Nejbližší koncerty
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

CRIMSON FALLS – The true face of human nature CD 2006, Shiver records

Tak tu máme další rubanici ve stylu metal/core. S podobnými nahrávkami se nám poslední dobou roztrhl pytel a začíná být čím dál větší problém se ve všech těch jménech orientovat. Naštěstí musím zaklepat to, že věci, které se k mým uším dostaly, většinou stály za poslech. A vyjímkou nejsou ani Crimson Falls, kteří mi právě teď řvou z bedýnek při psaní těchto řádek. Klasická směska složená z pro tento styl klasických ingrediencí. Nechybí death, nechybí thrash a samozřejmě ani patřičná dávka hard coru. Sice mne album neposadilo na konečník jako poslední pecky od Burning Skies, popř. Fall of Serenity, ale v žádném případě se nejedná o nějaké zboží nevalné úrovně. Jen jim oproti zmíněným partičkám chybí patřičný punc originality, větší množství chytlavých nápadů a díky tomu budou mít poněkud těžší cestu do vyšších pater. Ve svých vlivech uvádějí kapely jako At the Gates (ty snad zmiňuje úplně každá kapela podobného ražení), Lamb of Gods, Heaven Shall Burn, Meshuggah (díky kytarám jsou někdy slyšet opravdu dost) a jim podobné. S tím se dá souhlasit. Ze všech zde nabízených skladeb jasně vybočuje In flanders fields. Začíná smutným a melancholickým kytarovým brnkáním s podobně „veselým“ basovým podkladem a ve stejném duchu se pokračuje necelé 2 minuty, což je délka songu. Zpěv zde nahrazuje zkreslené mluvené slovo (působí to jako stará rozhlasová nahrávka. Ale není. Text namluvil jakýsi Wolf). Znamenité a zajímavé osvěžení. A hodně vydařená je i následná We are the dead, která je naopak surovou sypačkou. Jediné, co mají obě skladby společné, jsou stejně povedené kytarové postupy. A vlastně i lyriku, která se zabývá 1. světovou válkou. Uváděný Wolf není jediným hostem nahrávky. Svá hrdla ještě dali k dispozici Sven z Aborted (a že je tam slyšet…) a XCaroX z No Recess. Když tak po několikáté poslouchám The true face of human nature, napadá mi, že na druhá polovině se dějí zajímavější věci, než na té první…

Co ale zmínit musím jsou služby, které Crimson Falls nabízejí nejen svým posluchačům, ale i těm, kdo se o nich snaží smolit nějaká ta moudra. Kvalitní webové stránky jsou dnes samozřejmostí, ale ty jejich se více než povedly a rozhodně stojí za návštěvu. Další plusové body pak mládenci mají za booklet, kde kromě všech potřebných informací nalezneme i vysvětlivky k textům každé skladby (samozřejmě kromě skladeb instrumentálních :o). A je to rozhodně zajímavé a poučné čtení. Nešvarů má dnešní doba požehnaně a textařská část Crimson Falls si jich je vědoma a nebojí se na ně poukázat. Takže tu máme války, násilí, terorismus, konzum… Jak říkám, samá „zábava“. A velmi slušně se vydařil zvuk (veškeré nástroje byly nahrány a masterovány v belgickém CCR Studiu, vokály pak v holandském Sweet and Sour studiu), který je patřičně zabijácký a bez kterého by podobná nahrávka nefungovala.

Kvalitativně relativně vyrovnaná nahrávka, které však chybí moment překvapení (s vyjímkou zmiňované 9. skladby). Myslím si, že zkrácení o pár minut by albu neuškodilo. Půl hodiny je v daném stylu, alespoň pro mne, tak akorát. Nebo se nabízí další řešení. Přidat více zpestřujících prvků. Ale vzhledem k tomu, že se jedná o první plnohodnotnou nahrávku, nevedou si Crimson Falls vůbec špatně. Dle mého v nich dříme potenciál ještě překvapit. Jak s ním naloží, to už je pouze na nich… A teď bodování… Váhám, zda-li 6, nebo 7… Zatím to necháme za 6.

Čas: 45:03

Seznam skladeb:

  1. Abort every weakness…
  2. Erase all fear
  3. Architecture disavowed
  4. Controle Alt Delete
  5. Prelude to the cataclysm
  6. Four slaves, four struggles
  7. Martyr vs. terrorist
  8. Poetry for the scum
  9. In flanders fields
  10. We are the dead
  11. Book of memories
  12. The true face of human nature

www.crimsonfalls.com

www.shiver-records.com


Zveřejněno: 06. 01. 2007
Přečteno:
3356 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Goro | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář