Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
LLYR

Tento rozhovor se uskutečnil odpoledne před večerním vystoupení OBITUARY na Fuck The Commerce VII.

Při autogramiádě jsem střetl nenápadného človíčka v kšiltovce z které nevyčuhuje ani jeden vlas, v kterém bych rozhodně nepoznal majitele jednoho z nejoriginálnějších hlasů této planety… hlasu který ovlivnil mnoho vyvrhelů a zvracečů  mnoha death metalových kapel… hlasu který nejde napodobit. Ano je to John Tardy, který je opět zpět se svojí bandou OBITUARY.
Domlouváme si schůzku, která má proběhnout asi za hodinu ve stanu pro muzikanty, a taky přesně za takovou dobu Johna potkávám.
 
Ptal se: Killy, Deather
Odpovídal: John (voc.)
 
Ahoj chlape, jsem převelice šťasten že vás zase uvidíme v plné síle a že zase hrajete. Dlouho o vás nebylo slyšet,myslíš že ještě máte co říci a ukázat fanouškům metalu. Vždyť jste tak dlouhou dobu nehráli…a taky doba old school death metalu je už nenávratně pryč.
Oóóó člověče… připadne ti to opravdu tak? Myslíš, že jsme tak zestárli, vypadáme tak? Je fakt že jsme opravdu dlouho nehráli, ale myslím že je stále řada fanoušků, kteří na nás nezapomněli a mají rádi tento styl a staré fláky od OBITUARY. Alespoň v to doufám!!! Chtěli bychom taky nahrát nové album a odjet brzy na nějaké turné.
 
Fakt budete nahrávat nové album? Víš už nějaké podrobnosti jako např. kdo to bude vydávat, kde se to bude nahrávat atd? Pozvete do studia taky nějaké hosty?
Na to je teď ještě skutečně moc brzy, zatím nemáme ani kompletní materiál, ani firmu či producenta. Vše je v jednání a taky uvidíme jak dopadne dnešní show, protože hrajeme poprvé v Evropě po tak dlouhé době. Dnešní večer je pro nás moc důležitý a od něj se to taky následně bude vyvíjet…takže jsme sami zvědavi.Pokud půjdeme do studia, určitě nějaké hosty pozveme. Například na nějaké sóla bychom chtěli pozvat některé naše přátele.
 
Pokud vím tak někteří vaši členové hráli v jiných kapelách či projektech
Jo to je pravda Alen hrál v SIX FEET UNDER a LOWBROW, Trevor v CATASTROPHIC, ale pak od nich odešel, Frank bručel zase ve WAR MACHINE, jen já jsem neměl žádné projekty nebo kapely.
 
Takže koho dnes vlastně uvidíme na pódiu, jaké je aktuální složení OBITUARY?
To samé jako když jsme hráli před lety, to je Trevor Peres a Alan West –kytary, brácha Donald na bubny, Frank-basa a moje maličkost jako zpěv.
 
No to je paráda! Ale proč jste vlastně přestali hrát, proč jste se vytratili ze scény?
Víš, ono toho bylo už trochu moc, léta stále na turné… potřebovali jsme trochu zastavit. Chtěli jsme to zase rozjet, ale jak už jsem říkal, každý měl nějaké projekty takže by se OBITUARY nemohl naplno věnovat, ale stále jsme čas od času jamovali a zkoušeli a pracovali, hlavně Donald, na nových věcech. Takže až teď nastal ten pravý čas.
 
Co děláte ve svém volném čase, či obecně v životě, máte všichni rodiny a děti… přece jen věk už na to dávno máte?!
Já jsem sice ženatý ale děti ještě nemám mám jen psa ha ha, dále jsou z OBITUARY pod pantoflem Frank který má dítě a pak ještě Trevor který má dva potomky.
 
Máš rád starý metal nebo líbí se ti spíše nové deathmetalové kapely?
Abych pravdu řekl nemám moc času na poslouchání muziky ale např. takový SLAYER či CELTIC FROST si vždycky rád poslechnu. Určitě je tu i hodně dobrých nových kapel které se mě líbí.
 
Tampa area na Floridě byla dříve líhní death metalu, co kapela to bomba, co deska to skvost. Jak to tam vypadá teď, je to stále tak?
Myslím, že to je podobné i když je fakt, že hodně kapel sem spíš jezdilo nahrávat alba a tak tu nějaký čas bydleli a pak zase zmizeli, ale stále tu máme např. MORBID ANGEL, DEICIDE a podobné skvělé chlapíky. Jsme stále dobří přátelé.
 
Myslíš že to bude jednoduché protlačit OBITUARY do médií, která spíše podporují nové kapely, trendy a dle mého názoru moc nemají zájem o death metal?
Opravdu nevím, vždyť už se v tom nepohybuji šest let, každopádně počítám s tím, že to bude velice těžké. Netroufám si říct kdo nás bude nebo nebude podporovat, hodně to záleží taky na labelu, který nás bude vydávat. Je ale fakt že fans nás v Americe přijali více než vřele… jsem zvědav na Evropu.
 
Co třeba zaměstnání, děláš něco nebo tě stále živí honoráře z prodaných alb?
Ne to ne, dělám doma vlastní byznys, konkrétně se živím jako počítačový specialista.
 
A co děláš ve svém volném čase, pokud nějaký máš?
Miluji motorky, takže se rád projedu na mašině a pak taky rád chodím na ryby. Bydlím jen pár mil od řeky takže občas vezmu loď a chytám z lodi. To mám opravdu rád.
 
Hudba OBITUARY mi vždy evokovala takovou tu hororovou atmosféru, máš rád horory?
Ne, horory moc rád nemám, zato však miluji komedie,rád se směju.
 
Jaké komedie, znáš taky nějaké evropské komedie např. Fantomas apod.?
Ne to neznám, ale mám rád takové ty komedie jako Prázdniny, Žhavé výstřely nebo třeba Cheech and Chong a mnoho dalších.
 
Dobrá, zpět zase k OBITUARY. Můžeš mi říct které vaše album či píseň máš nejraději?
Ó můj bože, to opravdu nevím. Nemohu říci jestli mám radši „Slowly We Rot“, nebo např. „World Demise“, to je opravdu těžké. Mám je rád všechny, ale moje nejoblíbenější je asi naše živé album, protože mám rád tu atmosféru a ten živák to přesně vystihuje, takže asi to.
 
Pamatuješ si ještě na nějaké vaše vystoupení v Česku?
Samozřejmě!!! Pokaždé to bylo uchvacující, spousta lidí a opravdu vynikající atmosféra… to se prostě nedá zapomenout.
 
V roce 1990 jsem vás poprvé viděl v Budapešti, byl jsem nadšený a málem jsem zešílel. Vzpomínáš si na to?
Člověče, aby ne! Jeli jsme tenkrát tour s MORGOTH a DEMOLITION HAMMER, moc jsme si to všichni užili bylo to fakt skvělé.
 
Co vaše nové věci, budou to stále staré dobré OBITUARY nebo nás překvapíte nějakou velkou změnou?
Nové věci jsou opravdu moc těžké a hutné. Stále hrajeme náš styl který jsme si vydobyli takže bych neřekl, že jsou nějaké podstatné změny.
Určitě však budete překvapeni jaké těžké album to bude. Při nahrávání se budeme snažit to udělat co nejvíce heavy jak jen to půjde!
 
Přijedete se taky ukázat do České Republiky?
Za pár měsíců pojedeme menší evropské turné, ale nejsem si zcela jist jestli tam bude i Česká Republika, zatím to není dokončeno. Ale určitě u vás budeme hrát příští rok kdy budeme křižovat celý širý svět s naším novým cédéčkem. Moc se na to těším!
 
My samozřejmě taky, jsem moc rád že vás zase uvidím.Takže poslední otázku. Jak vypadá váš koncertní program, na co se fanoušci můžou těšit?
Hrajeme všechny pecky z našich všech desek, přesně to co naši fans chtějí slyšet, alespoň doufám. Žádný hit určitě nebude chybět, takže se máte na co těšit.
 
Po těchto slovech jsme se rozloučili a nutno dodat,že vystoupení OBITUARY na letošním Fuck The Commerce byl opravdu zlatý hřeb celého festivalu. John má stále pačesy až po pás, i když se mu je podařilo skrýt pod čepicí, a hlas jako zombie. Do toho těžká, maximálně hutná hudba podobná nemilosrdnému umírání celé naší zeměkoule… prostě obrovská síla. Je vůbec ještě možné nahrát, něco těžšího, tak jak to chtějí OBITUARY příští rok? Každopádně jsem moc zvědav, a už teď se na jejich novou fošnu z márnice moc těším.
 

Zveřejněno: 26. 09. 2008
Přečteno:
3556 x
Autor: Deather | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář