Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
HUSMAN FEST

Před pár dny jste si mohli na zdejších stránkách přečíst dle mého názoru pochvalnou recenzi na CD plzeňské kapely Strangemind nazvané Blind Vision. I když skupina nehraje metal, je rozhodně zajímavá a zajímavé jsou také odpovědi na mé zvídavé dotazy.

A protože v recenzi jsem historii kapely nevěnoval náležitou pozornost, tak ve zkratce nyní. Kapela vznikla v Plzni po rozpadu The Prisoners, kdy se část této kapely znovu sešla v březnu 1999 již pod novým názvem Strangemind. První koncert proběhl v červnu 1999 a repertoár tehdy tvořilo asi deset písní. Výsledkem startu nové kapely bylo natočení Demo CD ?End of Infinity? v závěru roku 1999. Na přelomu října a listopadu 2002 Strangemind natočili CD ?Blind Vision? , na kterém se objevilo nových šest písní. Všechny texty jsou v angličtině a ve třech písních si zahostoval na darabouka Jugohasho. Za dobu existence absolvovala skupina přes sto koncertů a  po několika změnách se nedávno stabilizovala sestava:

Broňa - sólový zpěv, Bilbo - elektrická kytara, zpěv, RIP - basová kytara, zpěv, Milli ? klávesy, Mike ? bicí, Assage  - basová kytara, zpěv, harmonika

1/ V recenzi jsem se přiznal hned k několika neznalostem, takže mě teď pokud možno uveďte do obrazu. Začnu tím asi nejjednoduším ? jak překládáte název skupiny do češtiny?

My ho nepřekládáme :o). Zvláštní mysl, Cizí mysl, Podivná duše - je asi jedno, kdo jak to slovo přeloží. Název máme v angličtině a spojení strangemind má do češtiny těžko přeložitelný význam, spíše tak dáváme prostor posluchačům, aby si pod ním sami představili to, co je jim nejbližší.

2/ Další neznámou je scéna, ke které patříte ? jestli něco jako scéna v tuzemsku ve vašem stylu funguje. V metalu je to jednoduchý ? mraky kapel, vcelku dost klubových koncertů, několik velkých letních festivalů, vydavatelé specializovaní na domácí scénu. Co v rocku ?alternativním??

V tom smyslu, jak ty chápeš metalovou scénu, bych řekl, že nic takového v tuzemsku není. Nebo je, ale ještě jsme to nestačili objevit. Máme například i trochu problém najít skupiny na společné koncerty, které by hrály něco žánrově hodně blízkého. Nevíme ani o žádném festivalu, či vydavateli specializujícím se na alternativu, kterou hrajeme my, což teda neznamená jistě, že nic takového neexistuje. Se specifikací stylu u nás je to taky obtížné. Do alternativního rocku se hlásí mnohé skupiny, se kterými nemáme vůbec nic společného, je to hodně široký pojem. Přirovnal bych to ke slovu metal, taky pak nevíš jestli skupina hraje brutal death, heavy nebo gothic-doom. Některé kluby nás začaly psát jako dark rockovou skupinu, což myslím celkem vystihuje to, co hrajeme.

3/ Za jakým účelem jste Blind Vision nahrávali? Prodáváte CD na koncertech, nebo slouží jen jako promáč pro časopisy, ziny, pořadatele koncertů či provozovatele klubů?

Teď sis v podstatě sám odpověděl na otázku, je to ze všech těch důvodů, které jsi vyjmenoval, no a také jsme se chtěli slyšet i mimo podium. :o)

4/ Do jakých médií jste nahrávku poslali? Zaregistroval jsem recenzi také na dalším metalovém webzinu ? znamená to, že se teď na metalisty trochu zaměřujete?

Zatím se CD dostalo do několika webzinů, časopisů a tak podobně. Rozhodně bychom to neviděli tak, že se na někoho zaměřujeme. Alternativní a undergroundová hudební scéna má největší oporu asi v metalové obci a mnozí lidé, co čtou tato média, se orientují krom metalu i na příbuzné žánry povstávající z klubové scény jako například industrial, noise, core? Jde tedy spíš o to, že takto orientovaná média zajímají převážně lidi poslouchající nekonzumní hudbu, kteří mají vnímavé a otevřené uši.

5/ Posloucháte v kapele metal? Nemyslím teď ty drsnější odnože, ale melodičtější věci. Máte nějaké oblíbence?

Ve skupině se shodneme na několika skupinách jako Dream Theatre, Nightwish, The Gathering? Oblíbence má každý jiné. Bilbo poslední dobou hodně poslouchá Nine Inch Nails a dále miluje muziku stylu Portishead, Cargo, Björk, Stone Temple Pilots, Radiohead, David Bowie, Mino Cinela, Clawfinger, Silverchair, Ugly Kid Joe, Korn, The Doors, Fantomas, Tomahawk, Santana, Jean-Michelle Jarre, Alice In Chains, Bush, Within Temptation, Soundgarden, Trance Nation vol. IV, Štěpán Rak, Therapy?. Broňa poslouchá například Red Hot Chilli Pepers, Guano Apes, ale i Barbaru Streisand, Milli má rád např. Faith No More, Katatonii, Fates Warning, Pain of Salvation, The Cure, Anathema, Endless, Paradise Lost, v poslední době ho zaujali například OSI. Bubeník Mike zase vyrostl na taneční muzice, z kytarových skupin se mu líbí Pink Floyd, Sting, Stromboli. Assage poslouchá Ole Lukoye, Amoeba, Ministry, Dead Can Dance, Panteru, Santanu. RIP má hodně rád Tool, Perfect Circle, Fantomas, Meshuggah, Primus, The Sins of thy Beloved a spoustu z výše jmenovaných. Z českých kapel například Vuvr, SSOGE, Dying Passion, Endless, Savage Sausage, Dive, Našrot, Insania, Bratry Ebeny, Made by the Fire, Interitus? Je toho opravdu moc, řekli bychom, že jako skupina posloucháme vcelku velké rozpětí hudby a na spousty oblíbenců jsme zapomněli.

6/ Co koncerty ? koukal jsem na váš web, že hrajete víceméně poměrně často, ale většinou jen doma v Plzni. Máte chutě na výlety za hranice (kraje, republiky)?

Chutě jsou, ve skupině máme trochu problém s dopravou, ale věříme, že se to brzy vyřeší a my se podíváme i do klubů a míst mimo západní Čechy.

7/ V sestavě uvádíte dva baskytaristy ? jeden tedy navíc hraje také na harmoniku ? jak to řešíte na koncertech? To hrají dva basáci? Nějak mi dvě basy do vaší pohodovky nejdou.

Situace se má tak, že Assage bude post baskytaristy opouštět, takže dokud se RIP nenaučí všechen program hrajeme koncerty tak, že část RIP a část Assage.

8/ Moc se mi líbí projev zpěvačky Broni ? má nějaké pěvecké vzdělání? Zpívala pře příchodem do Strangemind jinde?

Broňa začínala v sedmnácti jako profesionální zpěvačka s barovou skupinou Aura, později s rockovou kapelkou COFRUM MARLING. Též navštěvovala soukromé hodiny zpěvu.

9/ Můžete trošku odtajnit význam textů? Já jsem napsal, že mi nedávají smysl, čímž jsem nechtěl říct, že jsou nesmyslné, ale spíš, že jsem je (asi) nepochopil.

Naše texty jsou o pocitech, které vnímáme a prožíváme každý den. V textech je spousta symbolů a metafor, takže možná působí trochu abstraktně, někde jsem zaslechl, že z nich čiší surrealismus :o)

10/ Předposlední otázka je taková ta klasika ? co teď tvoříte, a plánujete, Zareagoval nějaký vydavatel na demáč nabídkou smlouvy (na5 alb) a celosvětové turné?

Chceme dělat nové skladby, hrát v klubech nejen v západních Čechách. Připravuje se nový repertoár na nové CD, které bude mít oproti předchozímu již plnohodnotnou časovou stopáž. Z větších akcí budeme s velkou pravděpodobností k vidění na Phantasmagoria festu v Nymburce a zřejmě i na některém z velkých letních festivalů. Vydavatelé ještě neměli šanci reagovat, protože jsme to nikam neposílali.

11/  Nakonec jsem si nechal nejzáludnější dotaz ? co to je darabouka? Možná, že nejsem sám, kdo netuší, co to je a jak se na to hraje?

Poslechni si pozorně písničku, která se Ti líbila na Blind Vision nejvíce. Na konci Way sis možná všiml části, kde je darabouka slyšet asi nejlépe. Jde v podstatě o orientální rytmický bubínek, na který se hraje hlavně prsty.

http://www.strangemind.tk/ nebo http://www.volny.cz/strangemind


Zveřejněno: 22. 01. 2004
Přečteno:
3427 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář