Nejbližší koncerty
  • 23. 05. 2024Fenomenální baskytarista a vynikající zpěvák MARCO MENDOZ...
  • 24. 05. 2024MORTHYMER Mysteriózní persona, které dali život členové ...
  • 25. 05. 2024Warm-up festivalu Pod parou míří i do Ostravy! Vystoupí T...
  • 25. 05. 2024Koncert The Exploited se ze zdravotních důvodů bohužel po...
  • 27. 05. 2024NO FUCKER - d-beat & rawpunk z New York City, známý mj. d...
  • 29. 05. 2024Violent Way (USA) + Remdik (SK)
  • 31. 05. 2024Ráďa & Pepča proudly present: "Jen pro ten dnešní den sto...
  • 03. 06. 2024HIGH ON FIRE (USA) + REPELENT SS
HUSMAN FEST

KOREA - For The Present Purpose CD 2008, Vici Solum Productions

Přiznám se, že jsem byl od počátku velice zvědav, co na mne vybalí prozatím poněkud nenápadná banda Korea ze švédského Stockholmu. Zvláštní názvy skladeb, jež jsem měl možnost shlédnout na obalu tuto mou zvědavost ještě prohloubily, jelikož se vymykaly metalovému standartu, který jsem se během let naučil rozeznávat (po pravdě, nebylo to nic těžkého). Když pak chlapi vykopli a na mne se vyvalila úvodní kompozice „Insufficient karma“, byl jsem skutečně překvapen.

Progresivní zvuk kytar, skvěle nazvučená basa, po zhruba dvaceti vteřinách se přidá přes efekt prohnaný vokál a já žasnu. Maynard má další projekt či co? A skutečně, zpěvák a klávesista Michael Ehrnstén zní až neuvěřitelně jako vokalista Tool a A Perfect Circle Maynard James Keenan, kterého v laboratoři násilně spojili s Jonasem Renksem z Katatonie. Pronikavý vokál čistý jako sklo, jenž často využije služeb nějaké té moderní mašinky, přes kterou se přežene, vynikající kytary a dobře padnoucí bicí, to jsou znaky této, dosud neobjevené, ale dle mého názoru s časem postupně rostoucí kapelky. Když už jsme nakousli ty A Perfect Circle, atmosférický rock/metal, který Korea vytváří, je mixem tohoto progresivního klenotu s Katatonií, ke kterým se v některých (rychlejších) skladbách přidali ještě The Rasmus, tedy za předpokladu, že by měli dobrý den a z nějakého důvodu jim múzy  konečně seslaly talent. Ano, tak nějak Korea zní a je jasné, že jejich debut „For The Present Purpose“ bude jízda.

Po úvodní, basy našlapané, středně tempé „karmě“ přichází synťáky a klávesovými party obohacená dvojka „STHLM Psycho“, jež se již dočkala i černobílého, stylového videoklipu a pokud máte rádi pozdější Katatonii (řekněme, jejich vynikající album „The Great Cold Distance“), bude pro vás tato skladba opravdovou parádou. Silné melodie, dunící kytary a skutečně dokonalá basa, u které slyšíte každé zaškobrtnutí ruky Roberta Burkeho o struny. Přesně tak se má zvučit basa, zatraceně! Celou plochu čtyř minut a kousek si prostě vychutnáte a už přichází další alternativní krása, „Save Your Pain“. Tklivé vokály, jež jsou silné a slabé zároveň, zpívající srdceryvné texty o mezilidských vztazích. Přiznám se, že refrén je v tuto chvíli trochu mimo mísu, ale je to právě on, který kapelu činí originální. Moc jiných si totiž nic podobného nedovolí.

Čtyřka Self-Deception je pak dle mého jednou z nejsilnějších skladeb na albu, se svým vynikajícím, vyváženým refrénem a naprosto přirozenými slidy, kdy zpěvák Michael jde k Maynardovu pojetí zpěvu tak blízko, jak to jen jde. Nejoblíbenějším songem je však pro mě prozatím následující, tří minutová rychlovka „Above“ s neskutečným hitovým potenciálem, avšak nejpovedenějším textem a hlavně, vynikajícími klávesovými a kytarovými party. Bagrující atmo/pop rock/metal? Tak to možná, ale jakmile se ukáže, že banda si dala práci i s efektem na veškeré snare drum úhozy, říkám si, že švédský perfekcionismus je v některých případech opravdu majestátní. Legrace je, že v tuto chvíli jsme teprve v půlce a ta druhá je skoro stejně silná jako ta první. Přiznám se, že větší příklon k HIM a love metalu v sedmé „Me Vs. You“ mne příliš nepotěšil, emo riffy v pozadí se mi nelíbí ani trochu, ale vzhledem ke kvalitě zbytku alba je pro mne jednoduché si této kompozice prostě nevšímat. Následující "It´s Over" se naštěstí již vrátí někam k APC a jejich albu „Mer de Noms“. Po rychlejší „GPHH38“ tuto velepovedenou nahrávku zakončí snová „Growing Apathy“ a já jsem spokojený.

O nějaké kopírce výše zmíněných tu naštěstí není třeba mluvit, byť je vidět, že kapela má věci jako APC, Tool, NIN či Depeche Mode hodně naposlouchány. Naštěstí se jim na jejich album povedlo protlačit tolik vlastních nápadů a hlavně silných melodií, že vám jejich inspirace bude ve výsledku šumafuk.. Já jsem příjemně pošušňal a doufám, že tomu bude u vás podobně. Švédská Korea na to totiž má, na rozdíl od jejich ruských kolegů stejného jména. Stylová, skvěle zahraná a vyprodukovaná nahrávka pro všechny fanoušky výše zmíněných band. Co víc si přát? 8-9 dle nálady.

Čas: 37:09
Seznam skladeb:
  1. Insufficient karma
  2. STHLM Psycho
  3. Save your pain
  4. Self-Deception
  5. Above
  6. Rebound
  7. Me Vs You
  8. It's Over
  9. GPHH38
  10. Growing Apathy

Zveřejněno: 27. 05. 2009
Přečteno:
3244 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Dw | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

27. 05. 2009 22:47 napsal/a DW
Pokud
by někoho náhodou zajímal pro mě asi nejvychytanější playlist tohoto alba tak 1.Insufficient karma 2.STHLM Psycho 3. Self - Deception 4.Above 5. It\'s Over 6. GPHH38 7.Growing Apathy Není to nějaká povinnost jako vyzkoušení Fibonacciho u \"Lateralus\", ale mně to sedělo takhle.. Tak jen to jsem chtěl dodat. Howgh.