Nejbližší koncerty
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

SUICIDAL ANGELS - Sanctify The Darkness CD 2009, Nuclear Blast Records

9 let fungující athénské thrashové komando Suicidal Angels si na minulý rok opět nachystalo nový party materiál, jenž posléze s úspěchem předvád(í)ělo na hudebních festivalech po celé Evropě. Se smlouvou u Nuclear Blastu a tedy silným labelem v zádech si přesto Andělé ani tentokrát nedovolují nijak odbočit ze stezky, kterou si již před lety vytyčili, tedy reprodukovat thrash ze staré školy ve stylu Destruction, Sodom a dalších velkých jmen německé a US školy.
 
Zatímco minulá tři roky stará řadovka „Eternal Domination“ znamenala dospělý a po všech stránkách vyvážený debut, novinka „Sanctify The Darkness“ je jakýmsi rozšířením, datadiskem k pevně dané tvorbě, jež si na nic nehraje a s riffy podobnými Slayer, odměřeným ostrým vokálem Nicka Melissourgose, vpravdě tradičním bojovým arsenálem thrash metalových kuloárů, to vše s dobře zapamatovatelnými hoblujícími melodiemi, jež si vpravdě na nic nehrají a přinášejí přesně to, co byste od kapely čekali – thrash metal konce 80. a počátku 90. let s moderní produkcí, ovšem zároveň obstarožními bicími, které nikam neženou a rovnou zapomeňte na jakékoliv technické parádičky, na jež jste zvyklí z drážek nových thrash metalových spolků a přiznám se, určitě mi přišly jako nejslabší článek soukolí, jelikož člověk by čekal, že se v dnešní době Orpheas Tzortzopoulos na nahrávce (zvláště thrash metalové, kde je místa pro pořádné makanice více než dost) jaksepatří vyřádí, leč opak je pravdou a až příliš úsporný bicí styl často zpomaluje jinak solidně rozjetý materiál.

Rozhodně mne baví  ničím nerušená jízda „No More Than Illusion“ s vpravdě americkými sekanými riffy, v níž jsou poměrně pěkně vyvedené slidy a chybět nesmí ani napůl disharmonické sólo, jež tolik proslavili Slayer. Klasika všech klasik, je opravdu vidět, že Suicidal Angels mají tu starou thrash metalovou scénu v malíku a pokud i vy čekáte na opravdu povedené připomenutí let dávno minulých, tato řadovka pro vás bude vyloženou pochoutkou.

Celkem zajímavý je i úvod „Atheist“, který jistě připomene časy „Leprosy“ legendárních death metalových dříčů Death s vyrovnaným flow a poměrně dobře zvládnutými riffy. 

Pokud desku posloucháte v klidu a pohodě jistě ji nedoceníte  tolik, jako když se do ní pohroužíte v mírné nasranosti na svět vůkol a pokud máte tu smůlu (a paradoxně štěstí), že vás někdo onen den opravdu vytočil, předvedou Suicidal Angels dokonalý materiál k odreagování se a hlavně obroušení v ten moment dosti ostrých hran. Agresivita totiž z desky přímo cáká na všechny strany, bodliny kytar propichují všechny vůkol a thrash metalový bojovník se opět zvedá k prudkému nájezdu do nepřátelských řad.

Výtku bych rozhodně měl k tomu, že riffy se často na desce opakují a kapela má sklony sklouznout až k příliš odevzdané rutině přehrávání již přehraného, což ovšem banda vyvažuje množstvím slidů a změn temp, vyhrávek a sól, jež společně dohromady kují bytelný monument old school thrashe, kterým žádný pořádný fanoušek tohoto stylu nemůže pohrdnout. Navíc především úvody štychů jsou jeden jako druhý a to by se pánové rozhodně nemělo stávat.
 
Co potěší je pak určitě zvuk, jelikož je dokonalým simulátorem old school Bay Area thrashe 80. let se vším, co k tomu patří, hlavně vpravdě kovovým zvukem kytar, jenž je dnes bůhví proč tak málo k slyšení. Žádné přeprodukované veledílo, pouze poctivě nazvučená práce, jež zcela bez ostychu ukazuje své nedokonalosti a podobně jako u ženy působí na posluchače rozhodně sexy, jelikož dokonalá krása je vždy krása umělá.


Dobře vím, na jakou skupinu fanoušků tato řecká skvadra míří. A je mi jasné, že pro všechny ty milovníky starých Slayer, Exodus, Kreator a podobných mainstream thrash metalových kapel budou Suicidal Angels jistě vítaným hudebním zpestřením, za předpokladu, že se k jejich slechům dostanou -v našich podmínkách tomu tak bude na festivalu Brutal Assault,  jenž začíná 12.8.2010 na pevnosti Josefov.

Závěrem musím podotknout, že deska mně osobně přišla docela v pohodě, ale předesílám, že není náladotvorná, naopak musí se do správné nálady pustit. Old school thrash attack!  80%.

Čas: 38:13

Seznam skladeb:

  1. Bloodthirsty
  2. The Pestilence Of Saints
  3. Inquisition
  4. Apokathilosis
  5. … Lies
  6. No More Than Illusion
  7. Atheist
  8. Beyond The Laws Of Church
  9. Mourning Of The Cursed
  10. Dark Abyss (Your Fate Is Colored Black)
  11. Child Molester
http://www.suicidalangels.com/home.php
http://www.myspace.com/suicidalangels

Zveřejněno: 01. 08. 2010
Přečteno:
3408 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Dw | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

30. 01. 2012 18:21 napsal/a Vader
právě
poslouchám nejnovější desku Bloodbath (2012). A chlapci jedou pořád ve stejných kolejích. Nevím proč, ale z nových kapel mě spolu s Havok, Warbringer vzali asi nejvíc. Dobrá práce:))