Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

Na otázky odpovídal bubeník Gazdajozef.

Po tvrdé kritice na album Gazdovská veselica na sebe reakce ze strany kapely nenechala dlouho čekat. K mému velkému překvapení ale vše proběhlo v rovině "je to tvůj názor, máš na něj právo, samozřejmě se nám tvá reakce nelíbí, ale tak to prostě je" a bez jediného náznaku urážené ješitnosti nebo sprostých slov na mou adresu (hodně zhrzených kapel by se mělo od Gazdasgrind učit). Řekl jsem si, že by měli i Gazdasgrind dostat prostor a své muzicírování přiblížit v naší anketě. Role mluvčího se tedy se zájmem, ujal Jozef (Gazdajozef) Haluška.

Kdy byla vaše skupina založena, proč zrovna tenhle název, co znamená a co bylo prvotním impulsem její vznik?

Kapela GAZDASGRIND vznikla prvý krát v roku 1998.  Kapelu som založil ja spolu Petrom (Ďegvaj) Gablíkom – basgitara a jeho bratom rodným Paľom (Motaj) Gablíkom – gitara. Prvotným impulzom bolo asi to, že ja som sa dovtedy pohyboval v rôznych kapelách, v ktorých som hral hudbu, ktorá nebola až tak môjmu srdcu blízka a s tých kapiel aj tak nikdy nič poriadne nevzišlo. Motaj a Ďegvaj hrali tiež inú muziku v inštrumentálnej kapele ABSTRACT (Motaj je tam dodnes) a zatúžili aj po inej produkcii. Tak sme sa dohodli a založili GAZDASGRIND. Ako vznikol názov GAZDASGRIND? No chodilo sa vtedy po rôznych akciách, pitkách, čundroch, kde  sme si hovorili Gazdovia a do konca na jednom čundri sme založili Stranu Gazdov. Pridali  sme k tomu grind a už bol GAZDASGRIND. Grind preto, lebo plán bol taký, že to mala byť len taká gridcorová sranda, sekundové skladby a tak. Texty  mali byť paródiou na reklamu v teleshopingu, ale Motaj to hneď zatrhol a vnikla s toho serióznejšia vec. Tvorba sa krútila okolo death metalu,  grindu, HC... no proste taký mix. Krúti sa tak aj do dnes. Založená bola preto prvý krát, lebo v roku 2000 kvôli rôznym problémom sme činnosť ukončili a znovu sme ju obnovili v roku 2006.

Představte jednotlivé členy - věk, zda již někde hráli a jak dlouho hrají na svůj nástroj?

Terajšia zostava kapely je 4 kusy.
Róbert (Gazdabobo) Stančík (26) - škrekbruk – Prvý krát prišiel do kapely po znovuobnovený v 2006 a predtým pôsobil v nejakých kapelách, ktoré, ale veľa vody nenamútili.
Pavol (Gazdamotaj) Gablík (34) - gitara. Gitaru chytil do rúk niekedy začiatkom 90. rokov. Pôsobil v kapelách SARCASTIC, ANOREXIA, ABSTRACT - tam pôsobí dodnes.
Peter (Gazdaďegvaj) Gablík (33) – basgitara. Pôvodne je bubeník (z bubnovaním už skončil ako opustil kapelu Abstract). Na basgitaru začal hrať len v Gazdasgrinde v roku 1998. Pôsobil v kapelách ANOREXIA a ABSTRACT. 
Ja, Jozef (Gazdajozef) Haluška (34) v kapele trápim bubny a bľachy. Trápim ich už od 17 rokov z prestávkou počas nefungovania Gazdasgrind. Kapely, v ktorých som pôsobil, tiež veľa vody nenamútili, takže ich tu nebudem ani vypisovať.
V kapele sa ešte objavili spevák Milan Slabej 1998-1999, gitarista Laco Rakyta 1998-2000, Marek Barto - spev 1999-2000, Martin Taicher – spev 2000 a Ľubo Mužík – gitara 2009-2010.

Za jakých podmínek jste nahrávku pořídili, jak jste s ní spokojeni, jaký náklad jste od nahrávky pořídili, jak jde zatím na odbyt, jaká je cena?

Album Gazdovská Veselica sa nahrával v júny 2010 v domácom štúdiu Martina Barlu (ASTAROT, PYRIMOR) v Poprade. Nahrávanie + mix + mastering nám trvalo 27 hodín a podmienky boli dosť biedne, lebo bol strašný hic. Hehe. Inak to prebehlo celkom v norme. Spokojný sme aj keď určité veci z odstupom času by sme zmenili, ale to hádam každý. Album nám vydalo TARTAROS Production (www.tartaros.sk) v náklade 500 ks. A ide tak na dračku, že ešte mám doma 250 ks a väčšina s tých 250 zvyšných išla na promo účely, ale nejakých 50 ks sa už aj predalo. CD-čka dnes už málo kto kupuje. To je všeobecný problém. Cena CD je 4€, cca 100 Kč. CD obsahuje okrem novej tvorby aj re-masterovanú verziu dema PéVé3eS z roku 2007. To že sme na CD bachli aj staré demo je v tom, že sme si chceli urobiť radosť - o tom si písal v recenzii, máš čiastočne pravdu. Ešte sme to urobili aj preto, lebo demo bolo vydané len na CD-R a keďže toto nové sa lisovalo, tak sme to chceli mať všetko pekne pokope na jednej fošni; aj preto, aby po nás dačo originálne ostalo. Ktovie či ešte ďalší album bude a či bude tak, alebo onak vydaný, či zavesený len na nete. Nik nevie čo bude o rok 2, 3, 4... Viem, že 80 min muziky je naraz asi moc, ale nikto kto to počúva, to nemusí počúvať naraz. Kto chce a vydrží, môže.

Texty – proč jste rozhodli zpívat slovensky, kdo je autorem slov, jaká témata volíte?

Slovenčina je náš rodný jazyk a rodným jazykom aj brumkáme. Necítime potrebu békať anglicky, aj tak väčšinou tomu nerozumieť. A myslíme, že aj tak dieru do sveta neurobíme, tak načo sa trápiť s angličtinou, keď ju aj tak nevieme. Viem, že nás mnohý kritizujú za to, že nemáme texty v booklete, ale máme na to jeden dôvod prečo tam nie sú. Ten dôvod tu nechcem rozoberať. Nejaké texty sú umiestnené na našom oficiálnom webe a ďalšie tam časom hádam pribudnú. Texty píše spevák Gazdabobo a ostaný mu dávame aj nejaké inšpirácie. Naše texty tak ako hudba sú rôznorodé. Cez humorne a aj sproste ladené z gazdovskou, krčmovou, družstevníckou, salašníckou, prírodnou tematikou až po národne, historicky orientované.

Kdo je autorem loga, obalu, webu – jakou důležitost těmto grafickým věcem přisuzujete?

Autorom loga a aj obalu albumu GV je náš kamarát Julo - basák z kapely ABSTRACT, a webu ďalší náš kamarát Wicky www.wicky.sk  Grafické veci či už logo, obaly a iné, patria neodmysliteľne ku každej kapele aj jej štýlu - prejavu či už hudobného, textového alebo pódiového. My sme zvolili takýto štýl hlavne kvôli tomu, že sa samy na tom dobre zabávame a aj preto aby sme odlíšili od väčšiny temných kapiel. Preto aj tie monterky na koncertoch. Našou hudbou a prejavom sa chceme baviť hlavne my a keď sa bavia aj ľudia – fanúšikovia, tak cítime radosť a zadosťučinenie, že to čo robíme, baví aj iných, nie len nás. Aj keď ako si nám aj v recenzii vyčítal, naša hudba nie je až tak zábavná a blízka s tímy grafickými a inými prejavmi, ale to môže byť tým, že sme ovplyvnený rôznymi štýlmi hudby a hráme to, čo sa nám páči a miešame to všetko do kopy. A zase je príslovie 100 ľudí 100 chutí. Niekto to za zábavné považuje, niekto nie. To je už na jednotlivcovi, ako sa k veci postaví. Hlavné je, že sa na tom zabávame my o o to nám ide. Názov GAZDASGRIND síce nasvedčuje tomu, že sa jedná o grind, ale naša muzika je hlavne postavená na old skúúúl death metale a potom až grinde s prvkami z rôznych štýlov. Páčia sa nám rôzne veci a to premietame aj do našej hudby. Máme radi rachot buchot, kilá, valce, pílky a hlavne keď to má aj melódiu je to najlepšie. Hudbu hráme hlavne pre seba a keď sa páči a bavia sa aj iný, sme len a len radi.

Které kapely patří mezi vaše vzory/zdroje inspirace?

Konkrétne rozoberať by som to asi nie, lebo je toho veľa, ale napr. ja počúvam muziku od popu až po goregrind, asi všetko. Musí mi to ale ísť do ucha. Okrem speváka sme my ostatný traja odchovaný hlavne na starom old skúúl deathmetale konca 80. a začitatku 90. rokov, ale okrem toho napr. Motaj ten má rád aj technickejšiu, progresívnejšiu muziku. Bobo black metal a HC a Ďegvaj aj krčmový punk, alternatívny rock.

Posílali jste nahrávku na firmy, případně na které, jaká byla/nebyla odezva?

Nie. Nahrávku sme nikam na firmy neposielali. Pôvodný plán bol, že si to opäť, tak ako naše predošlé demá, vydáme samy na CD-R nosičoch, alebo to len tak zavesíme na net na stiahnutie, ale dostali sme ponuku od nášho dlhoročného kamaráta Miríka, majiteľa Rockového klubu Tartaros, ktorý sem tam pod hlavičkou Tartaros Production podporí nejakú kapelu. Ponuku sme prijali a CD je na svete.
 
Kolik máte za sebou koncertů a který považujete za nejpovedenější?

Za našu koncertnú kariéru (aktívne koncertujeme prakticky 3 roky) sme zatiaľ odohrali 42 koncertov. Nie je to veľa, ale zase ani málo, asi tak akurát. Mohlo by to byť aj viac. Nejpovodenejší koncert? Hmm? Koncerty hráme radi, bavíme sa na nich a baviť sa zvyknú aj ľudia a to je hlavné. Vyzdvihovať jednotlivé akcie nejdem. Sú koncerty lepšie, ale aj horšie, ale nikdy nie sú najhoršie a to je podstatné. Hehe.

Máte ambice ukázat se v zahraničí?

Ambície ukázať sa určite sú, len sa nám nejako nedaria napĺňať. Čo nie je zlé ale ani dobré. Keby to bolo možné, odohráme koncertov aj viac aj mimo SK. Prvý zahraničný a zatiaľ aj posledný koncert sme odohrali u vás v novembri v Novom Jičíne. V CZ mám ešte niečo rozrobené, takže by budúci rok by sme tam  mohli ukázať aj viackrát. Ešte niečo riešim v Maďarsku, dúfam že s toho niečo bude. Pokiaľ nám to povinnosti dovolia, prídeme radi zahrať všade kde nás zavolajú. Na silu sa však tlačiť nikde nebudeme.

Plány do budoucna...

Plány sú asi také, že chceme stále hrať. Muzika nás baví. Pomaličky začíname s tvorbou nových veci. Album GV je ešte pomerne čerstvý, takže polemizovať o tom, kedy bude ďalšie CD, sa neoplatí. Určite však ak sa nič zlého nestane a kapela bude fungovať, tak sa dočkáme aj ďalšieho. Teraz sa sústreďujeme hlavne na hľadanie možností koncertovania, čiže chceme čo najviac ako sa bude dať koncertovať.

Ďakujem ti za prejavený záujem, aj za nie moc lichotivú recenziu. Hehe. Pozdravujem všetkých čo toto čítali, ale aj tých čo  nečítali. NA GAZDAS!

Web: Všetko o kapele GAZDASGRIND je na  www.gazdasgrind.eu


Zveřejněno: 23. 12. 2010
Přečteno:
3614 x
Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

31. 12. 2014 11:03 napsal/a gazdajozef (Gazdasgrind)
Už sme našli cestu :D
Niečo o novinke. http://www.metalexpress.sk/2014/12/gazdasgrind-spachali-zlo-2/