Nejbližší koncerty
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

EVOKEN - Embrace the Emptiness CD 1998, Elegy Records (reedice: 2006, Solitude Productions)

Kořeny doomové kapely Evoken sahají zpět až do roku 1992, kdy ještě pod názvem Funereus nahráli své první demo. Po několika změnách názvu vzali za své jméno Evoken podle písně finské kapely Thergothon. Prvním LP kapely Evoken je právě Embrace the Emptiness z roku 1998, které vyšlo v minulém roce v reedici.

Ačkoliv se v současnosti kapela skládá pouze ze tří členů, album Embrace the Emptiness bylo nahráno v šestičlenném složení, které se opravdu vytáhlo a dalo albu mohutný temný zvuk. Kytary mají silný zvuk, za který by se nemuseli stydět ani Type 0 Negative a spolu s klávesovou klenbou a mírným echem kapela zní místy až katedrálně. Na první poslech mi sice připadlo, že kapele se v takovémto zvuku podařilo lehce utopit bicí, ale s odstupem musím uznat, že kdyby byly lépe slyšet, tak by asi atmosféru desky spíše pokazily. Paradisův zpěv se ve skladbách pohybuje od klasických deathových poloh až k temným "unaveným" recitativům. Ke klasice žánru pak již patří četné bicí přechody, různé kytarové vybrnkávačky a klávesová pozadí.

Samotné skladby patří k nejpomalejším a nejtěžším kouskům, na které se přesně hodí přízvisko, které jsem v souvislosti s nimi také kdesi zahlédl - pohřební doom metal. V pohřebním a ještě pomlejším tempu se odvijejí skladby alba, jejichž stopáž sahá až k desíti minutám a přes ně. Jedinou kratší skladbou je "pouze" tříminutové intro. Jen pro srovnání - naprosto přesně by mezi tyto skladby zapadla coververze Black Sabbath od již vzpomínaných Type 0 Negative. Jediné zrychlení, a to pouze na krátkou dobu, přichází v jedné pasáži Ascend into the Maelstrom.

Celkově musím uznat, že na debutové album jde o velmi povedený kousek. Hudba je velmi dobře složená a celkové aranže jsou místy tak sugestivní že skoro vidím zničenou krajinu prolitou krví, které Satan odříkává své verše... Vzhledem k samotné povaze tvorby Evoken sice nějakou dobu trvá, nežli se člověk zorientuje, kterou skladbu to zrovna poslouchá, ale po několika posleších si již člověk své záchytné body najde.

Čas: 70:23

Seznam stop:

  1. Intro
  2. Tragedy Eternal
  3. Chime the Centuries End
  4. Lost Kingdom of Darkness
  5. Ascend into the Maelstrom
  6. To Sleep Eternally
  7. Curse the Sunrise

Web: http://www.myspace.com/evoken


Zveřejněno: 13. 06. 2007
Přečteno:
3455 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Pushkin | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář