Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

THEUDHO - Cult Of Wuotan, Promo CD 2008, Det Germanske Folket

Třetí placku belgických revenantů Theudho, zdobí fantazijní malba známého malíře Krise Verwimpa. Jeho služeb už využilo desítky kapel na obálku svých CD. Zobrazuje germánského boha Wotana, u jeho nohou jsou pak věrní vlci Geri a Freki. Kolem hlavy dva havrani Hugin a Munin. V ruce třímá bájné kopí Gungnir. Nechybí měsíc a slunce, nebeské objekty, které hrají důležitou roli při náboženských praktikách germánských kmenů. Na rubu je pak fotka Tollundského muže. Byl objeven náhodně, v hloubce 2,5 metru, v bažinách u dánského města Silkeborg a je nejlépe zachovalou prehistorickou mumií na světě. Podle vědců zemřel 220 let před naším letopočtem. Jeho smrt je stejně děsivá, jako zajímavá. Na krku mumie byl totiž nalezen provaz. Proto archeologové soudí, že muž byl patrně rituálně oběšen, pravděbodobně jako obět bohům. V tehdejší době to však nebyla žádná nechtěná smrt. Pro muže, který patřil k nejváženějším lidem rodu, totiž nebylo oběšení trestem, ale poctou. Zemřít jako oběť bohům - znamenalo putovat přímo do nebe. Což takhle zavést tento starý obyčej zpět do naší doby a začít s ním v praxi rovnou třeba v naší sněmovně? Netlačte se prosím, oprátek je dost a na všechny se dostane...

Nahrávka přináší jedenáct metalových symfonií s romatickou textovou stránkou z dob, kdy křesťané ještě neměli v Evropě tak silnou pozici jako dnes, a kdy se tu proháněli divoké teutonské kmeny, keltové a jiná podobná chasa.Tajemné intro Zeitenwende (něm. změna doby), mě má za úkol dopravit, do zde opěvovaných starých časů. Ale to už zní Terror Cimbricus. Tento germánský kmen opanoval a plenil území Itálie okolo roku 100. Poctivý metalový základ, tvrdě šlapající rytmický spodek, hodně melodické, leckdy navrstvené kytary, spousta atmosféru dokreslujících kláves a zpěv z rodu corvus. To jsou devizi na kterých Theudho staví. Těch klávesových orgií je tu na můj vkus někdy až příliš a znějí celkem odtažitě. Ve studiu je nahrál sólový kytarista Bastiaan. Jen tak pro zajímavost, tenhle chlapík jistý čas studoval v Praze a krom jiného se angažuje i v oi kapele Lion´s Pride (zde je zase kapelníkem Gunther Theys/Ancient Rites, Danse Macabre). Přemítal jsem i nad tím, jak by asi zněla muzika Theudho bez všetečných kláves. Hm, když si je odmyslím, vychází mi z toho staroškolsky řízný heavy metal, načichlý thrashem a prošpikovaný blackem. Předchozí alba jsem satanžel neslyšel, takže nemohu porovnat, kam, nebo jakým způsobem se jejich tvorba vyvíjí. Sound desky je vycizelovaný, precizní, ale nemohu se ubránit dojmu jisté sterility a suchopárnosti. Bubeník mi zněl zpočátku hodně nepřirozeně a mylně jsem se domníval, že člověka z masa a kostí supluje bicí automat, ale není tomu tak. Nabouchal je Joachim a ve studiu odvedl dobrou práci.  V páté Silence Reigned Over The Bog zazní dívčí hlas jisté Claudie, jejíž křehký projev je pravým opakem hrubého vokálního projevu zakladatele, kytaristy a zpěváka v jedné osobě Jurgena. Šestka The Fall Of Rom je moje nejoblíbenější skladba z alba. Je hodně chytlavá. Velediným proroctvím začíná sedmá Veleda. Byla to věštkyně z germánského kmene Brukterů, která předpověděla úspěch germánů a pobití římských legií. Devátá pecka Wuotanes Her mi vzdáleně připomíná obhroublý feeling jistých Master´s Hammer v období LP Rituál. Celou nahrávku pak uzavírá outro Ergriffenheit (něm. dojetí), jejíž text byl inspirován švýcarským psychologem a dlouholetým přítelem Sigmunda Freuda, C. G. Jungem.

No já z toho naměkko teda nejsem, ale musím uznat, že  panevropsky smýšlející banda Theudho natočila povedené a zcela profesionální CD. Nebojí se jít do hloubky věcí, není povrchní a je tak pravým opakem takových kapel jako Korpiklaani nebo Finntroll. A to se  dnes moc nenosí.

Čas: 49:03

Seznam skladeb:

  1. Zeitenwende
  2. Terror Cimbricus
  3. Thumelicus
  4. Harjaz
  5. Silence Reigned Over The Bog
  6. The Fall Of Rome
  7. Veleda
  8. Ahnenkult
  9. Wuotanes Her
  10. Prophecies In Flames
  11. Ergriffenheit

www.ureuropa.com

www.theudho.com


Zveřejněno: 21. 07. 2008
Přečteno:
3288 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Mafek | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář