Nejbližší koncerty
  • 23. 05. 2024Fenomenální baskytarista a vynikající zpěvák MARCO MENDOZ...
  • 24. 05. 2024MORTHYMER Mysteriózní persona, které dali život členové ...
  • 25. 05. 2024Warm-up festivalu Pod parou míří i do Ostravy! Vystoupí T...
  • 27. 05. 2024NO FUCKER - d-beat & rawpunk z New York City, známý mj. d...
  • 29. 05. 2024Violent Way (USA) + Remdik (SK)
  • 31. 05. 2024Ráďa & Pepča proudly present: "Jen pro ten dnešní den sto...
  • 03. 06. 2024HIGH ON FIRE (USA) + REPELENT SS
  • 06. 06. 2024FOSCØ (ESP) - screamo https://fosco.bandcamp.com/album/g...
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

JARRARACA - Protest CD 2009, vlastní náklad/Pinďa

Již dvanáctým rokem (dříve pod názvem Bothrops) tu svou kárku táhnou rakovničtí Jarraraca a svým HC oblažují své fanoušky v rámci české kotlinky. Nutno dodat, že po trochu profláklém „nukleárním“ intru se rozjede smyčka klasického HC s omšelými,  sociálně zaměřenými texty, riffy Sepultury z  poloviny 90. let, vokálem Ivoše Plačka, který by klidně mohl být Cavalerovým revivalem a nikdo by nic nepoznal, veletradičními bicími Michala Vintra – a vůbec vším, co dělá (nejen) českou HC scénu scénou.

Po úvodním taháku „Krev“,  přímo ukázkovým manifestem HC názoru na svět (nasranost na jeho stav), jenž neustále táhne na branku a nedovolí vydechnout, přichází  „Pomoc“, která navazuje tam – inu, kde regulérní jednička skončila. Pravda, posluchač se neubrání pocitu, že je jedna skladba jako druhá, a má vlastně i docela pravdu. Přesto se, za předpokladu, že je posilněn nějakým tím pivem nebude nudit, jelikož kluci to jednoduše řežou ve starém stylu start-cíl a dva riffy mezi tím, které se zasekávají jeden o druhý a dohromady tvoří vcelku dobře fungující odkaz na všechnu tu Panteru, Sepulturu, Anthrax – inu, však to znáte.

Čtyřka „Idiot“, jež trochu zpomalí a dá vám čas vydechnout, však bohužel postrádá jakýkoliv HC náboj, je to spíše hraní si s desítky let starými riffy, přičemž chorusy snad ani nemohou být profláklejší.  Přesto, kdybyste se ocitli na pustém ostrově a Jarraraca byli jediným CD, jež by se vám povedlo zachránit z potápějícícho se vraku, nebyla by to ještě taková tragédie. Spíše než,nad občas trochu ubíjející skladatelskou prázdnotou (méně skladeb je v thrashi více), se musím pozastavit nad složkou textovou, jež je skutečně – nedostačující. Chlapi, nejde zpívat 14 fláků o životě a společnosti, vždyť je to nuda. Jasně, je to možná součástí scény, ale ruku na srdce – opravdu někoho baví poslouchat 40 minut o: „Dělej si co chceš a buď kým seš“? To asi ne, řekl bych, ovšem nezastírám, že stará Sepultura byla vlastně o tom samém. A možná pořád je. Hudba je naprostý průměr.

Groovy až na půdu a celkem pěkná nostalgie, ovšem svými stokrát omletými riffy a průměrnými postupy díru do světa opravdu neudělá. Možná bych poradil drobný příklon směrem k novějším Soulfly (kolem Prophecy či Dark Ages), řekl bych, že občasné akustické ozvláštnění či zajímavé, zajeté koleje bořící pasáže by albu dost odlehčily a zároveň pomohly. Takhle je to jen 40 minut prastarých riffů, jež jsou za sebou naházeny bez ladu a skladu,  a ačkoliv je očividné, že vás hraní baví (což mne samozřejmě těší), na příčky nejvyšší to není. Nebojte se občas vykašlat na zajeté HC koleje a experimentovat, u vás by se mi to sakra líbilo a pokud při tom nevybočíte ze svých šlépějí (+ pokusíte se zapojit více šedých buněk do textů), příště to může být sakra lepší. Tohle je prozatím šedivý metalcore/HC/thrash, kterého se u nás hraje požehnaně. Škoda.  

Post scriptum: Dávám velké plus za „Nikdy Víc“. Však my si rozumíme.

Čas: 40:56

Seznam skladeb:
  1. Intro
  2. Krev
  3. Pomoc
  4. Idiot
  5. Svědomí
  6. Jarraraca
  7. Svině
  8. Fuck
  9. Nebude to...
  10. Za Trest
  11. Nikdy Víc
  12. Paralyzovat
  13. Protest
  14. Voni
http://bandzone.cz/jarraraca

Zveřejněno: 22. 09. 2009
Přečteno:
3318 x
Hodnocení autora:
5 / 10

Autor: Dw | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

24. 09. 2009 21:45 napsal/a DW
Budem
se těšit kluci :) Hodně štěstí.
24. 09. 2009 21:28 napsal/a Ivoš
...\"ta vo satanovi...\"
šelesty a dle manželky pekelný, mám dost často po ránu v oblasti řitního otvoru,tak že vypalovačky sázím poměrně často...:-)) Zdravím celej Fobia zine a kdo to má blízko do Rakovníka,zvu všechny na křest cd \"PROTEST\" do klubu Astacus,za účasti spřízněných BORON a GIBBET-23.10.2009!!! jinak pro DW: Věci na druhou placku už pilujeme a určo to bude zas trochu jinde ale furt to bude UNDERGROUND!!! Zdar!!!!
24. 09. 2009 09:15 napsal/a corbow
tak hlavne
ze ne selest...:))) ale nejakou vo satanovi by to chtelo...poradne nasranou vypalovacku:))
24. 09. 2009 09:05 napsal/a DW
Zdravice
tobě díky za fajn reakci na menší kritiku, a přemýšlejte o těch drobnejch experimentech, fakt by mě to u vás bavilo :).. Mějte se a pracujte :)
23. 09. 2009 22:37 napsal/a Ivoš
JARRARACA
Dík DW za aktuální recenzi a fans za názory,ale asi bych to nechal bejt...Ono hudby,jako takové je plná prdel a je samozřejmě těžké přijít s něčím převratným.Materiál na \"PROTEST\" vznikal v období,kdy svět zužovala válka v Afganistánu,kdy proběhlo 11září,kdy si tady 2nejsilnější strany rozdělovali své posty atd a to bohužel nezavdávalo moc inspirace na positivní texty.Chceme stále svůj sound zlepšovat a je svatá pravda,že nás to sakra baví!!! Jinak vzkaz pro corbow:..vo satanovi jsem zpíval v 16letech v kapele EKG-momentálně mě potáhne na 40 a mám podstatně jiné věci na srdci... Díky všem za názory-JARRARACA!!!