Nejbližší koncerty
  • 23. 05. 2024Fenomenální baskytarista a vynikající zpěvák MARCO MENDOZ...
  • 24. 05. 2024MORTHYMER Mysteriózní persona, které dali život členové ...
  • 25. 05. 2024Warm-up festivalu Pod parou míří i do Ostravy! Vystoupí T...
  • 25. 05. 2024Koncert The Exploited se ze zdravotních důvodů bohužel po...
  • 27. 05. 2024NO FUCKER - d-beat & rawpunk z New York City, známý mj. d...
  • 29. 05. 2024Violent Way (USA) + Remdik (SK)
  • 31. 05. 2024Ráďa & Pepča proudly present: "Jen pro ten dnešní den sto...
  • 03. 06. 2024HIGH ON FIRE (USA) + REPELENT SS
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

VALKIRIA - Upon This Earth CD 2009, Self - Release

Projekt nadaného italského multi-instrumentalisty s přezdívkou Valkiria jsem zaznamenal někdy před třemi až čtyřmi lety po vydání slušného epicko - melodického doom metalového alba „Blood on Blood“. O rok později pak spatřila světlo světa nahrávka (mimochodem opět vynikající) „Of Dreams and Pain“ nu a na letošek si pro nás Pan muzikant přichystal další lahůdku „Upon This Earth“, která je opět ke stažení. Ztratil snad přibývajícími roky něco ze svého muzikantského umění? Ani náhodou a ihned v první silně melodické záhrobně - tempé doom metalové kompozici „Tears“ Valkiria přeruší ticho krásnou náladotvornou muzikou, tklivými zvuky kytar, častými melodickými vyhrávkami a konejšivým hlasem svého kumpána Mancana. Napadlo mě udělat podobný projekt, ale koukám, že to mohu zase s klidem zabalit, jelikož dosáhnout, byť v podobných podmínkách, kvalit Valkirie je nemožné.
Dvojka, preludium „Close Your Eyes“ s efektovanými kytarami a synthy vás okouzlí svou uhrančivou atmosférou deštivého podzimu, kdy sedíte pod střechou a do vašeho příbytku bubnují kapky deště.

Jednoduše, Valkiria udělala obrovský krok kupředu a z další black/pagan metalové sebranky se vyloupla v doom metalovou bandu slušné kvality. Pro všechny fanoušky melodického doom metalu, kteří mají rádi čisté vokály (slyším snad občas v barvě hlasu Mancana občas odlesky páně Velkého Šéfa „teroristy“ Jiřího?) a bombastické kytarové plochy ve stylu starší Katatonie, protentokrát o mnoho melodičtější a často z depky vyklouzávající do lehkého optimismu, bude i nové album Valkirie přesně pro vás. Vynikající instrumentace, vokál, který se nikam nežene, ale často pouze podpírá tu nádhernou muziku, nálady, které mohou být smutné i veselé zároveň, podle stavu, ve kterém se právě nacházíte, naprosto krásná hudební terapie z rukou šikovných Italů.. ano, to všechno je „Upon This Earth“ a po poslechu jste alespoň na chvilku rádi, že se na této Zemi nacházíte. A že se na ní nacházejí i muzikanti, kteří dokáží takovou muziku zahrát a trefit se přesně do vašeho vkusu a nálady, když to nejvíce potřebujete.

Myslím, že nemá smysl asi sáhodlouze pokračovat v popisu, stačí, abych zmínil, že občas mají i mnohočlenné kapely problém nahrát tak silný materiál, jako tento, který byl nahrán pouhým duem. Po minulé, tématické desce k nám přichází více písničkové (některé jsou opět na pokračování), ale stále homogenní doom metalová deska, kdy téměř každá melodie je parádní a každá změna tempa na svém místě. Trochu zapracovat by se ještě dalo na zvuku, ale vždyť tohle hrají „unsigned“ panebože..

Stejně jako u „The Fall Of Every Season“, opět zjišťuji, že jednotlivec někdy může vykonat více, než dav. A v muzice to platí jakbysmet. Tvorba Valkirie se tězko popisuje, ale o to lépe poslouchá. Je krásná, náladotvorná a vychytaná. Jsem velice rád, že jsem si nenechal ujít příležitost a na novou nahrávku si opět udělal dostatek času. Rozhodně jsem neprohloupil a vám doporučuji ten samý postup. Kvalita, kvalita kvalita a vynikající hudební relax.

Čas: 50:04

Seznam skladeb:
  1. Tears
  2. Rain Around
  3. God of the Sun
  4. Break the Silence
  5. Prophecies
  6. Sacrifice Part 1
  7. The World In My Hand part 1
  8. Sacrifice Part 2
  9. The World In My Hand Part 2
  10. Close Your Eyes
http://myspace.com/valkiriaepika

Zveřejněno: 15. 06. 2009
Přečteno:
3296 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Dw | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář