Nejbližší koncerty
  • 23. 05. 2024Fenomenální baskytarista a vynikající zpěvák MARCO MENDOZ...
  • 24. 05. 2024MORTHYMER Mysteriózní persona, které dali život členové ...
  • 25. 05. 2024Warm-up festivalu Pod parou míří i do Ostravy! Vystoupí T...
  • 25. 05. 2024Koncert The Exploited se ze zdravotních důvodů bohužel po...
  • 27. 05. 2024NO FUCKER - d-beat & rawpunk z New York City, známý mj. d...
  • 29. 05. 2024Violent Way (USA) + Remdik (SK)
  • 31. 05. 2024Ráďa & Pepča proudly present: "Jen pro ten dnešní den sto...
  • 03. 06. 2024HIGH ON FIRE (USA) + REPELENT SS
F.O.B. - Outside The Palace Walls

WOLFCHANT - Determination Begins CD 2009, Massacre Records

Lstivý bůh a mýtický vynálezce rybářské sítě Loki pozvedl svou pěst. Hrom otřásl zemí a ta počala pozvolna pukat. Vynořila se z ní sebranka Wolfchant s mohutnými rohy, sekerami a hudebními nástroji a vydala se napříč poslednímu boji – boji, který vede do Valhaly..

Není snad třeba zdůrazňovat, jak se germáni v historii přiživovali na severské mytologii, ona samotná zkušenost s legendami o Nibelunzích leccos naznačuje. Proto není žádným překvapením, že se tradičně šikovní němci (vždy tam, kde se něco děje) snaží přiživit na obrovském boomu popularity severských folk metalových kapel.

Hudebně jsou Wolfchant něco mezi starými Children of Bodom/Kalmah a ostatními viking metalovými sebrankami – tedy jakýmsi melodickým black/power metalem s harsh vokály tak trochu ve stylu Equilibrium (byť až takovou podobnost nečekejte, Equilibrium jsou o mnoho pestřejší). Jejich předchozí album z roku 2007 nazvané „A Pagan Storm“ mělo mezi metalovou obcí poměrně slušný úspěch, proto chlapci z bavorského St. Oswaldu přichystali na letošek další porci. A je to dobré?
Po úvodní typicky severské instrumentálce, stejnojmenné „Determination Begins“ přichází druhá skladba „World In Ice“ a již úvodní riffy vám dávají tušit, že u Wolfchant se toho mnoho nezměnilo. Svižné melodické vyhrávky, naprosto standartní harsh vokál, umca umca bicí jako z bitevní vřavy, v druhé půlce epické čisté vokály. Zní vám to povědomě?

A tak je to s celou nahrávkou. Když se ve trojce „Until The End“ objeví samplované tlesky do riffu jako z dílny starých Kalmah, chápete už naprosto vše, co přijde potom. A opravdu, skladby mají své momenty, v globále se ale jedná o naprostý standart bez jakékoliv invence. Kdo by se také o nějakou snažil, když stačí někam napsat, že jste viking/pagan a lidé si vás již najdou. Sice prozatím nevím, co za tímto trendem stojí, ale někdy si najdu čas to zjistit.
Sem tam chlapci vystřihnou power metalovou vsuvku, to aby si je poslechl snad opravdu každý. Improvizované growly v pozadí fungují spíše méně, než více, sice nechávají skladbám přičichnout trochu z extrémnějších odnoží metalu, ale člověk si říká, že tak trochu prvoplánově.

Zvuk je celkem v pohodě, takový standart, kytary jsou hodně syrové (tj. bez basů), baskytara je slyšet dobře, avšak nemá správnou bublavou razanci, o bicích není třeba příliš mluvit, jsou naprosto klasické, žádné velké instrumentální výkony pak nečekejte.

Styl hry Wolfchant je pak zábavný tak první 4-5 skladeb. Nekecám, opravdu, dále se již jedná pořád o to samé, s tím, že je to zahráno buďto rychle, nebo pomalu. Texty jsou pak samozřejmě ve stylu scény, snad proto, aby do ní Wolfchant rychleji a bezproblémově zapadli:

  „Now I take my sword, my shield
   I will be prepared for this fight and I am not affraid
   Now I take my axe, my spear
   I will be prepared for this fight and I will live, not die“



Vše co se pak na nahrávce nachází, jste již spolehlivě někde někdy slyšeli a nevidím nějakého velkého důvodu pro poslech novinky Wolfchant, zvláště když jejich minulé album je podle mého názoru když už ne originalitou, tak alespoň hudebně o notný kousek lepší. Mírný pokles formy, dalo by se říci. Pro viking metal maniaky další kratochvíle, pro ostatní melodicko – metalový průměr.

Bůh není potěšen, proto němečtí bojovníci tentokrát Valhaly nedosáhnou a jsou znovu vráceni do astrálních sfér, aby zde vyčkali na další boj. Odcházejí za zpěvu epických chorálů, s rohy plnými piva. Valkýry prozatím musejí počkat..

Čas: 1:01 (digipack)

Seznam skladeb:
  1. Determination Begins
  2. World In Ice
  3. Until the End
  4. Determined Damnation
  5. In War
  6. Fate of the Fighting Man
  7. Kein Engel hört dich flehen
  8. A Raven's Flight
  9. Never Too Drunk
  10. Schwerter der Erde
  11. Auf Blut gebaut
  12. Under the Wolves Banner
http://www.myspace.com/wolfchant

Zveřejněno: 29. 05. 2009
Přečteno:
3232 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Dw | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář