TELEPATIE VI

Po recenzi a reportu přinášíme i rozhovor s touto nevšední partou. Nejen o novém CD, ale i o situaci na scéně a chodu kapely jsem si povídal s bubeníkem Alešem.

Ještě dneska si vzpomenu na první kontakt s vaší kapelou, bylo to těsně před vydáním debutu. Docela náhodou jsem zabrousil na váš Bandzone profil a asi po dvaceti vteřinách jsem zjistil, že je to „ono“, skvělý podladěný riff, výborné bicí, byl jsem příjemně šokován. Zjišťoval jsem něco o vás, ale ňák nikde nic. Mohl bys přiblížit, co bylo před debutem, jak dlouho hrajete a jestli to vždy byl styl, kterým se prezentujete na obou CD?
 
Paměť mám docela děravou, takže ti relevantní info ani nepodám. Moje předchozí kapela měla poslední koncert tuším v roce 2002, takže odhaduju začátky Gospel a nahrávání prvního materiálu někdy v letech 2003 a 2004. Taky jsme docela střídali zkušebny a spoluhráče, z původní sestavy jsme zůstali jen Ultrazvuk a já. První nahrávku, 7'' EP „Forever Dead“, s námi ještě zpíval a sám vydal Cvalda, dnes kytarista Saade. Ten nám mimochodem hostuje na poslední nahrávce. Hráli jsme tehdy spoustu dobrejch a ještě víc špatnejch koncertů. A celý to znělo docela extrémně a splašeně. Většinou rychlejší tempo, pár utahanejch momentů, házeli nás do grind/hradcore ranku, toť vše.

U nás na scéně jste docela za samorosty, kam byste se zařadili? Kde se cítíte nejlíp a s jakýma kapelama jste spříznění nebo kámoši?

U nás nepatříme nejspíš nikam. Dobře se nám hrálo asi na posledním mini tour po CZ letos v říjnu. Mně nejbližší kapela jsou jednoznačně Saade, taky se hodně kámošíme s klukama z Five Seconds to Leave. A nesmím zapomenout starý známý z Napajedel a okolí, Kubánec a jeho spolky a Mrca s Alamogordo. Ale prozatím nejlíp se nám vesměs hraje mimo ČR. Lausanne s Mumakil a Intercostal byl výbornej gig, taky Punx Picknick fest ve Varšavě byl krutej. A dle reakcí lidí jsme taky nedávno nakopali prdel ostatním kapelám na čistě žánrovým festivalu Doom Over Nuernberg.

A ze zahraničních, ať už oblíbených kapel nebo podobně znějících, bys jmenoval, které?

Mimo ČR je nám podobných kapel rozhodně víc, celá tahle scéna ale není stejně nic masovýho. Je pár stěžejních kapel, co přitáhne víc lidí, zbytek je na okraji zájmu. S pár lidma z US nebo Euro kapel, s kterýma jsme hráli, vycházíme docela dobře, kluci z Wolves In The Throne Room jsou v poho, taky původní sestava ASVA s Brettem z Burning Witch jsou super lidi. Máme pár fanoušků a známejch lidí z kapel v Německu, občas nám napíšou kluci z Black Shape of Nexus. No a nejvíc se známe se Stephenem a Gregem ze Sunn O))), ti maj myslím Gospel rádi. Taky JT z Atheist je Gospel fanoušek. Jo, a na koncertě s Crowbar jsme si docela rozuměli s bubeníkem ze Soilent Green a basákem. Prej, že máme vyrazit k nim do New Orleansu a budem mít plný kluby (úsměv).

Jak jste se dostali k Martinovi Čechovi a jeho Epidemii Records?

Martina jsme kontaktovali bezprostředně po nahrání prvního CD, takže pár dnů po studiu byla ruka v rukávě.

Jak jsem psal v recenzi, nová deska je skvělá, ale unesl bych tam víc songů, jak vnímáš tuhle výtku?

Vzpomínám, že jsem byl jedinej z kapely, komu se to zdálo krátký už ve studiu, ale po pár posleších mi to taky přišlo akorát, tvoří to kompaktní celek, kterej bys měl dát od začátku do konce, pro zachování atmosféry. Nenutí tě to přeskakovat skladby.  

Trable s obalem vás už muselo štvát, to už je takový český folklór, spříznění FDK by mohli vyprávět, ale to čekání se vyplatilo, opravdu kvalitní práce. Jak dlouho jste na grafické práce čekali a jak moc jste spokojeni? Mohl bys tuto skutečnost přiblížit od začátku?

Já byl zrovna na turné, takže vázla i komunikace, ovšem základní kámen úrazu byl v tom, že na obalu dělali postupně tři lidi. Poté, co jsme upustili od spolupráce s Petrem ze Slovenska, kterej taky mimochodem moc nedodržoval termíny, nám přislíbil pomoc Stephen O'Malley. Ovšem už na začátku mi říkal, že nemá moc času a neustále mi dohazoval Seldona Hunta. Prej že je lepší a že nám bude spolupráce s ním maximálně vyhovovat. Já trval na původní domluvě, poněvadž jsem chtěl obal od někoho, s kým se známe, s kým se nám bude líp dolaďovat finální verze. Ovšem po koncertě Ulver v Paříži mi Stephen řekl, že ho to moc mrzí, ale nic kloudnýho ho k našemu tématu nenapadá a nerad by pracoval na něčem na sílu, což jsem samozřejmě ocenil. Stephen sám pak kontaktoval Seldona, s kterým jsme nejen obal ale i naše nové logo dotáhli k oboustranné spokojenosti. Další zdržení pak přišlo v tiskárně, ale to je už myslím evergreen a noční můra spousty kapel a vydavatelů.

Nejde se nezeptat na Master´s Hamer, jak Vás to napadlo – udělat coververzi a jaké máte reakce?

MH jsou základ, jedno z nejhranějších alb v kapelní dodávce. Nápad asi vznikl ve zkušebně, někdo zahrál riff a šli jsme do toho. Bylo to ještě před naším Suomi turné, tam to byl hit, pár Finů znalo i text, šílený.

Reakce na nové CD jsou v podstatě jen pozitivní, sledujete to, potěší vás to?

Jasný, každá kladná reakce je vzpruha, která trochu pomáhá v cestě vším tím bahnem.

Máte nějaký ohlasy ze zahraničí, dostane se Cd někam přes hranice?

Určitě, Martin Čech má jak docela slušnou síť odběratelů ze všech koutů světa, tak promo rozesílá do zahraničních redakcí.

Koncertně nejste až tak vytížení, když pominu teď těch pět akcí s FDK, je to tím že není pořádně s kým hrát nebo je to z nedostatku času a nebo prostě nejsou nabídky?

Asi všechno dohromady. Nemůžem hrát pořád dokola na Sedmičce pro pár lidí, co se ani nedají nazvat slovem scéna. Což neznamená, že nejsme otevření novým nabídkám, stačí napsat na kapelní mail.

Zase na druhou stranu když se u nás mihne kapela hrající, zjednodušeně řečeno, něco kolem sludge, tak jste většinou za hosty vy a nebo občas Five Second To Leave, to určitě o něčem svědčí. Jste za tyhle akce kde si můžete zahrát se zajímavými kapelami, rádi?

Samozřejmě nás zájem promotérů těší, většinou se jedná o dobrý známý, a rádi hrajeme s hudebně spřízněnýma kapelama. Ovšem musím říct, že tyhle naše sety, většinou v Praze na Sedmičce a tak, byly jedny z našich nejhorších, v porovnání s jinejma koncertama. Asi jsme prokletí!

V roce 2008 jste jeli turné od Polska přes Litvu až do Finska, jak se to tak povede? Určitě to byl zážitek, jak na to vzpomínáte, s kým jste hráli a jaké byli na vás reakce?

Nejlepší kapelní výlet, co jsem zatím zažil. Finsko bylo skvělý. Představ si metalovou scénu u nás v 80. letech, zádovky nášivky, kotel lidí na koncertech, metalisti a pankáči, všichni zapálení... tak nějak to všude vypadalo. Vesměs jsme hráli jako hlavní kapela večera a i tak bylo všude narváno. Všechny finský data zařizoval Immu/Metal Warning, dvoumetrovej blonďatej hrobař a bubeník deathmetalový kapely Slugathor. Myslím, že jsme byli po Root druhá česká kapela, které zařizoval turné. Celý to vlastně spustil Kovin, kterej půl roku studoval v Helsinkách a tam našeho booking agenta potkal na koncertě, dal mu CD a ten sám navrhl data atd.
Hráli jsme s metalovejma i punkovejma kapelama. Několikrát s Dead In The Water, s kterejma jsme pořád kámoši. Reakce byly jednoduše vynikající, potkali jsme mraky skvělejch lidí. Jeden týpek uměl třeba texty Citron a Debustrol, hustý.

Máte opět něco takového v plánu?

Rádi bychom se do Finska vrátili, ale zatím žádný určitý informace nemám.

V souvislosti s GOTF bylo často zmiňováno tvé jméno skrz turné Ulver. Můžeš tuhle skutečnost ńák přiblížit, co přesně máš na starost?

Ani nevím, kde bylo co zmiňováno, kámo. Jezdím občas turné s kapelama, jako tourmanager, roadie, merchguy nebo cokoli, co tě napadne. Například teď ti odepisuju z Hannoveru, pomalu končím turné Swingin' Utters, ještě týden, těším se domů za dětma. Doma pobudu pár dní a hurá do Itálie s Aethenor. Začínáme mimochodem v Praze. Kdo chce vidět kapelu lidí z Shora, Sunn O))) a Ulver v akci, ať neváhá a vyrazí 7.12. do Chapeau Rouge v Praze. A mimochodem, v souvislosti s Ulver se taky něco pomalu chystá, víc neprozradím.

Sice deska vyšla nedávno, ale materiál na ní předpokládám už je poměrně starší, třeba song WBDO jste hráli už v roce 2008. Máte už další věci a nápady na příští album? Případně v jakém horizontu plánujete něco vydat?

Nahrávání je sice ve hvězdách, ale materiál se pomalu klube. Pracujeme asi na třech nových věcech, něco již hrajeme živě. Rozhodně bychom rádi zvládli studio v kratším rozmezí mezi tituly, než tomu bylo posledně. Uvidíme.

Je teď něco na co se těšíte ohledně kapely, jaké máte plány?

Já osobně se těším, až si dáme zkoušku, chybí mi to na turné. A začneme plánovat zas nějakej výlet ven, ať ten rok 2011 za něco stojí. Díky za zájem a snad někde na koncertě.

http://bandzone.cz/gospelofthefuture


Zveřejněno: 05. 12. 2010
Přečteno:
3926 x
Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář