Nejbližší koncerty
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

ANGELS FATE – Demo 2006 CD 2006, selfrelease

Absolutně jsem nevěděl, co od tohoto dema Angels Fate (nejsem přílišným znalcem jazyka Shakespearova, ale nemá tam být apostrof?) očekávat. Po přečtení názvů skladeb a prozkoumání loga  jsem začal cosi tušit. Hned po prvním poslechu se mi hudební škatulka potvrdila. Angels Fate nám na svém demu servírují heavy metal s občasným nahlédnutím do thrashových zákoutí. Mno, heavy metal mám v rozumném množství rád a na některá jména nedám dopustit. Na thrash rovněž ne, protože s tím jsem začínal a stará láska nerezaví, ale… Stále platí trefné pořekadlo, že když dva dělají totéž, není to vždy totéž. 

Na začátek intro s „trefným“ pojmenováním Intro, které postupně přechází v první regulérní skladbu Na kótě 937. Samotná kapela na svých stránkách píše, že nejsou žádnými instrumentalisty, hudba je založena na jednoduchosti a milovníci Dream Theater a jiných progresivních stylů si prý na své asi nepřijdou. Hned po několika málo tónech výše zmíněné skladby musím napsat, že je to do puntíku pravda. Dále se ze stránek skupiny dozvídám, že v kapele je mezi  hudebníky rozpor kvůli anglickému a českému jazyku v textech. Tak já bych se každopádně přikláněl k první variantě, protože ta by tak netahala za uši a nechala by milovníky jazyka českého v klidu spát. Někdy to opravdu stojí za to. Viz. lyrika Na kótě 937 (Nikdo ti nehelfne, adrenalin vře, na boj si připraven, 937…. Teď kopec dobýváš a nevíš proč. Prý je to hlavní bod, leda hovno! Kámoši umíraj a ty chceš pryč. Krátí se ti život, teď sto dostal…). Samotnou skladbu pak otevírá heavy kytara ze staré školy, kterou už jste měli možnost slyšet v několika různých variacích na stovkách nahrávek. Poprvé se setkáme i se zpěvem a není to setkání zrovna radostné. Vokál neoplývá přílišnou jistotou a o správném frázování si můžete nechat jen zdát. A délka, která je téměř 7 minut, songu rovněž nepomáhá. Následující Anděl osudu je o poznání kratší, ale že by se začalo blýskat na lepší časy…Žádná výrazná změna nenastává. Podobné tempo, heavy kytara, stejně nejistý hlas a ani zde nechybí zvláštní využití rodného jazyka (Osud je předem daný, sepsaný do knihy. Tu má tvůj anděl strážný a čte ti ji do uší…). Závěrečnou  instrumentální věc s názvem Blázni na kolotočach hodnotím jako nejpovedenější z celého dema. Možná je to absencí vokálu a textů. Ale že by se jednalo o nějakou výraznou pecku… Právě v této skladbě přichází ke slovu i trocha toho thrash metalu a při troše fantazie si můžete vzpomenout i na Megadeth ve středním tempu. Pravda, přirovnání poněkud odvážné.

Recenzi nahrávky jsem rozhodně nepodcenil a množství poslechů přesáhlo číslici 10, ale že by se jednalo o mé nejšťastnější zážitky ve spojení s hudbou, to rozhodně ne. Pokud si dobře vzpomínám, na zábavě jsem nikdy nebyl přítomen. Nicméně tuším, že podobná hudba tam bude pravidelnou stravou účastníků těchto šibřinek. Možná to je ten důvod, proč tyto kratochvíle nenavštěvuji. Nepochybuji o tom, že během chvíle bych byl davem pro své názory na podobnou hudbu veřejně lynčován. Součástí cedla je i bonusová sekce, kde je klípek, fotky a další informace. Dozvíte se třeba (obrázek se jmenuje stage plan), kdo z hudebníků kde stojí při koncertu. Uznejte, že se jedná o vskutku zásadní sdělení. Je mi jasné, že samotnou kapelu a její fanoušky můj verdikt příliš nepotěší, ale nemohu jinak. Pozitiva aby člověk hledal pod lupou, zatímco negativa Vás praští při prvním kontaktu. Ale abych jen nekritizoval, ten obal se celkem povedl. Recenze je napsána a já si jdu pustit…Dream Theater.

Čas: 17:47

Seznam skladeb:

  1. Intro
  2. Na kótě 937
  3. Andělé osudu
  4. Blázni na kolotočach (Instr.)

www.angelsfate.com 


Zveřejněno: 14. 04. 2007
Přečteno:
3236 x
Hodnocení autora:
3 / 10

Autor: Goro | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

16. 04. 2007 21:35 napsal/a paax
recka
Diky za recku a omlouvám se za kapelu, že jsme tě tak vystrašili a trápili 10násobným poslechem. Snad to nebude mít trvalé následky... ke zbytku AMEN