Nejbližší koncerty
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

LAMMOTH – Reflections CD-R (demo) 2006, vlastní náklad

Velmi, skutečně velmi nadějná progressive power metalová kapela z Prahy fungující pod jménem Lammoth nahrála nové demo a mě nezbývá než smeknout.

Kapela se začala formovat v roce 2001 a po klasických problémech se sestavou začala tvořit a vystupovat. Prvním plodem společné práce bylo demo „Čas Ticha Skončil“ v roce 2004. Jednalo se o poměrně kvalitní materiál se špatným zvukem, ale svůj účel obligátního prvního dema splnilo. Poté následovala další změna na postu zpěvu a poprvé se do kapely vloudil ženský hlas. Nemohlo se pokračovat jinak než novou nahrávkou a tu mám právě možnost recenzovat.

První co mě zaujalo byl dost depresivní obal, který bych skutečně nepřisuzoval power metalové kapele. Výtvor je to velmi pěkný, ovšem k tomuto albu se nehodí. Takže tohle byl mínus na začátek a teď k hudbě samotné. Hudebně zde kapela předvádí neuvěřitelně našláplý a svěže znějící materiál, který je však ubíjen zvukem. Ne že by byl úplně špatný, vše je dobře slyšet, ale tak nějak utopeně, jednoduše kapele nepomáhá, nenakopává. Škoda toho, s touto nahrávkou se jednoznačně katapultovali do čela české power metalové scény. Salamandra, Rimortis a jiné vcelku ceněné, ovšem globálně až úděsně tuctové české kapely tohoto stylu by mohly závidět. Dlouho jsem přemýšlel k jaké kapele Lammoth přirovnat, ale zatím mne napadl pouze takový mix Brainstorm, Evergrey, Blind Guardian a dalších, ovšem stále to není to správné přirovnání a právě tohle cením úplně nejvíc, kapela není tuctová a mixuje více vlivů dohromady.

Album začíná celkem pěkným klavírním intrem „The Sight“, které sice neurazí, ale nepřekvapí, k albu tohoto formátu bych čekal něco víc. Nejvíc ho snižuje jasně slyšitelný zvuk elektronického piána. Následující „Master Of Dreams“ vše napravuje a posluchač zjišťuje, že se Lammoth od prvního dema neuvěřitelně posunuli a to jen a jen správným směrem. Nepravidelné rytmy se střídají s powermetalovými honičkami, kytarové vyhrávky a melodické refrény tvoří kompaktní celek, který z pojmu Lammoth dělá výbornou kapelu se zářivou budoucností. Zde bych rád vyzdvihl kombinaci mužského a ženského zpěvu v nádherném refrénu, bezpochyby jeden z nejsilnějších momentů desky. Do budoucna by toho kapela mohla využívat častěji (tímto kouskem skladby totálně položili na záda celé Visions Of Atlantis, kteří se po 4 alba snaží udělat něco podobného, originálního a Lammoth se to povede během chvilky). Následuje skoro monumentální kompozice „Mirror (At The End)“, kde se nálady, rychlosti a motivy mění až neskutečně přirozeně. Trochu „Guardianovská“ (nejen názvem) „Helm´s Deep“ přináší další motivy, které zalahodí posluchačovu uchu.

Kdybych měl vybrat nejlepší skladbu z alba, chvíli bych přemýšlel, ale poté bych ukázal na vypalovačku „Arrival Of The Savior“ s úžasným ústředním motivem, tahle kompozice mě fakt dostává. Zajímavostí je také použitý rejstřík v prostřed skladby, kde se zpěvačka Astarte až nápadně přibližuje dobře známé Andree z Memorie. Závěrečná, jedenáctiminutová kompozice„Reflections“ je skutečně dílem hodným mistrů. Když to shrnu, každá z osmi skladeb má své místo, každá má několik tváří a každá něčím překvapí.

Na konec bych snad ještě zapěl chválu na instrumentální výkony celé kapely. Skutečně neuvěřitelné, když jsem slyšel co jsou kluci schopni zahrát, jen jsem zamáčkl slzu nad vlastní neschopností. Jediný malinko slabší člen je zpěvačka, která by měla trochu zpestřit svůj zpěv, chvílemi je to výborné, chvílemi dost nudné. Ale věřím, že na sobě zapracuje, alespoň podle této nahrávky vypadá, že má potenciál.

Není co dodat, snad jen doporučení fanouškům progresivní a power metalové hudby – Lammoth stojí za pozornost!

Čas: 59:31

Seznam skladeb:

  1. The Sight
  2. Master Of Dreams
  3. Mirror (At The End)
  4. Helm´s Deep
  5. Westward Evermore
  6. Scarytale - Arrival Of The Savior
  7. Scarytale - Wheel Of Life
  8. Scarytale - Fallen Star
  9. Reflections

Web: www.omadeg.cz/lammoth 


Zveřejněno: 12. 12. 2006
Přečteno:
3530 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Dharm | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář