Nejbližší koncerty
  • 23. 05. 2024Fenomenální baskytarista a vynikající zpěvák MARCO MENDOZ...
  • 24. 05. 2024MORTHYMER Mysteriózní persona, které dali život členové ...
  • 25. 05. 2024Warm-up festivalu Pod parou míří i do Ostravy! Vystoupí T...
  • 25. 05. 2024Koncert The Exploited se ze zdravotních důvodů bohužel po...
  • 27. 05. 2024NO FUCKER - d-beat & rawpunk z New York City, známý mj. d...
  • 29. 05. 2024Violent Way (USA) + Remdik (SK)
  • 31. 05. 2024Ráďa & Pepča proudly present: "Jen pro ten dnešní den sto...
  • 03. 06. 2024HIGH ON FIRE (USA) + REPELENT SS
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

PNS/SOCIETYS PARASITES - Split CD 2009, Papagájův Hlasatel, Obscene Records

Co všechno mi to nepřišlo, divím se při pohledu na punx split čechů PNS s Mexičany žijícími v USA Soceitys Parasites. PNS, jejichž punk/hc špína okupuje první polovinu alba, předvádí to, co byste od podobné smečky čekaly. Neurvalé, přes efekt hnané vokály, minutu až dvě dlouhé rychlé náklepy, punkové umca bicí, zběsilé vyhrávky a "bordel". Je vidno, že obě kapely mají hodně v oblibě Američany Rancid, jedná se totiž o naprosto standartně odvedenou punkovou práci. Přiznám se, že osobně jsem již punk neslyšel hodně dlouho a nebýt recenzentských povinností, které člověka občas zavedou opravdu kamkoliv, neměl bych ani potřebu si PNS pouštět. No, šest skladeb, nějakých 15 minut. To je na posouzení opravdu málo, ale chlapcům to celkem šlape a ačkoliv se nejedná o nic světoborného a stokrát neslyšeného, bude vás to bavit. Za předpokladu, že máte rádi hardcore/punk.

Po poslední, tři čtvrtě minutovce „Jaká bude další válka?“ se ocitáme v noře Societys Parasites, a tady je mnohem méně hardcoreu a mnohem více punku. Umca umca, poskakují nejspíše na koncertech lidé v pogu s rukama vztyčenýma do kohouta, mně to bohužel nic neříká, takže jen v pohodičce poslouchám a sem tam pokyvuji hlavou. Rychle se zátočinami řítící punk, dravý a naléhavý, s melodickými vyhrávkami a sem tam hc strukturou. Celkem pohodové na poslech, akorát jsem při „LAPD“ čekal nějak zprzněnou vykopávku od punk rock/popíků The Offspring. No, žel, nestalo se, a kluci mexičtí, jako správní punx, jednoduše nadávají na policii a vzývají anarchii. Bomba.

Rozhodně musím říci, že Societys Parasites mají ve skladbách mnohem větší flow a ačkoliv jsou o notný kus méně brutální než jejich pražští souputníci PNS, baví mne o něco více. Na jejich stylu je totiž slyšet notný kus hráčské neurvalosti a přímosti. Akorát tedy, že polovina jejich textů je ve španělštině, takže vám všem, tohoto jazyku neznalým houby řekne. Jedna skladba jako druhá, nepřetržitý tok punku a mne to již pomalu přestává "bavit". Žádné zlomy, sázení tří akordů a já si připomínám, že přesně vím, proč neposlouchám punk.

No, co k tomu dodat, dalo se to. Sice Fobia je metal zine a tohle bylo už hodně mimo naše působení, ale vím, že se sem punk celkem dost hrne a někteří redaktoři - kolegové pro něj mají i docela pochopení. Já ho sice trochu postrádám, ale kdysi dávno (tak před 10 lety) jsem s punkem taky chvíli koketoval, než mi došlo, že tři akordy a jedno tempo jsou pro mne málo. Pardon.

PNS za 5, Societys jakbysmet.

Čas: 23:10

Seznam skladeb:

PNS
  1. Soft Boiled Eggs
  2. Who Knows?
  3. Surfing On The Sea Of Your Vomit
  4. Same Seed
  5. Shit Of Christ
  6. Jaka Bude Dalsi Valka?
Societys Parasites
  1. Living In Hell
  2. La Lucha
  3. LAPD
  4. Everything Must Fail
  5. Sociedad Corrupta
  6. 666
  7. Life And Death In L.A.
  8. Tiempos Dificiles
  9. Immigrante
  10. 213

http://www.myspace.com/societysparasites

http://bandzone.cz/pns


Zveřejněno: 30. 06. 2009
Přečteno:
3295 x
Hodnocení autora:
5 / 10

Autor: Dw | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář