Nejbližší koncerty
LLYR

Nahemah – Chrysalis CD 2002, Concreto Records

Nahemah vydávají nové album „The Second Philosophy“, které jsem měl možnost recenzovat před nedávnou dobou. Shodou okolností jsem nyní dostal na recenzi jejich starší album „Chrysalis“, které vyšlo v roce 2002 ještě pod hlavičkou Concreto Records. Nové album je vynikající, ale „Chrysalis“ má přeci jen něco navíc.

Tito sympatičtí španělé se na scéně už nějaký ten pátek pohybují a „The Second Philosophy“ ukazuje, že Nahemah si našli to svoje. „Chrysalis“ je ovšem album zaměřené daleko více na melodický death metal a připadá mi, že narozdíl od novinky je daleko spontánnější a upřímnější. Možná to je také způsobeno tím, že se zde jedná o daleko přímočařejší materiál, který není zas tak náročný na poslech. Hudebně se zde pohybují ve vodách ne nepodobných Dark Tranquillity, ovšem vlivů je tu slyšet více a náznaky současného podoby kapely už též vystrkují růžky.

Spíše klidná, počáteční „Ochre Mantle Star“ dokonale uvádí do dalšího materiálu a nálada, kterou tato skladba navozuje krásně ukazuje další vývoj této nahrávky. Celkově mi však připadá spíše jako intro, které je vrcholeno následující kompozicí, při které se až zatají dech. „Sibylla“ je velice vyvedená, nenáročná skladba, ovšem s úžasným citem pro melodii a rytmus, kde nechybí přitvrzující momenty, které však sedí tak, že smekám. Pomyslný vrchol první trojice je bezesporu „Autumn Is My Sin.“ Výborné kytarové motivy, prolínající se vyhrávky, klávesové stěny a to vše se bezchybně míchá v nádherný celek, kterému nechybí ani téměř Dimmu Borgirovská, black metalová gradace, ani klidnější pasáže s čistým vokálem. Zde je též na místě zmínit vyšperkovaná, rozevlátá kytarová sóla, která ještě podbarvují již tak dost šťavnatou hudbu.

V podobném duchu se nese také „The Teardrop Fall“, která uzavírá druhou pomyslnou trojici a jak jsem právě zjistil, můžu ji poslouchat stále dokola a stále mě baví. Ve „From The Temples High“ Nahemah vypíchli snad všechny podstatné motivy, které je vystihují a zkomponovali ve skoro až přeplácaný hit, který by se hodil být na začátku alba pro přitažení větší pozornosti. Jak by to ale vypadalo, kdyby na závěr takového šperku, jako je toto album nebyla nějaká skutečně monumentální kompozice. Sedmiminutová skladba „A Crystal Delirium“ se této úlohy zhostila více než se ctí.

Velice příjemně mě též překvapil zvuk, který mi připadá ještě lepší než na novince. Celkově jsem z tohoto alba naprosto na větvi, čekal jsem hodně, ale tohle mě skutečně usadilo. Když doposloucháte, máte pocit prázdnoty, kterou může vyplnit jen „Chrysalis“, proč si to tedy nepustit ještě jednou a pak znovu a znovu a znovu …

Čas: 56:58

Seznam skladeb:

  1. Ochre Mantle Star
  2. Sibylla
  3. Autumn Is My Sin
  4. Bloodstained Carnival
  5. Thy Quivering Wings
  6. The Teardrop Fall
  7. From The Temples High
  8. Ligeia (Immortality Through Crime)
  9. A Crystal Delirium

Web: www.nahemah.es 


Zveřejněno: 29. 01. 2007
Přečteno:
3558 x
Hodnocení autora:
10 / 10

Autor: Dharm | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

30. 01. 2007 12:38 napsal/a marty
joo
joo tahle deska je fakt dobra... vo tom zadna...