Nejbližší koncerty
  • 23. 05. 2024Fenomenální baskytarista a vynikající zpěvák MARCO MENDOZ...
  • 24. 05. 2024MORTHYMER Mysteriózní persona, které dali život členové ...
  • 25. 05. 2024Warm-up festivalu Pod parou míří i do Ostravy! Vystoupí T...
  • 25. 05. 2024Koncert The Exploited se ze zdravotních důvodů bohužel po...
  • 27. 05. 2024NO FUCKER - d-beat & rawpunk z New York City, známý mj. d...
  • 29. 05. 2024Violent Way (USA) + Remdik (SK)
  • 31. 05. 2024Ráďa & Pepča proudly present: "Jen pro ten dnešní den sto...
  • 03. 06. 2024HIGH ON FIRE (USA) + REPELENT SS
HEIDEN – Andzjel

ETERNAL TEARS OF SORROW - Children of the Dark Waters CD 2009, Suomen Musiikki

Také finští symfonici Eternal Tears of Sorrow vypustili ze svých útrob nástupce slušného alba „Before the Bleeding Sun“ z roku 2006 a po letošním singlu „Tears of The Autumn Rain“ představují tuto skladbu i na dlouhohrající nahrávce. Finský symfonicky laděný melodic death metal, jež nezapře své původní thrash metalové kořeny valí tito Finové již nějakou dobu, ovšem oproti třeba „Chaotic Beauty“ z roku 2000 je tu obrovský skok kupředu, co se počtu symfonických pasáží týče, na druhou stranu je očividné, že po roce 2001 (lépe řečeno 2005) to již nejsou ti samí EToS, na které jsme byli zvyklí z minulosti

Po svižnějším otevíráku, démonické a temné „Angelheart“ s téměř black metalovým přístupem jsme v podobě dvojky „Baptized By Fire“ hozeni do moře plného epických instrumentací, všemožných kytarových souher, rychle odkopávajících bicích a harshe, oscilujícího mezi blackem a deathem. Epické chorusy, které evokují válečnou vřavu a pořvávání bojovníků prahnoucích po krvi si jemně pohraje s vaším zátylkem, abyste byli následně svrženi do propasti melodickými kytarovými a klávesovými party. No, začátek celkem ušel, svištíme dál.

 Trojka „Tears of Autumn Rain“, kterou jsme již měli možnost slyšet na předchozím singlu kapely se nachází v tklivých symfo/power metalových vodách Nočního přání, ze kterého vybočuje vlastně jen vokály basáka Alttiho Veteläinena  Celým albem se vlastně jako červená nit vine zápach touhy po komerčním úspěchu, který by si EToS nejspíše opět rádi zopakovali. Proto na nás s neochvějností sobě vlastní vytahují jednu silnou melodii za druhou, to abychom snad ve výsledku zapomněli, že tu vše již jednou, dvakrát, tisíckrát bylo.
V tomto okamžiku si člověk velmi rád připomene, že EToS vydali svou první dlouhohrající nahrávku ve druhé polovině 90. let, v době, kdy Crematory a další jim podobné spolky s tímto stylem metalu uspěly a bezpočet dalších se je pokoušeli napodobit. A přesně tam se rodil klávesový melodický styl, kombinovaný s harsh/growl vokály a notnou porcí vrstvených kytar.

To vše předvádějí EToS i na své nové nahrávce s tím, že vše zní moderně, ale zároveň již velice provařeně. Kytary či klávesy vždy přispěchají se svou vyhrávkou, když je třeba, navzájem se vrství a prolínají a navozují ve vás pocit, že vše je dokonale vymyšlené, secvičené a zahrané. Moderní produkce, jež všem nástrojům přisuzuje jasné pozice a nenechá žádný přečuhovat, aby si toho někdo náhodou nevšiml, důležitá je samozřejmě také přítomnost dámské části ansámblu, protentokrát  personifikovaném Miriam Renvågovou a Heidi Parviainen. Obě tvoří, podobně jako v případě krajanů Dark The Suns, pouze kulisu, k, jako například v baladě „Sea of Whispers“, čistým vokálům Jarmo Kylmänena. Ano, EToS se svůj potenciál pokoušejí ještě zvýšit a to přidáním zpěváka, specializujícího se na čisté vokály. Vlastně každá skladba je pak útvarem samým pro sebe, o nějaké integritě alba nemůže být řeč. Jednou se ve skladbě zpívá harshem, podruhé čistě, potřetí se do toho opřou přítomné dámy, ale nikdy, a to podotýkám, nikdy kapelu nenapadne vše spojit dohromady. Možná si myslí, že by z toho vznikl až přílišný guláš, který by snad snědlo menší množství strávníků.
A o ty jde v tomto případě především.
EToS jdou prostě opět po prodejních číslech a myslím si, že ty vyletí po vydání nové nahrávky strmě vzhůru. Blyštivá produkce, melodické instrumentace, vyhrávky a sóla, které příznivci finské melodicko – death metalové scény vyhledávají především, harsh vokály a notná dávka nové vlny gothic metalu – to jsou noví EToS. Větší, rychlejší, melodičtější a s figurkou kytaristy/klávesáka/bubeníka uvnitř!

Říkáte si asi po poslechu, že jsem na kapelu příliš přísný a že pro milovníky melodického metalu bude nová nahrávka jistě příjemným poslechem. To je popravdě docela možné, obsahuje velké množství vcelku dobře složených a zahraných melodií, trochu problematičtější se však jeví očividná snaha postarat se o to, aby se tyto nápady dobře vyplatily. Očividné úlitby všemu, co v současné době „sype“ vrhá na novou sestavu Eternal Tears trochu nelichotivé světlo, jelikož je to nakonec posluchač, jenž rozsoudí tuto slaďoučkou nahrávku. Já to vidím tak za šest, jak to vidíte vy?

Čas: 44:27

Seznam skladeb:
  1. Angelheart, Ravenheart (Act II: Children of the Dark Waters)
  2. Baptized By the Blood of Angels
  3. Tears of Autumn Rain
  4. Summon the Wild
  5. Sea of Whispers
  6. Midnight Bird
  7. Diary of Demonic Dreams
  8. When the Darkest Night Falls
  9. Nocturne Thule
  10. Sea of Whispers (Acoustic Reprise)
http://www.myspace.com/etos1

Zveřejněno: 12. 06. 2009
Přečteno:
3320 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Dw | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

28. 07. 2009 20:40 napsal/a Zeldik
Slušné
Docela jsem si na albu pochutnal, i když nedrží pohromadě, ale to nedrží ani Therion... Produkce vynikající projede do hlavy jako jehla...
24. 07. 2009 22:58 napsal/a DW
Nevím
mám rád když album tak nějak drží pohromadě, tohle pro mě byla taková vcelku zábavná slepovánka.. Ale samozřejmě pokud se líbí, EToS maj radost :) A my vlastně taky.. :-)
24. 07. 2009 21:01 napsal/a worph
bombastik metal
starsi tvorbu neznam ale novinku vřele doporučuji.nektere songy posloucham pořád do kola.husí kuže tam je,takže pro mne skvělá muza.at žije finsko a severska dark hudba!!!