Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

INFERNO - Black Devotion, Promo CD 2009, Agonia Records

Karvinští pekelní taviči Inferno a jejich již pátý studiový zásek. O vydání se postaral polský label Agonia Records (pro zajímavost, vydali např. také desku Infernal Tyrant ´05 od Dark Storm), kterému se skupina upsala na dvě alba, přičemž perličkou je, že každé z předchozích čtyř alb, vyšlo u jiné firmy. To jen tak na okraj. Přiznám se bez mučení, že ačkoliv kapelu samotnou, na naší metalové scéně registruju již od roku ´96, kdy tehdy začínali, v životě jsem Inferno neslyšel. Teď tedy přede mnou leží zbrusu nový materiál a já si mohou bez předsudků udělat obrázek, zda-li jsem o něco důležitého přišel, či nikoliv. Nezbytné hororové intro, nazvané Prolog, obsahuje temné, ztišené klávesové tóny a zde působí jako opravdové ticho před bouří, která má brzo nastat. A to hned s prvními tóny songu Superior Will, jejíž první polovina se line ve středním tempu, s výtečnýma, jakoby Abbathovskýma kytarama. Ve zbytku skladby, se ovšem již řadí vyšší rychlostní stupeň a ničivý blizard nabírá na intenzitě. Což už se projevuje naplno ve Whisper Of Hope....

Nesmlouvavá jízda v pekelně rychlých saních, tažených snad samotným Kerberosem, za kterými taje zmrzlý sníh, na nekonečných, severských ledových pláních. Ale to už je tady song Holy Poison, neuvěřitelně nakoplý a perfektně vygradovaný. A navíc ty kytary znějí opravdu "jedovatě". Je slyšet, že oba autoři hudby, sekerníci Ska-Gul (jakobych občas zaslechl feeling Silva Nigra, kde mimo jiné také působí) a Azazel, mají metal těžce v krvi. Pravděpodobně nejlepší pecka z cedla. Pátá skladba Eaten By Rats Forever, nabízí velmi milé (ano, pořád ještě je řeč o surovém black metalu), melodické nápady, to vše samozřejmě zabaleno v devastující rychlosti a inspiraci, kterou je třeba hledat někde v okolí Botnického zálivu a jeho přilehlém okolí. Jak tak koukám, tak ty malé chlupaté potvůrky, jsou už zase v módě a beztak nás stejně jednou všechny sežerou. Malé oddechnutí nabízí instrumentál Loyality Of Honour, kde lze zaslechnout i klapky (ve studiu nahrál Ska-Gul) a takřka jímavé, jinak působivé kytarové harmonie. Však dost rozjímání. Masakr pokračuje v následujíc Altar Of Perversity, která nezná slitování a nebere zajatce. Nejdelší skladba z alba (sedm a půl minuty). Jeden by řekl, že to bude asi nuda, ale její vcelku pestrý děj, tuhle kolonku neobsahuje. Záležitost Message To Ages, je pak čistý vyhlazovák, ve kterém dominuje bicmen Sarapis. Neklidně pulsující, všeobjímající pustá temnota. Ve stejně zběsilém, duchu pokračuje i následující hymna Sign Of Hell. Její struktura je ve výsledku přece jen rozmanitější, než se se na první pohled jeví. Desátá pecka Way To Illumination..., již nijak nevybočuje z klasické látky, které nabízí tohle bezbožné CD. Konečným zavírákem alba, je opět náladotvorný instrumentál Epilog.

Nokturnální atmosférou a volnějším tempem, vrátí váš srdeční rytmus do normálu. Ač jsou jednotlivé názvy skladeb v angličtině, zmýlená neplatí. Adramelechovo obskurní texty jsou "nazpívány" kompletně v češtině. Není jim sice moc rozumět (při poslechu do sluchátek, jsem přeci jen něco pochytil), ale i tak je nad slunce jasné, že jsou plné nihilismu, misantropie, odporu proti křesťanství a smrti. Inu, intolerantní antihumánní black metal, není o růžových šatičkách a žůžových teniskách, že ano. Jinak skřehotavý "zpěv" je myslím nadmíru stylový, ve výsledku se pak neubráním dojmu, že je trochu monotónní. Nahrávka byla natočena ve studiu Shaark. Všechny nástroje jsou perfektně slyšet a tohle jsou další body pro Black Devotion. Budu se muset poohlédnout po starších věcech Inferna, protože tenhle kotouček mě příjemně překvapil a vězte, že podobně kvalitních smeček ve stylu black metalu, se u nás moc nenajde. Inferno zkrátka jede a v březnu příštího roku, jede i na horkou mexickou půdu, kde podniknou menší koncertní šňůru. Všichni tvorové nočního exilu a sběratelé podobných pekelných fetišů, neváhejte. Šemhamforáš.

Seznam skladeb:

  1. Prolog
  2. Superior Will
  3. Whisper Of Hope In Bloody Tears
  4. Holy Poison
  5. Eaten By Rats Forever
  6. Loyality Of Honour (Instrumental)
  7. Altar Of Perversity
  8. Message To Ages
  9. Sign Of Evil
  10. Way To Illuminaton Lies In Darkness
  11. Epilog

Čas: 47:35


Zveřejněno: 28. 12. 2009
Přečteno:
3699 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Mafek | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář