Nejbližší koncerty
  • 17. 05. 2024MÍSTNÍ FESŤÁK 2024 ☆ Nepravidelně pořádaný a pokaždé t...
  • 17. 05. 2024Libido Challenge po třech dobách ledových konečně chřtí d...
  • 18. 05. 2024Nehledali se, až se nenašli. Kiss Me Kojak a Fetch! patří...
  • 18. 05. 2024BELL WITCH (USA) + THE KEENING (USA)
  • 24. 05. 2024MORTHYMER Mysteriózní persona, které dali život členové ...
  • 25. 05. 2024Warm-up festivalu Pod parou míří i do Ostravy! Vystoupí T...
  • 27. 05. 2024NO FUCKER - d-beat & rawpunk z New York City, známý mj. d...
  • 29. 05. 2024Violent Way (USA) + Remdik (SK)
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

THE FEW AGAINST MANY - SOT CD 2009, Pulverised Records

Scar Symmetry, Miseration, Incapacity, Solar Dawn, Torchbearer, Quest of Aidance, Zonaria,  Syconaut, Angel Blake, Carnalized, Unmoored, Solution .45, The Few Against Many. Cože je to za výčet? Ale nic, jen bývalá a současná působiště švédského všudybílka a mimo jiné i talentovaného growlera Christiana Ãlvestama, přičemž my se budeme věnovat tomu poslednímu zmíněnému. Proč? Protože výborně pojmenované kapele (proboha) „The Few Against Many“ vychází CD „SOT“ a že to tedy není žádný propadák, na to vemte jed.  Pro mne je přitom klíčové, že Christian protentokrát své popové refrénky pověsil na hřebík a věnuje se opravdu pouze tomu svému hrdelnímu představení, které mají všichni fanoušci v jeho podání tak rádi.

Ihned první nářez „Hadanfard“ na vás z alba vybafne se svými blasty Jani Stefanovice, progresivním časováním a hlavně mollovými postupy kytar, které jsou podporovány dobrým vokálním vystoupením již zmíněného pěvce (jemuž sekunduje vokalista Pär Johansson). Snad kvůli přítomnosti více než jednoho vokalisty jsou „TFAM“ dáváni do spojitosti s Disarmonia Mundi, ale to je velký omyl vážení, tohle je syrový švédský melodeath v celé své kráse. Dvojka „Brand Mark“ zdůrazní symfonické synthy a ve spojení s kvalitním refrénem vás nenechá na pochybách, že tihle kluci své řemeslo sakra ovládají. Časté změny temp, zajímavé riffy, dobré zlomy skladeb, ve kterých se snoubí správný brutální slam se spanilou, sem tam až punkově dravou jízdou, která se ovšem vždy v pravou chvíli zlomí zpět do nekompromisního, leč stále ještě melodického death metalu.

Pokud první dva zářezy byly tradiční, právě ve trojce „Blod“ kapela ukazuje, jakým směrem se chce vydat. Trochu progresivní, s prvky severského folklóru v synthech, skočná rytmika, výborně se doplňující vokální party. Parádní sólo a elegantní, leč stále obstojně fungující triggerované bicí. Ano, očekával bych snad trochu více variability, tyto party znějí snad až příliš tradičně, ale rozhodně rytmicky nemám co vytknout, „Blod“ se prostě povedla a dobrý, vkusný chorus tento dojem jen podporuje. Spokojenost. Pokud jsem veškerou podobnost s Disarmonia Mundi smetl ze stolu, čtyřka „Skapelsens Sorti“ se nám jej na tentýž stolek opět snaží vrátit. Hozenou rukavici přijímám za zvuků úvodních synthů, nikoliv už při následném ladném sonickém marastu s epickými synťáky a groovy riffy, při kterých máte neodolatelnou touhu hrozit na všechny strany a zběsile pohazovat hřívou sem a tam. Typicky švédských, mimochodem.
 
Já hřívu nemám, takže si jen labužnicky pomlaskávám na stále se vracejícím úvodním motivu, jenž je rozmělňován dokonale brutálními  slokami. V šestiminutovce „Sot“ obdivujete kvalitní vyhrávky a sóla, jež vystřelují skrz apokalypticky zamračenou oblohu někam do vesmíru. Dobré. Šestka „Abider“ je pro mne jakousi skrytou poctou švédskému grindu (připomene rozhodně minimálně zvukem Nasum). Poslední dva tracky, jmenovitě „Heresi“ a delší opus „One With The Shadow“ naštěstí drží laťku vysoko, nedovolují zasét ani semínko pochybnosti a ve výsledku je tedy třeba říci, že „SOT“ je dobrým albem, navíc podpořeným neméně kvalitním zvukem. Správně obasováno, pohlídáno, zkrátka hráčskými ekvilibristikami přítomní nemrhali nadarmo. Zda to ovšem bude dostatečně dobré, aby to pokořilo novinku „Scar Symmetry“ na to si ještě budeme muset počkat. Upřímně, TFAM“ nejsou ani zdaleka tak progresivní, ani líbiví, ovšem  nakonec zároveň o nic méně kvalitní. Počkáme a uvidíme. Osm.
 
Čas: 36:05

Seznam skladeb:
  1. Hadanfard
  2. Brand Mark
  3.  Blod
  4. Skapelsens Sorti
  5. Sot
  6. Abider
  7. Heresi
  8. One With The Shadow
http://profile.myspace.com/thefewagainstmany

Zveřejněno: 31. 08. 2009
Přečteno:
3654 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Dw | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář