Nejbližší koncerty
  • 23. 05. 2024Fenomenální baskytarista a vynikající zpěvák MARCO MENDOZ...
  • 24. 05. 2024MORTHYMER Mysteriózní persona, které dali život členové ...
  • 25. 05. 2024Warm-up festivalu Pod parou míří i do Ostravy! Vystoupí T...
  • 25. 05. 2024Koncert The Exploited se ze zdravotních důvodů bohužel po...
  • 27. 05. 2024NO FUCKER - d-beat & rawpunk z New York City, známý mj. d...
  • 29. 05. 2024Violent Way (USA) + Remdik (SK)
  • 31. 05. 2024Ráďa & Pepča proudly present: "Jen pro ten dnešní den sto...
  • 03. 06. 2024HIGH ON FIRE (USA) + REPELENT SS
F.O.B. - Outside The Palace Walls

ELI - Darkness Will Fall CD 2008, Lion Music

Dvanáct dní před Štědrým dnem roku 2008 vyšla mladé italské zpěvačce Elize Pezzuto debutová deska „Darkness Will Fall“, která svým zařazením zcela spadá do moderní symfo – nové vlny gothic metalu s lehkými (opravdu jen lehkými) dotyky new age, diska a progresivu. Ihned, jak se na mne ze sluchátek vyvalila první „To Slowly Fade Away“ jsem tušil, o co půjde. Symfonické party, všudypřítomné klávesy, slabý (snad myšleno jako andělský) hlásek Elizy, který zní jako Sharon Den Adel, kdyby ztratila hlas, šedivé pseudo – goth pasáže, které jsme již slyšeli u všech těch Kater, Todesbondenů, Lacrimos, Xandrií a podobných spolků. Vlivy jakéhosi cyber metalu (nebo čeho to) navíc v symfo pojetí působí jako pěst na oko, ačkoliv jsem již zažil pár nahrávek, kde toto spojení fungovalo.

Tady ne. Je totiž zřejmé, že kapela prostě dala dohromady pár nápadů, které by snad mohly fungovat, poslepovala to dohromady a hodila na CD. Je skutečně příjemné vědět, že na strings si zpěvačka přizvala soubor Astral Orchestra a nahrávku napsal, nahrál a produkoval neo klasický multi instrumentalista Lars Eric Mattsson, ale k čemu to všechno je, když album zní tak příšerně unyle a nudně. Kde je alespoň nějaké zapálení pro věc, nějaký oheň jako protiklad k chladu, prostě něco? Tato nahrávka Elis je studená jako psí čumák v lednici, nikde žádná atmosféra, emoce, nic. Lars buďto zlehka lechtá struny kytar, či si rejdí po klávesách, ale ve výsledku nevykouzlí jediný kouzelný motiv, který by navíc ve spojení s neskutečně slabým vokálem hlavní protagonistky dával dohromady něco – inu něco unikátního.

Skutečně jsem nechápal spoustu recenzentů, kteří si podle všeho na novou vlnu gothic metalu snad zasedli, ale v tomhle případě jim naprosto rozumím. Ačkoliv kapela pochází z Itálie (neřku – li z Říma) a měla o to větší šanci zařadit se mezi své povětšinou vynikající souputníky (kluci z Novembre), neučinila tak a plácá se maximálně v béčkové bažině „gothic wannabies“. Pokud někdo nazývá Within Temptation bezostyšnou kopírkou a kýčem, co by potom musel říkat o Eli. Ti WT mají alespoň sem tam silnou skladbu a hlavně perfektní korzetoidní motor v popředí, Eli však naproti tomu nemají naprosto nic.

Původně jsem chtěl nějakou skladbu vypíchnout, tak jsem pro jistotu poslouchal 2x, ale protože všechny znějí vlastně stejně, bohužel protentokrát zklamu. No vlastně folková průměrovka „My Emptiness“ není tak příšerná, odmyslíte - li si vokály.

Čtyři - Pět a nepříliš hezký zpětný dárek k uplynulým Vánocům..

Čas: 46:18

Seznam skladeb:
  1. To Slowly Fade Away
  2. Turn This World Around
  3. Welcome to My Dream World
  4. Back to Your Grace
  5. For Mother Earth
  6. Leave Me Here
  7. My Emptiness
  8. Darkness Will Fall
  9. Wondrous Stories
http://www.myspace.com/elisapezzuto

Zveřejněno: 14. 06. 2009
Přečteno:
3239 x
Hodnocení autora:
4 / 10

Autor: Dw | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář