Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

SUBURBAN TERRORIST – Respect Ignorance Provocation Promo 2007 – vlastní vydání

V pařátech mi uvízlo promo slovenské kapely SUBURBAN TERRORIST a musím říci, že mě jejich třetí promo velmi mile překvapilo. Od roku 2001, kdy tato banda vznikla, sice z původní sestavy zbyli jen dva zakládající členové (kytarista To2my a bubeník Lubo), přesto nehledě k těmto peripetiím kapela prodělává kontinuální hudební vývoj a od původní hard corové polohy se její projev přitvrzuje a přitvrzuje, takže aktuální promo se nese již v duchu našláplého deathu mnoha tváří.

Celý promáč vznikl letos na jaře v bzeneckém studiu SHAARK a Suburban Terrorist do něj vstupovali s novou posilou, která se výrazně podílí i na celkovém výrazu tohoto promo disku. Do sestavy totiž přibyl druhý kytarista Matej (kapela Affront), který se kromě svého nástroje se ctí zhostil i vokálů a dal tak společně s ostatními členy vzniknout velmi šťavnatým skladbám, jejichž poslech lze jen doporučit.

Hned první skladba začíná po krátkém intru pěkným deathovým sypcem, v němž se střídají dvě poslední dobou typické vokální polohy (blití i křik) a kapela to zde hrne trochu nervózně. Hned v dvojce však přichází rapidní zlepšení a jestli jsem měl v prvním válu snahu zaškatulkovat si kapelu mezi švédskou melodickou školu (které se blíží i zvukem nástrojů), tak tady zjišťuju, že to nepůjde. Hned ze začátku se ozývají old schoolové deathové vyhrávky, kompozice se od této chvíle stávají náročnější a ve schopnosti to celé dobře zkombinovat, píšu kapele jedničku. Muzika spíše pro náročné a ty, kteří si spíše vychutnají techniku, zklame zkraje snad jen v nazvučení bicích, které jsou hodně nízko (hlavně kopáky) a i efektní napískávání kytar na konci riffů tu zní mdle a neostře. Hudba přechází čím dál víc do technického death metalu, ale zabijácká a velmi úpřímná energie mladé kapely se neztrácí a nezapomíná se ani na klasické deathově dunivé pasáže.

Ani v dalších válech se z nasazeného tempa nesleví a jeden riff střídá druhý s jen občasnými „zklidňujícími“ mezihrami. Paradoxně v rychlých pasážích mi Suburban… znějí lépe – v těch pomalejších totiž kytaristé jakoby naráz nevěděli a nějak se to lepí pomocí sólíčka či bicích. Z proma mi však utkvívá především nářez jak má být s hojnými melodiemi a nekompromisními sypačkami. Duch HC, na kterém se před lety začínalo, úplně nevyvanul a odsekávané riffy toho budiž důkazem. Přesto přesevšecko jsou nynější Suburban Terrorist především vyspělou death metalovou kapelou, která hraje s důrazem na techniku a pestrost. Proti tomu stojí ne úplně vychytaný zvuk, nevyváženost některých skladeb a mírný sklon k technické překombinovanosti. Ovšem jak říkám, muzika to je po zásluze sebevědomá…

Čas: 19:14

Seznam skladeb:

  1. Brokendown Face
  2. Switch Off The Power
  3. Self-destruction
  4. Respect Ignorance Provocation
  5. Blast By Evil’s Power

web kapely: http://www.myspace.com/suburbanterroristslovakia


Zveřejněno: 20. 12. 2007
Přečteno:
3550 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Marquise | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář