LLYR

ARCH OF HELL je mladá brněnská kapela s velkými ambicemi a novou deskou. O novinkách v kapele a plánech do budoucna jsem si povídala s kytaristou a zpěvákem Swarmem a basákem Adamem.

Ahoj, zdravím vás! Jak se vede?

Adam: Ahoj, mám za sebou, dle mého názoru, opravdu vydařenou IFA Párty, takže jsem ještě plný zážitků. Mám se dobře.

Swarm: Ahoj, taky tě zdravím! Vede se dobře, jako vždy pracovně (smích).

Na Moravě vás fanoušci celkem znají, ale pro ty, kteří ještě neměli tu čest, zkus nám nějak ve stručnosti představit ARCH OF HELL?

Swarm: Tak pro ty co nás neznají, i pro ty co se o nás jen doslechli, tak ARCH OF HELL je symfonická metalová kapela se špetkou tvrdších žánrů. Bylo těžké najít škatulku, tak to nechám každému otevřené. Vznikli jsme v roce 2006, to byly časy (smích), máme za sebou jedno demo "Overall Death", singl "Nostalgia" a teď už konečně debutové CD "One Day". Ti co nás znají naživo vědí, že jsme dlouho hráli s "automatickým" bubeníkem pouštěným z CD, ale nyní už máme stálého člověka, takže to konečně za něco stojí (v Brně a okolí je celkem těžké najít někoho za bicí).

Adam: Jak již Swarm řekl, hrajeme takovou těžko zařaditelnou směs tvrdé muziky, ve které, já doufám, si většina najde to své. Určitě bych ale rád podotknul, že momentálně fungujeme cca 10 měsíců v sestavě, která se čerstvě doplnila o další posily. Pevně věřím, že se tato sestava brzy pořádně sehraje a budeme moci předvést na pódiu energickou show, kterou budeme bavit nejen sebe.

Jak vznikl název ARCH OF HELL a má pro vás nějaký hlubší význam, nebo se váže k nějaké situaci?

Swarm: Hehe, toto byla vždycky ošemetná otázka, co jméno znamená a jak vzniklo. Když jsem AOH zakládal, společně ještě s původními členy, po kterých se slehla zem, tak jsme byli velmi mladí a angličtina nebyla mou nejsilnější stránkou. Původně to mělo znamenat "vychytralí z pekel" ale gramaticky to není zrovna korektní, takže jsme zůstali spíš u účelu takto jednoduchého názvu a to co nejsnazší zapamatování mezi ostatními nově vznikajícími nebo již existujícími kapelami. V této době existuje X kapel, které mají předlouhé nebo těžko vyslovitelné názvy "severského" stylu tak jsme se chtěli lišit a to je dle mého smysl celého názvu a víceméně naše poslání.

Adam: Nebo je v tom tak hluboký význam, až mě v zádech mrazí – napiš si do googlu zkratku naší kapely .

Momentálně vám nefungují webové stránky, máte nějaké horké novinky v kapele? Kdy stránky obnovíte a čeká je nějaká úprava?

Swarm: Ano, máme spoustu novinek, nezahálíme a tak jako obvykle obměňujeme stránky a grafiku. Jednou z novinek je, jak už si všimli fanoušci na posledních koncertech, příchod viollončelisty Filipa a také nového bubeníka Indiana. Další z celé řady novinek je nadcházející půlrok ve znamení koncertů a hlavně našeho turné po republice (termíny a informace od 1.1.2009 na bandzone). Webové stránky projdou zásadní změnou a na delší dobu takto zůstanou, myslím, že jsem našel ten správným způsob jak prezentovat naši kapelu na internetu a proto tak dlouhá a usilovná práce na co nejkompletnějších a nejpřehlednějších webových stránkách, máte se na co těšit.

Není už tajemstvím, že se chystáte na vydání debutové desky „One Day“. Já bych se teď ráda vrátila k materiálům, které jste už vydali. Co nám prozradíš o promu „Overall Death“ a singlu „Nostalgia“? Jak tyto alba vznikaly, kdo se na nich podílel a jaké máš vzpomínky na nahrávání a první koncerty?

Swarm: Jak už je o naší kapele známo a víceméně se to váže přímo ke mě (smích) tak každou tuto věc nahrávali úplně jiní lidé. Demo "Overall Death" jsme nahrávali půl roku po vzniku kapely a chtěli jsme vědět, jakou máme šanci na hudebním poli. Na jediném CD a to právě "Overall Death" se nepodílel žádný bubeník a tak je to nahráno s automatem, ve zkušebně, takže výsledný zvuk tak vypadá. "Nostalgia" měla být původně titulní skladba debutu "One Day" ale po zvážení jsme ji radši odsunuli na druhou kolej (smích). Na "Nostalgii" se podíleli noví členové a to Honza (klávesy) a Adam (basa). Rád bych zmínil i bubeníka Insomnica, který s námi tuto skladbu nahrál. Samotné nahrávání "Overall Death" a "Nostalgia" pro mě bylo velkou zkušeností hlavně kvůli samotné realizaci, protože "Overall Death" jsem z velké části nahrával sám, u "Nostalgie" jsem se podílel pouze oběma kytarami a zpěvem, takže nahrávání je pro mě vždy naplňující a velmi náročné. První koncerty byli jako u každé jiné kapely velice přínosné. Poznali jsme na nich, kde děláme chyby, a že jich bylo (smích). Takže každý další koncert je pro mě nová zkušenost ať už se jedná o problém zvuku, show a nebo komunikaci s diváky. Myslím si, že by každá kapela, co chce něco dokázat, měla co nejvíc jezdit všude kam se dá.

Adam: V Arch of Hell působím zhruba  14 měsíců a první věcí, na které jsem se podílel, bylo nahrávání „Nostalgie“. Zde by se hodilo poděkovat Jirkovi Lukáškovi, u kterého jsme tuto píseň nahrávali, a právě toto nahrávání bylo prvním seznámením pro nás všechny se studiem. Co se otázky koncertů týče, myslím, že s koncerty jsme se seznámili teprve před nedávnem. Sice kapela funguje už od roku 2006, ale za tu dobu prošla tolika personálními změnami, které ji v koncertech (a to nejen) bránily, že pevně věřím, že nyní se aktuální sestava ustálila a s koncerty opravdu houfně začneme. Konec konců máme co zlepšovat ;-)

"One Day“ by podle všech informací měla být hotová. V jakém stavu je a kdy se na ní můžeme těšit? Vydáváte si ji sami nebo jste sehnali nějakou firmu?

Swarm: Ano, "One Day" je hotová již od konce srpna, ale museli jsme dodělávat booklet a taky zařizovat všechen promo materiál, aby příchod "nové doby" v podobě "One Day" měl nějaký význam. Během toho čtvrt roku příprav a dodělávek jsme samosebou hledali firmu, ale časem nám připadal lepší způsob si to vydat sami. Někteří hudební vydavatelé v České republice dle mého nejsou schopni vytvořit podmínky pro nadanou kapelu, která se vší silou snaží proniknout výš. Nakonec nás oslovila IFA records, s kterou to vypadá na slušnou spolupráci a přínos z obou stran.

Adam: S tuzemskými labely jsem jednal já a po zjištění, jak to tu vlastně „chodí“, nebylo od věci vlastně laškovat s představou vlastního vydání, než aby se nám deska válela x měsíců v šuplíku. Nicméně kapela je sice plná lidí, ale plná studentů, a tak přeci jen už samotné nahrávání nás dost finančně vyčerpalo, takže i to vydání na vlastní pěst nebylo tou momentálně nejlepší variantou. NICMÉNĚ, kde se vzal tu se vzal „jako na zavolání“ IFA a po pár vyměněných mailech se nám dostalo nabídky od opravdu schopného labelu (a pána  ), na kterém je vidět, že má své kapely rád. Navíc s IFA records sympatizuji i jako fanoušek české scény. Jsem tedy maximálně spokojený.

Zkuste mi říct 5 důvodů, proč by lidé měli po vaší novince sáhnout.

Swarm:Tak zaprvní je to hodina kvalitní práce lidí, kteří na tom spolupracovali. Zadruhé asi kvalita zvuku. Zatřetí možná originalita nahrávky, na které je i smyčcový orchestr, začtvrté délka přes jednu hodinu a zapáté aby se nám aspoň trochu vrátilo naše úsilí (smích).

Adam:  Řekl bych, že je to opravdu rozmanitá deska a koho nebaví přímočarost, tak je to jeden z důvodů proč ano. Studio Šopa, ve kterém jsme nahrávali, je dobrou zárukou zvuku… nicméně hlavním důvodem pak samo sebou budou pozitivní recenze.

Na debutovém albu se podílel minimálně jeden host se speciálním nástrojem (violoncello), kdo další přidal ruku k dílu a řekneš mi o této spolupráci více? Bude pokračovat i v budoucnu a na koncertech.

Swarm: Tak na debutu se podílelo asi dalších 10 lidí se smyčcovými nástroji a jeden akordeonista. Jsou to lidé, které jsem oslovil pomocí inzerátu a ani jsem nečekal, že ti co se mi ozvou, budou tak kvalitní hráči. Smyčcový orchestr uslyšíte ve dvou skladbách na CD a myslím, že to stojí za to. Jak už jsem výše řekl, tak se k nám přidal čelista Filip, který patří k AOH Orchestra (náš malý smyčcový orchestr), a myslím, doufám, že spolupráce bude pokračovat i nadále. Výhodou je větší možnost si s kompozicí více hrát a postavit na tom nový zvuk. Stejně jako do AOH přišla zpěvačka Tereza a přidala nám nový rozměr, tak si myslím, že právě Filip bude velkým přínosem.

Adam: Ja bych chtěl jen dodat, že všem lidem, kteří nám s nahráním orchestru pomohli, nesmírně moc děkuji a doufám, že při další spolupráci spácháme i pořádnou párty ;) Speciální poděkování však patří bubeníku Paťovi ( INFINITE DARK ), který se opravdu na poslední chvíli bravurně naučil všechny vály a předvedl na nahrávání opravdu vynikající a přesvědčivý výkon.

Nové album bude 7.2. pokřtěno. Zajímá mě kdy a kde a na co speciálního se můžeme těšit.

Adam: Přesně tak, v Praze pokřtíme album a právě křtem nám začne několika měsíční turné, které završíme AFODem. Jinak ke křtu, bude to vlastně rovnou dvou-křest. Společně s námi totiž pokřtí svou prvotinu vyškovští romantici HELLSTRIKE, kteří s námi absolvují celé turné. V Praze mimo jiné s námi vystoupí místní PROXIMITY a DEPRESSIVE REALITY. Takže všichni Pražáci 7. 2. na Chmelnici, bude zábava!

Swarm: Jak už asi řekl Adam, album bude pokřtěno v Praze (Exit-Chmelnice) a speciální bude celá ta show, představíme poprvé naživo bubeníka a taky novou "výzdobu", mimo jiné i intro.

Kapelu tvoří několik převážně mladých lidí. Jak to u vás probíhá, když se skládá, zkouší, připravuje na koncerty? Vře vaše mladá krev a kdo je u vás strůjce konfliktů a usmiřování?

Swarm: Hehe, tak náš věkový průměr je teď už někde kolem 19ti let a myslím, že se to projevuje ve všech směrech. Hudbu pro "Overall Death", "Nostalgii" a také skoro celé "One Day" jsem dělal já, ale nyní se o skládání dělíme a napomáháme si s kytaristou Childym a také klávesistou Honzou. Tímto způsobem vznikly skladby Fateful, Romance Of Afterlife a Only For One Day. Jsem toho názoru, že skladby by měl vymýšlet jeden člověk, nebo maximálně dva lidé na stejné vlně, protože pokud se tam střetne více odlišných názorů, byla by to motanice a žádná souvislá věc, takže proto vždy skladbu kompletně vymyslím, aby měla ten význam a pak předávám dál a už jenom předěláváme drobnosti "na míru" hráčům, aby je to bavilo. Nicméně si myslím, že každý člen AOH do toho dává něco svého a to je pro mě důležité. Když se pozastavím nad konflikty tak to tam jednoznačně tvořím já a Adam (smích). Oba dva máme tak rozličné názory a nápady, že se předbíháme v nas*rání toho druhého, což je na naše hlavy někdy až moc, ale na druhou stranu to v jistém slova smyslu napomáhá k neuvěřitelně energickému chodu kapely.

Adam: Jak už Swarm řekl, už taková omladina taky nejsme. Co se skládání týče, souhlasím se Swarmem – k tomu, aby byla vystihnuta atmosféra a jistá „epičnost“ skladeb, je třeba tuto myšlenku vystihnout jedním člověkem. Holt, nehrajeme progress…  Konflikty – spíše výměny názorů. My dva se staráme o organizační složky AoH a tak je jasné, že ne vždy se jednoznačně shodneme na dané věci, i když to myslíme oba samo sebou v tom nejlepším duchu

Máš jako kytarista nějaký vzor nebo idol?

Swarm: Jako kytarista mám spoustu idolů, ale spíše se váži ke svým idolům v poli kompozice a to určitě Hans Zimmer.

Už tradičně se kvůli nedávnému  konci roku ptám na zhodnocení uplynulých 12 měsíců. Co vám ze všech těch událostí tak nejvíce vystupuje? Na co byste nejraději zapomněli?

Swarm: Myslím si, že posledních 12 měsíců hodně změnilo kapelu i mě. Nejvíce mi vystupuje samosebou nahrávání a pár opravdu vydařených koncertů. Rád bych zapomněl na pár opravdu zbytečných hádek s Adamem (smích), dám si to jako novoroční předsevzetí: Omezit hádky s Adamem (smích).

Adam: Za ten rok co v kapele působím se toho opravdu stalo mnoho: od odchodů, příchodů, koncertů, nahrávání.. opravdu kapela je továrnou na zážitky. Žel bohu jsou i takové, na které by bylo lepší zapomenout – konkrétně odchod Insomnica a Scyriona. Na druhou stranu v posile, kterou se stali Terka s Childym, jsme se dost rychle oklepali a ušli pořádný kus cesty. Ale s klukama jsme za dobře a s Insomnicovou kapelou už plánujeme koncerty . A Swarme, klidně hádky omez, já tě ke slovu nepustím.

Chystáte k nové desce i nějaké větší turné? S jakou českou nebo i zahraniční kapelou by sis rád zahrál?

Swarm: Osobně jsem si zahrál se všemi českými kapelami, s kterými jsem chtěl, když se mě ptáš na zahraniční tak by se dalo říci, že se mi plní "sen" a začínáme dostávat velice luxusní nabídky na koncerty. Ale vše je zatím v jednání. Ale, abych byl konkrétní, tak určitě EPICA, COB nebo IN FLAMES by se mi líbili na jednom pódiu s námi.

Adam: Turné, jak jsem již nastínil, nám odstartuje Praha a zakončí AFOD. Mezi těmito vystoupeními plánujeme samo sebou turné k podpoře „One Day“ nicméně omladina tento školní rok maturuje, a co jsem slyšel, tak by i ráda odmaturovala, takže asi tak . Na pódiu bych nás moc rád viděl například s BELLIGERENCE, které mám moc moc rád, dále pak např. DEPRESY, LUNATIC GODS,  a když od „našinců“ přejdu o pár hranic dál, tak určitě SEPTIC FLESH.

Chystáte mimo desky ještě nějaký merchandise nebo klip, speciální show?

Swarm: Trička už děláme delší dobu, a myslím, že nepřestaneme. Co se týče těch ostatních věcí jako je klip, tak určitě plánujeme, ne nyní, ale možná v průběhu půl roku, pokud se najdou prostředky a místo, možná i člověk který by s námi na tom chtěl spolupracovat. Já rád dělám věci tak, aby moc nestály, ale měli velký ohlas, takže toto není problém peněz. Speciální show?? To je každá (smích).

Adam: Trička určitě – hlavně dámská. S klipem to se ještě se Swarmem dohádáme, já totiž než do klipu, budu raději investovat jinam. Určitě bych rád zmínil, že k první várce „One Day“ dostanete DVD natáčené ze studia + krátké rozhovory o celkové délce cca 30 minut. Co jsem měl tu možnost se podívat na kus tohoto „dokumentu“ tak jsem se v kuse smál – je to sranda.

Co mimo hudby zaplňuje váš volný čas? Máte nějakého domácího miláčka?

Swarm: V mém životě není místo pro nic jiného než hudbu (smích). Ne, dělám si legraci, rád jsem mezi lidmi, s přáteli a také dělám grafiku, fotím, dělám webové prezentace. Ale velikou část mého volného času zaplňuje právě tvorba hudby. Domácího mazlíčka nemám, o tom ti mile rád poví spíš Adam (smích), nedokázal bych nic chovat, ne že bych se o to nedokázal postarat, ale něco ve mě mi bráni ublížit zvířeti tím že bude zavřené v mém bytě.

Adam: Swarme, já myslím, že to zvíře by se u tebe zabilo samo.  K otázce – můj volný čas naplňují hlavně, krom muziky, přítelkyně spolu s kocourem Vincentem. V závislosti na počasí moc rád vyrážím někam na výlet. S přáteli trávím příjemné chvíle po klubech nebo koncertech. Co se sportu týče, už se moc těším, až vyhlásíme AOH bowling cup!

Vy jako kapela, a hlavně asi Adam, organizujete hudební koncerty. Letos se odehrál už druhý ročník Waiting For The Winter, který po velkém úspěchu plánujete spáchat opět v dalším roce. Máš už v této chvíli domluvené kapely? Proč tento oblíbený koncert organizujete jenom jednou ročně? Kterou kapelu bys rád pozval?

Adam: Koncertů pořádaných pod hlavičkou AOH mnoho nebylo a byly to menší akce krom festivalu Waiting for the Winter (dále WFTW). Jsem moc rád, že jsme našli klub, ve kterém lze naplnit všechny naše představy a splňuje požadavky jak pro kapely, tak návštěvníky této akce. Určitě i zkušenostmi jsme se opět dostali dál, co se pořadatelských záležitostí týče. Další ročník je sice opravdu daleko, ale už máme potvrzenou jednu z těch zásadních kapel. V hlavě už i dalších pár tipů na kapely je, které to však jsou, ještě prozrazovat nebudu do doby, než rozpiska nebude uzavřená. Také bych rád vyzval čtenáře, pokud máte nějaký zajímavý tip na kapelu, určitě se nám ozvěte na mail (management@archofhell.com ). Počet vystupujících band opět necháme na 5ti kusech + něco navíc pro návštěvníky festivalu. Na druhém ročníku se nám podařilo ozvláštnit celý večer oproti ostatním koncertům například o tombolu, akční drinky, afterparty… Kdo ví, co nás napadne tentokrát – Miss mokré tričko? A proč jednou ročně? Pořádání koncertů vyžaduje plno příprav a nápadů, jak na výběr kapel, tak další věci pro fanoušky. Za těmito bonusy si já stojím a chci, aby byl koncert pestrý nejen po hudební stránce. Přes celý ten rok naše nápady, které se Swarmem ukuchtíme, vykrystalizují a můžeme tak nabídnout kapelám i návštěvníkům to, co opravdu chceme. Nehodláme v tomto směru nic uspěchat.

Pokud obejdeme úspěch vaší nové desky, co by jste si v oblasti hudby do tohoto roku přáli? Máte nějakou metu, kam byste se chtěli dostat a co by vás v oblasti hudby udělalo spokojenými?

Swarm: Tak můj osobní cíl na příští rok je BasinFire Fest a možná i něco dalšího, já se raduji pokud se to lidem líbí a můžu svoji vizi posunout dál, tak proto je to právě koncert.

Adam: Já mám splněno – vydavatele máme. Velice příjemná je pro mě účast na AFODu. Určitě ale na příští rok budu nejvíce očekávat od vás čtenářů, že dojdete podpořit výborné kapely na 3. ročník našeho listopadového festivalu Waiting for the Winter!

Máte ještě něco, co byste rádi dodali? Můžete se klidně vyjádřit. Já vám v této chvíli poděkuji za váš čas a ochotu a přeji vám i nové desce hodně úspěchů.
 
Swarm: Rád bych poděkoval všem co se podíleli a pomohli nám k tomuto CD, i tobě za zpověď díky níž se dostaneme blíže k fanouškům. A ukončil bych to mým vyjádřením a mottem do budoucna: Nic není nemožné...

Adam: Děkuji za obsahově vyčerpávající rozhovor a jak tobě, tak čtenářům přeji  to nejlepší do nového roku, který určitě nejen pro nás bude plný očekávání. Podporujte metal!


Zveřejněno: 10. 01. 2009
Přečteno:
3416 x
Autor: Nathanella | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

29. 01. 2009 22:27 napsal/a Adam
spolecne souziti
:D cernoknezniky jo?..kazdopadne spojeni Adam/Swarm by ti udelalo black metal v kleci hned. Ale zly jmena?.... http://www.kscm.cz/subThema.asp?thema=2685&category= vybirej :D
29. 01. 2009 22:23 napsal/a Nathanella
Párek potkánků
No jo, je mi jasné, že jste malí, roztomilí a heboučkí, ale seš si jistej, že by zvládnul život se Swarmem v jedné kleci, haha? Ne...to chce neco drsnějšího, plánuju pořídit drsné potkany...
29. 01. 2009 21:57 napsal/a Adam
mazlici
Adam a Swarm,..nic idealnejsiho snad uz ani neni pro dvojicku potkanku :)
29. 01. 2009 21:48 napsal/a Nathanella
Koncert mazlíčků
Haha, dobrý nápad...tak já přihlašuju Herolda...hada od jednoho nejmenovaného člena redakce (promiň za vypůjčení zvířátka Yvore :-) a své přihlásím hned, jak si je pořídím. A propo, máte pro své miláčky nejaké zvláštní jména, že bych inspirovala? Herold, Vincent...
29. 01. 2009 21:43 napsal/a Adam
heboucky tumor
No Vincnent ostravske bohy muze kdykolvek, jen nevim, jestli do kotle by nebyl priliz hebky :) Tak me napada,..neudelame s Fobii koncert pro zviratka poslouchajici extremni muziku? :)