Nejbližší koncerty
  • 23. 05. 2024Fenomenální baskytarista a vynikající zpěvák MARCO MENDOZ...
  • 24. 05. 2024MORTHYMER Mysteriózní persona, které dali život členové ...
  • 25. 05. 2024Warm-up festivalu Pod parou míří i do Ostravy! Vystoupí T...
  • 25. 05. 2024Koncert The Exploited se ze zdravotních důvodů bohužel po...
  • 27. 05. 2024NO FUCKER - d-beat & rawpunk z New York City, známý mj. d...
  • 29. 05. 2024Violent Way (USA) + Remdik (SK)
  • 31. 05. 2024Ráďa & Pepča proudly present: "Jen pro ten dnešní den sto...
  • 03. 06. 2024HIGH ON FIRE (USA) + REPELENT SS
HUSMAN FEST

DIEVISION - Black Deep Drown CD 2009, I.F.A. Records

Neviděl bych to tak tragicky. Stoner rock´n’roll v prvním songu melodic death metal/coru budějovické kapely Dievision slyším rovněž, ovšem s následným mixem s řízným riffem jako od švédských Arch Enemy, se banda posouvá trochu jinam.

Kapelu, založenou roku 2006, lze brát jako jakéhosi pokračovatele power/thrash metalové skvadry Rites of Pain, jež se rozhodla trochu přitvrdit a kromě odkazu na starou švédskou školu (nejen At The Gates a hlavně následující  The Haunted (s nimiž má kapela společného mimo jiné i producenta nahrávky), kteří je podle mého inspirují, ač možná nepřímo, snad nejvíce). Rozhodně jsem rád, že vokalista Radek Popel se angažuje i v něčem „hodnotnějším“, než-li agro metalovém Motorbandu a svými growly/harshy udává desce“ Black Deep Drown“ velmi dobré tempo.

Sem tam se opravdu pustí až do melodic deathmetalového growlu, zvládá jak thrashmetalový štěkot tak i pro Čechy typický thrashcoreový chraplák. Když jsme u toho coreu, rozhodně jeho vlivy Dievision nikdo neodpáře. Snad je to dáno i tím, jaký styl na našem melodicko – metalovém podhoubí převažuje, ale Budějičáci se tomu načichnutí rozhodně nevyhnuli. Proto je zcela častou záležitostí, že po tradičních melodic deathmetalových riffech nastupují breakdowny a syrový core, ve kterém se Radek opět hlasově vyžije, aby se posléze vše opět rozjelo v mdm stylu.

Ve dvojce „Fall Quest“ se ovšem hraje na tvrdost, mlátička bicích Ondry Bílka velmi bohatě pracuje s činely, dvoukopáky se však drží trochu při zemi ve švédské tradici mdm. Nejspíše vás potěší přítomnost kvalitní kompozice a, až na poslední úsek skladby, věru pohlídaná dynamika skladby.

Trojka, titulní „Black Deep Drown“ pak již představí coreovou tvář kapely s efektovaným vokálem, groovy death metal/mc riffy, které ve vzduchu vybuchují jako šrapnely, zasekávajíc do vaší tváře další a další kousky kovu. Přichází melodický zlom, již důvěrně známý od jiných severských smeček. Jen tak tak se ohřejeme v zajeté melodii, přichází zlom a další jízda končinami melodického death metalu. V této chvíli mi již citelně chybí jakýkoliv pokus o sólo, jenž prostě... není. Snad se kytaristé Tomáš a Zbyněk nebojí, inu chlapi, bez sól je melodický death metal poloviční (viz. Nightrage).

„Lie Revolution“ přichází s opravdu nekompromisním „party“ groovem, při kterém máte neodbytnou touhu skákat kolem dokola ( za předpokladu, že jste měli nějaké to pivko). všímám si coreového zabarvení bicích partů a společně s metalcoreovými riffy do sebe vše velice hezky zapadá.

A tak je to vlastně s celou čtyřicetiminutovou fošnou. Dievision natočili na české poměry kvalitní metalovou desku, o tom žádná. Bohužel ještě trpí několika drobnými neduhy, a sice jednak absencí sól (velká škoda chlapi, když ne přímo sóla, tak co takhle nějakou vyhrávku přihodit častěji do krámu? Cokoliv?), a za druhé prozatím ne tak úplně vycházejícím sezením na dvou židlích. Core nebo čistokrevný melodic death metal? Kapelka nejspíše chce hrát obojí dohromady, žel, často se stane, že jedna složka tím nevyhnutelně ztratí. V tomto případě to není ani náhodou tak tragické, neřku-li markantní, žel je to přeci jen tam. Přesto tuto prvotinu mohu k poslechu čtenářům, bez obav doporučit, za zkoušku nic nedáte a nahrávka své kvality rozhodně má.

Co se striktně osobního názoru týče, píšu si u kapelky 6-7. S velkým otazníkem do budoucna. Inu, vcelku jste mne přesvědčili pardálové, ale budete si muset vybrat. Dříve či později.

P.S.: Ozvláštňujte, druhá polovina alba tak trochu nudí. Je to stále stejná řemeslničina (jistě, s malou výjimkou ve formě Vindication Tragedy). Nějaké intro, mezihra, cokoliv uznáte za vhodné.

Nejlepší skladby: Hell Awaits You, Guide To Stray
Čas: 39:59

Seznam skladeb:
  1. Mindless Bodymonsters
  2. Fall Quest
  3. Black Deep Drown
  4. Lie Revolution
  5. Hell Awaits You
  6. Vindication Tragedy
  7. So Low
  8. Guide To Stray
  9. Joy
  10. Former Destiny
http://www.myspace.com/dievisionband
http://bandzone.cz/dievision

Zveřejněno: 22. 10. 2009
Přečteno:
3295 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Dw | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

07. 03. 2010 22:27 napsal/a DW
Doufám
že na příští placce budou sóla! To bych šel asi i dost vysoko kdyby kvalita zůstala alespoň taková jako na Deep.
07. 03. 2010 21:02 napsal/a O.
Sound
Zvuk to teda má jako kráva...panejo!
23. 10. 2009 11:24 napsal/a DW
Nejhorší
to bylo vždycky v black metalu. Tam je ten ničím nepodloženej elitismus fakt extrémní.
23. 10. 2009 10:31 napsal/a Yvor
To Venca Votruba
No chlape, myslím, že nemás úplně tak pravdu. V devadesátých letech bylo death metalových kapel jako máku. Spíš se přikláním k názoru DWho, co se absence internetu týče. Víš, ono to tak bylo vždycky. Vždy, když se začlo nějakému stylu dařit více na úkor jiných žánrů, vždy se našlo spusta remcalů a všeználků. To, že je teď Metal Core v kurzu je holý fakt. Já osobně s tím žádný problém nemám i když se pohybuji v trochu jiných vodách. Ale to jen můj pohled na věc, který nemá s recenzí na Dievision nic společného.
23. 10. 2009 09:40 napsal/a Venca Votruba
Metal core
Ifa: Jenomže death metal nehrála každá druhá kapela... A hlavně se jim dá jejich muzika věřit, s čímž mám u některých metal core pozérů značný problém :-)