Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
LLYR

METALLICA, SLAYER a ANTHRAX, MASTODON, HEAVEN & HELL

Česká republika bude mít konečně festival světového formátu. Putovní anglický festival Sonisphere v roce 2010 zahřmí také v České republice. Pořadatelé tohoto festivalu to oznámili s tím, že už v organizaci festivalu na české půdě podnikli první kroky. Festival v České republice pořádá agentura C.A.R.P. Entertainment s.r.o.

Vše vypukne 19. června 2010 na letišti Hradčany blízko Mimoně. V době začátku předprodeje pořadatelé oznamují první potvrzené headlinery. Není jimi nikdo menší než tři čtvrtiny thrash metalové čtyřky, Metallica, Slayer a Anthrax, doplněná o kapely Mastodon a Heaven & Hell! O tom, že by právě vyjmenované kapely někdy viděli pohromadě naživo, se prozatím českým fanouškům ani nesnilo.

Kromě zmíněných headlinerů bude Sonisphere našlapaný nejen tvrdší kytarovou muzikou od začátku až do konce. Slibný line-up naznačují minulé ročníky, které po Evropě proběhly ve Velké Británii, Švédsku, Holandsku, Španělsku, Německu a Finsku. Letos kromě těchto zemí přibude nejen Česká republika, ale také Polsko, Švýcarsko, Turecko, Rumunsko a Bulharsko.

Na letišti u Mimoně se tak 19. června 2010 odehraje jedna z největších hudebních událostí roku a potěšeni budou nejen fanoušci tvrdé rockové muziky a metalu. Festival proběhne na dvou velkých podiích a jedné talent scéně, na které se představí i výběr toho nejlepšího z českých kapel. Lístky jsou od 11. prosince 2009 v předprodeji v sítích www.ticketpro.cz a www.musicticket.cz za 1690,- Kč.

Stručná historie festivalu Sonisphere:
Sonisphere je putovní jednodenní festival, který vznikl v roce 2009 ve Velké Británii. Uplynulý ročník se uskutečnil v šesti zemích Evropy jako jednodenní, a v Anglii poté také jako dvoudenní. V roce 2010 se dočkají i čeští fanoušci, neboť tento gigantický hudební zážitek bude zprostředkován i jim. V roce 2009 byla průměrná návštěvnost v jednotlivých zemích 40.000 - 60.000 lidí.  Na jednotlivých akcích vystoupily například kapely Prodigy, Nine Inch Nails, Korn, Slipknot, Linkin Park, Lamb of God, Hives a mnoho dalších. Sonisphere, to je jeden den plný fantastické hudební atmosféry, který měl už v roce 2009 skvělý line-up. V nadcházejícím ročníku však pořadatelé překonali všechna očekávání a oznamují, že headlinery festivalu pro rok 2010 budou skutečné hvězdy, kapely Metallica, Slayer a Anthrax.

Biografie potvrzených headlinerů:
Americkou thrash metalovou legendu METALLICA založil v roce 1981 v Los Angeles bubeník Lars Ulrich. Počátky kapely jsou charakterizovány především rychlým tempem, instrumentální vyzrálostí a hudební agresivitou.  Všechny tyto atributy kapelu umístily do velké thrash metalové čtyrky po boku se Slayer, Megadeth a Anthrax. Kapela vzešla z undergroundového podhoubí, ale již velmi brzy po svém vzniku tuto hudební oblast přesáhla. V roce 1983 Metallica vydává desku Kill ´em All, která je dodnes považována za klasiku žánru. O tři roky později však vychází deska Master of Puppets, která je fanoušky i kritikou vnímána jako jedna z nejzásadnějších „heavy“ thrash metalových desek vůbec.  Poslední vydaná energická deska s názvem Death Magnetic vrátila kapelu ke kořenům osmdesátých let. Za téměř třicet let  existence kapela prodala jenom v USA téměř šedesát miliónů desek a posledního alba Death Magnetic se prodalo po celém světě více jak sto miliónů kopií.  Devět studiových alb, dva živáky, dvě EP, 24 videoklipů, 45 singů a 9 Grammy v kostce řadí tuto thrash metalovou legendu k nejprodávanějším a nejžádanějším kapelám světa.

Kalifornskou thrash metalovou kapelu SLAYER založil v roce 1981 Kerry King společně s Jeffem Hannemanem. Na výsluní se dostali již o tři roky později s albem Reign in Blood, které bylo časopisem Kerrang označeno za nejtvrdší album všech dob. Hudbu Slayer charakterizují neuvěřitelně rychlá tremola, atonální kytarová sóla, dvojšlapka a křiklavý vokál. Výraznou složkou hudby Slayer jsou i kontroverzní texty zahrnující příběhy sériových vrahů, satanismus i válečné motivy. Od svého debutu z roku 1983 Slayer vydali dvě živá alba, natočili čtyři videoklipy a devět studiových alb, z nichž  čtyři získaly v USA zlatý certifikát. Kapela také získala tři nominace na Grammy, v roce 2007 vyhrála s písní Eyes of The Insane a o rok později s písní Final Six.

Další thrash metalovou legendou, která vystoupí na festivalu Sonisphere, jsou staří dobří ANTHRAX. Kapelu v roce 1981 založili v New Yorku Scott Ian a Danny Lilker. Na počátku zvuk Anthraxu určovala kombinace zběsilého a rychlého hard core punku, postaveného na vynikajících kytarových riffech a heavy metalových zpěvech. Anthrax  debutovali deskou Fistful Of Metal a  za svoji pětadvacetiletou hudební kariéru natočili celkem devět alb. S posledním kouskem se vytasili v roce 2003 a vyšel pod názvem We´ve Come For You All. Momentálně stále fanoušci s napětím očekávají již dlouho slibované album Worship Music. Je možné, že něco z něj Anthrax zahrají právě během svého setu na festivalu Sonisphere.

MASTODON v roce 1999 založil bubeník Brann Dailor a kytarista Bill Kelliher. Mastodon jsou progresivní metalovou kapelou z Atlanty, které je často připisováno, že odstartovala novou vlnu amerického heavy metalu. Na svém kontě mají čtyři desky, poslední s názvem Crack The Skye vyšla v roce 2009. V roce 2008 byli hosty evropské tour s kapelami Slayer a Trivium a v minulém roce odjeli evropskou část The World Magnetic Tour s Metallicou. Mastodon do metalové muziky vnesli nové prvky a zařadili po bok velikánů thrash metalu, se kterými vystoupí i na letišti v Mimoni.

HEAVEN & HELL je hudební uskupení, které založilo duo Ronnie James Dio a Vinny Apicce společně s Tony Lommim a Geezerem Butlerem, tedy dvěma členy Black Sabbath. Tato čtyřka společně nahrávala a koncertovala pod jménem Black Sabbath v letech 1980 - 1982 a posléze v letech 1991- 1992. V roce 2006 se čtveřice muzikantů dala znovu dohromady, aby natočila tři nové písničky pro kompilační album Black Sabbath: The Dio Years, které se rozhodla představit v letech 2007 -2008 na svém tour. Lommi (vlastník jména Black Sabbath) se rozhodl přejmenovat kapelu na Heaven & Hell, aby se odlišil od Ozzyho Black Sabbath. Nové jméno kapely je převzaté z první nahrávky, kterou Sabbath s Diem natočili.

http://cz.sonispherefestival.net/
http://www.sonispherefestivals.com/


Zveřejněno: 14. 12. 2009
Přečteno:
3533 x
Autor: Hanka | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář