Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

10 DOTAZŮ PRO REDAKTORY FOBIA ZINE - Část 9. Co tvůj pohled na ideologii v hudbě? Je pro tebe důležité porozumět textům a nacházet v nich poselství, nebo je naopak příliš nesleduješ?

10 DOTAZŮ PRO REDAKTORY FOBIE –  část 9.

O: Co tvůj pohled na ideologii v hudbě? Je pro tebe důležité porozumět textům a nacházet v nich poselství, nebo je naopak příliš nesleduješ?



Márty

Jak kdy a jak kde a u čeho, ale spíš tomu přikládám váhu tak z 20ti procent. Prostě texty si rád přečtu, ale že bych jim přikládal přílišnou váhu, to ne...

Corbow

Myslím, že hudba je spíše tímto zneužívána....na druhou stranu je to prostředek k vyjádření..těžko říct...asi bys neměl do jednoho pytle házet nácky s bojovníky za lepší životní úroveň ..

Manafob

Někdy jsou texty důležitý a klidně si je vyhledám, abych jen neodhadoval podle toho, co slyším. U některých kapel mi nepřijdou důležitý, např. grind, brutal death – tady jsem možná raději, že je nevím. Na druhou stranu třeba ortodoxní kapelky, kde je text hlavní a muzika vedlejší mě moc nebaví, resp. je neposlouchám.

Johan

Nesnáším fašismus, komunismus a církve. Tudíž kapely, které proti těmto nešvarům bojují (zpívají), mají mé sympatie a naopak. Hlavně fašistické tendence mi (nejen v hudbě) hodně vadí, ale někdy je těžké to u některých kapel poznat – kde končí vlastenectví, kde začíná nacionalismus (s fašistickými tendencemi)? Vůbec nechápu, co někoho vede k opěvování fašistického Německa a k nenávisti k Židům – nechal bych ty „umělce“ zavřít do koncentračních táborů za podmínek, které tam za války byly, ono by je to vykřikování nesmyslů rychle přešlo. Do  opěvování komunismu se moc kapel nepouští, ale když vidím u náctiletého maníka tričko s rudou hvězdou, srpem a kladivem, doporučil bych mu krátké studium toho, co tady soudruzi za 40 let napáchali... a když jsme u muziky, tak kolik kapel nemohlo ve své době hrát, třeba jen proto, že muzikanti měli dlouhé vlasy. U té církve je to samozřejmě v metalu žhavé téma a v podstatě mi kritika (i ta prvoplánovaná a tak trochu naivní) nevadí, spíš naopak. Považuji církve (nejen tu z Vatikánu, ale obecně) za zlo dnešního světa a každý, kdo proti nim bojuje, to u mě má dobré (smích).
Jinak mám rád kapely, které zpívají česky, protože moje angličtina není kvalitní a i když zhruba chápu, o čem texty pojednávají, nejsem schopný poznat, jestli je jejich úroveň dobrá nebo ne. Zmíním proto 3 české kapely, jejichž texty považuji za extra vydařené: MASTER´S HAMMER, XIII. STOLETÍ a INSANIA. Na první pohled hodně nesourodý vzorek, ale Franta Štorm i Petr Štěpán, i když jsou jejich texty samé klišé, uměli skvěle seskládat slova dohromady. A Petr Pálenský – to je neuvěřitelný hračička, který na posledních deskách dokázal napsat provokující texty, které se nezastaví před ničím.

Yvor

Já osobně spíš vnímám hudbu jako celek. U česky zpívajících kapel se nad textem pozastavím, ale u cizích kapel po tom nějak zvlášť nepátrám.

Agos

Mám rád, když je v textech víc než jen blábol ..

Pushkin

Má smysl snažit se porozumět textům, které mají smysl  U kapel jako Manowar jsou texty vyloženě zbytečné a nebudu se jimi tolik zabývat jako texty třeba Ayreon. Zajímavý text mají občas i Stratovarius, ale ty jsou trochu moc depresivní.  Určitě ale jsou písně, jejichž texty stojí za to si přečíst.

Goro

Texty většinou sleduji. Pravda, u některých více, u některých méně. Jako příklad uvedu My Dying Bride, kde jsou pro mě texty neoddělitelnou součástí hudby a dotvářejí atmosféru. Pravým opakem jsou třeba Cannibal Corpse, jejichž hudbu mám opravdu rád, ale bohatě mi stačí, když si přečtu názvy skladeb . K tomu, abych si nahrávku oblíbil, se nepotřebuji nutně ztotožnit s poselstvím na ní a respektuji jiný pohled na věc. Nicméně nesmí se to příčit mému přesvědčení a názoru. Třeba ideologie, které směřují k extrémní pravici, jsou pro mne naprosto nepřípustné a byť by byla hudba sebekvalitnější, takové výtvory ignoruji. 

Dharm

Pro mě jsou texty a ideologie naprosto nepodstatné. Pokud zrovna někdo nehajluje a nevyřvává rasistická hesla, je mi to jedno, ať si zpívá, co chce. Mě jde o hudbu.

Mafek

Jsem toho názoru, že hudba jako taková, její původní forma a rozměr, je určena k tanci a zábavě. Ne k nějakému poselství. Jasně, vím kam touhle otázkou míříš. Na různé rádoby black metalové kapely, které si dávají do svých textů myšlenky spojené s nacismem a podobnými nesmysly. Je to velmi slabomyslné a sám určitě víš, jak vypadá konzument takovýchto dementních věcí.  Lidi by neměli zapomínat na to, že hudba je především zábava a tak to taky brát.

Orbb

Na začátku jsem si myslel, že je text nesmírně důležitý, ale později jsem začal přemýšlet o hudbě trochu jinak. Samozřejmě, že text je důležitý, je to přece součást skladby, ale vnímat muziku skrze samotnou hudbu mi přijde mnohdy zajímavější.

DW

Na ideologii u mě kálí pes, pokud je špatná hudba, tak to upíři ani mocný Sathan nezachrání. I když kvlt je kvlt, to zase jo.. Asi. Na druhou stranu, texty třeba takových ranějších Skyclad bych doporučil každému bez mrknutí oka. A nejsem sám, řekl bych.

Nathanella
    
Textu sú pre mňa veľmi dôležité, vnímam ich ako významnú súčasť hudbu. Samozrejme záleží od štýlu, v niektorom sú dôležitejšie, v inom hudba. Všeobecne nemám rada rasistické texty a inteligentné texty štýlu: Hail Satan, Hail Satan...

Zveřejněno: 12. 06. 2009
Přečteno:
3203 x
Autor: Dw | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář