v tom jiný důvod?

Zas až tak netypický formát bych neřekl, je spousta blackmetalových splitek, která vychází hlavně na vinylech. U nás v ČR se stačí kouknout třeba na Inferno, které má splitek tři prdele.
V našem případě to bylo tak, že jsme chtěli po dlouhé době něco vydat, ale neměli jsme dostatek materiálu na plnohodnotné album a nechtěli jsme vydávat jen mini cd. No a protože se mi kvůli nedostatku času trochu protáhlo mixování již rok nahraného čtyřskladbového minicéda vedlejšáku Nocturnuse Umbry - Malum, které jsem měl také vydávat, domluvili jsme se na umístění obou kapel na jedno cd. Pravda, že to byl pro nás takový impuls k větší aktivitě a celkově nás to nakoplo ke skládání nového materiálu. V podstatě už teď máme připraveno pět nových skladeb, které chceme do konce roku nahrát a vydat na cd společně se třemi znovu nahranými staršími věcmi z Black Prophetu a z H A T E.

S Malum jste personálně spjati a to ústřední postavou v podobě Nocturnuse Umbry, který v obou kapelách obstarává vokál, někdy mi přijde, že je si muzika až moc podobná. A to nejen díky vokálům. I podobnou náladou kdy se střídá black metalová vichřice s pomalejšími výjezdy. Není přílišná podobnost na škodu, nebo to takto nevnímáš?

Malum je především jen taková vedlejší Nocturnusova sólovka, do které si přizve vždy jen nějakého hosta. V případě splitka to byl Kotzkovssen z kapel Inner Hate a Quieten na basu a kytarová sóla a já na vokál do jedné pasáže. Samozřejmě podobnost tu je veliká, protože vše skládá právě Nocturnus Umbra, možná by se dalo říct, že v Malum jsou starší nápady co se nevešly do Infernal Blaze, na škodu ta podobnost ale určitě není, na splitku se k sobě obě půlky skvěle hodí. Jinak Malum ani nehraje živě, Nocturnus se plně věnuje Infernal Blaze.

Zvuková podoba splitu jde vnímat, buď jako totálně unholy počin a nebo ne jako úplně dotažený produkt. Jaká je pravda? Svěřit se nějakému studiu a investovat do pořádného zvuku se vám nechce nebo to považuješ za zbytečné? Nebo jste takto chtěli skutečně znít?

Tak cd si v podstatě nahráváme sami ve zkušebně, mixuji to pak vše já doma a v práci, když je čas. Jsme samozřejmě omezeni jen naším zkušebnovým vybavením, ale zvukově nám to celkem vyhovuje. Přeci jen máme radši trochu špinavější zvuk, než nějaké uhlazenosti. K naší hudbě a atmosféře by se snad ani uhlazenější zvuk nehodil. Samozřejmě bych časem rád zapracoval na zvuku bicích, který není úplně ideální, ale musel bych si pořídit nějakou pořádnou zvukovku a mikrofony na což čertužel v současné době nejsou finance.
Nějaké studio bychom si určitě rádi někdy v budoucnosti vyzkoušeli, zajímalo by mě, co by s námi udělal někdo jiný, ale vzhledem k naší nátuře, ty prachy spíš investujeme do alkoholu a jiných radovánek, takže jediná možnost, jak se do studia podívat je, že by se nějakému vydavatelství chtělo do nás investovat. Tomu bychom se samozřejmě nebránili :-))

Deska vyšla u Cripple sound records, což jistě sám uznáš, málo komu něco řekne. Můžeš toto vydavatelství přiblížit?

Cripple Sound Records je taková moje vydavatelská značka, kterou jsem si vytvořil někdy v roce 2004, když jsme s mou první kapelou Excrements! nahráli první cd a začal jsem organizovat první koncerty. V podstatě je to takové DIY vydavatelství pro mé kapely a kapely mých kamarádů a známých. Vzhledem k tomu, že mám k tomu příhodné zaměstnání, kde si mohu tisknout barevné booklety za státní prachy, mohu takto občas někomu vypomoci s vydáním jeho nahrávky a to vše s minimálními náklady.

Co se týče koncertní činnosti v tomto směru jste na tom jak? Hráli byste víc a není kde a s kým, nebo počet odehraných akcí vás naplňuje?

Tak samozřejmě bychom rádi hráli více, ale sami nemáme čas na časté pořádání akcí a pravda, že v ČR je blackmetalu fakt hodně málo.

Na dostupných fotkách, je vidět, že používáte na koncertech warpaint. Je to z důvodu, že je to prostě black metal, nebo je i zatím něco víc?

K black metalu samozřejmě patří taková ta špinavá a „zlá“ image, dotváří patřičnou atmosféru. A nemusí to být nutně jen warpaint, stačí se podívat na mistra Csihara a jeho pódiové kreace. Infernal Blaze warpaint každopádně sedí, přeci jen to malování se je i takový předkoncertní rituál, který nás sám o sobě docela nabudí. Každopádně jednou jsme na koncertě zkusili zahrát bez paintu a s neblackmetalovou image a samotné nás to moc nebavilo.

Témata textů jsou poplatná svému žánru? Jakou mají vůbec texty pro vás důležitost?

Texty umocňují atmosféru našich skladeb, tudíž jsou pro nás nedílnou součástí naší hudby. Jde o určité neveselé, až skoro nihilistické a povětšinou alkoholem ovlivněné myšlenkové pochody. Odráží se v nich jisté peklo, které si občas v hlavě prožívá snad každý člověk. Nejsme rozhodně zastánci takových těch pohádkových pekel a nesmyslných laciných Satanů....i když občas trocha toho Sejtna neuškodí :-))) Jinak texty píše hlavně Nocturnus Umbra a náš bývalý kytarista Corpse.

Black metal v Čechách nemá kdo ví jaké postavení a kapel je relativně málo. Co si o naší scéně myslíš? Koho respektuješ, nebo i naopak, je tady nějaká, dle tebe, přeceňovaná záležitost?

Všeobecně vzato, black metal není v ČR na moc dobré úrovni. Já osobně moc české pojetí black metalu až na pár výjimek nemusím. Maximální respekt samozřejmě zasluhují Master’s Hammer, ale jinak toho moc není. Samozřejmě pár dobrých kapel, co mě baví tu je, ale mám-li srovnat se zahraničními kapelami, tak to pořád není ono. Zlaté Norsko!!!
Jinak hanit nikoho konkrétního nebudu, ale vždy se najdou kapely, které můžou hrát sebevětší sračku a lidi je z nějakého důvodu budou žrát. Povětšinou je to spíš o známých, kteří by Tě někam protlačili a pokud je nemáš, či pokud někomu nezalezeš hluboko do prdele, tak se o Tebe nikdo zajímat nebude.

Vím o tobě známo, že se pohybuješ nejen v blackmetalových vodách, máš i plno jiných kapel/projektů různých žánrových rozměrů. Můžeš je přiblížit aby se čtenáři dozvěděli co jsi vlastně zač (úsměv)?

Mou první kapelou byli Excrements!, kde jsem z hrdla vyluzoval všemožné artikulované i neartikulované zvuky, sem tam jsem i zazpíval :-)) Byl to nepříliš dobře zahraný mix metalu, punku, grindu a sem tam i nějakých těch neagresivních stylů, akorát místo kytary byla hlavním nástrojem mandolína. Hlavním cílem bylo hlavně pocuchat nervy všem puritánům a konzumentům doby. Dále jsem chrochtal a programoval podklady v goregrindové kapele Shemale, na jejíž základech pak vznikl Black Hole 23, což je sranda blackmetalový projekt s texty vyjmutými z českého kultovního komixu Čtyřlístek. Později jsem založil i goregrindový Pothead, kde jsem se k vokálům a programování chopil i basy, ale tu jsem stejně časem odhodil a věnuji se jen hrdlu. Jinak jsme také s naším Blejzím kytaristou Aznagothem svého času provozovali takový blackmetalový revival ve stylu českých buranských zábavovek s názvem Prdel z Norweje, se kterým jsme hráli předělávky od známých norských kapel. No a komě Infernal Blaze hraji v současnosti ještě na basu v elektrometalovém projektu Krytoboys a do budoucna budu při živých vystoupeních EBM projektu Warsickle obsluhovat pc. Jinak jsem také hostoval u spousty různorodých kapel, ale to už si ani sám nepamatuju u koho všeho to bylo.

Když je tento rozhovor veden kvůli Infernal Blaze, žánrově blackmetal, co zrovna na tomto stylu je pro tebe nejzajímavější?

U blackmetalu je to hlavně temná a depresivní atmosféra.

Co se týče vzorů nebo oblíbenců v tomto ranku bys jmenoval , které skupiny?

Tak v mém top, jsou to jednoznačně Mayhem, Shining a Satyricon a pak víceméně cokoli, kde se vyskytne Attila Csihar. Jeho vokál je fakt geniální. Dále samozřejmě takové ty klasiky jako Darkthrone, Burzum, Thorns, Emperor a podobné. Celkový seznam mých oblíbených BM kapel by byl asi hodně dlouhý, takže to nebudu víc rozepisovat.

Co posloucháš doma za muziku, když se nejedná o blackmetal?

Kromě toho, že jsem vyrůstal na grindcoru, kde stále mám pár velkých srdcovek – hlavně tedy Ahumado Granujo a Cerebral Turbulency - tak jsem žánrově v podstatě neomezen. Na každém hudebním stylu se najde něco, co stojí za poslech. V celkovém vnímání hudby jako takové byli pro mě asi jedni z nejzásadnějších Carnival In Coal, kteří mi tak trochu otevřeli oči a ukázali, jak krásně se dají všechny možné hudební styly kombinovat a nenásilně spojit v jeden celek. Song začnete třeba deathmetalovou slokou, navážete refrénem ve stylu funky z osmdesátých let, druhou sloku hodíte do punku říznutého rapem, přidáte swingový bridge, nějaké to speedmetalové sólo a celé to dokončíte nějakou avantgardní vážnou klasikou s grindovým sypcem v pozadí.... :-))) V tomto multižánrovém směru mám také rád Yarrdeshe, ale to už je hodně velký extrém.... všemožně rozlámané beaty a mix absolutně všeho od vážné hudby po nesnesitelný hluk, to vše s takovým sympatickým punkovým feelingem. Z těch známějších osobností bych pak vyzdvihl tvorbu Mike Pattona, Devina Townsenda, Ala Jourgensena, Jarboe a Tomáše Kohouta. Jinak je toho fakt neuvěřitelné množství, ale kdybych to tu musel vypisovat, bylo by to delší, než celý rozhovor :-)))

Děkuji ti za tvůj čas a jeli něco co bys měl na srdci ven s tím.


Tak snad jen trochu hněvu na závěr: k čertu s českými zvukaři....nic neumí, za těžký prachy przní hudbu a ani si kolikrát nenechají poradit od lidí, kteří narozdíl od nich mají sluch!!!! Nechápu kluby, které si vydržují ta hluchá, neprogresivní a neschopná lemra....viz. Exit Chmelnice a nevrlý dědek bez špetky zvukařského umu....

http://bandzone.cz/infernalblaze
http://bandzone.cz/fan/gay


Zveřejněno: 03. 07. 2011
Přečteno:
3453 x
Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář