Nejbližší koncerty
  • 11. 05. 2024Pěkně ostrá a tvrdá květnová nálož, co Ti zkroutí prsty n...
  • 12. 05. 2024WOLFHEART (FIN) + HOST
  • 13. 05. 2024DOMKRAFT (SWE) + SUNNATA (PL)
  • 15. 05. 2024První zastávka black metalového komanda SEKEROMLAT na jej...
  • 15. 05. 2024První zastávka black metalového komanda SEKEROMLAT na jej...
  • 16. 05. 2024Druhá zastávka blackmetalistů SEKEROMLAT, tentokrát již v...
  • 16. 05. 2024Do pražské Eternie přijedou dvě řecké kapely. O domácí su...
  • 17. 05. 2024MÍSTNÍ FESŤÁK 2024 ☆ Nepravidelně pořádaný a pokaždé t...
F.O.B. - Outside The Palace Walls

BATTALION – Winter Campaign Album 2006 – Shiver Records

Belgičtí smrtonoši BATTALION si v r.2004 hoblovali svůj war death už třetím rokem, když někoho z kapely napadlo zvěčnit společné zběsilé úsilí a obohatit dosavadní diskografii (čítající dvě dema) o řádné album. Ve stejném roce tak vychází debut „Winter Campaign“, který si kapela vydává ještě na vlastní náklady. O dva roky později Belgičany objevuje vydavatel Shiver Records a deska vychází na jaře znovu. Oproti předešlému vydání je tato verze „Winter Campaign“ obohacená o bonusové skladby (č.12,13), které Battalion nahrál při návštěvě domácích studií CCR letos v dubnu – tam ostatně vznikl i zbytek materiálu a po pravdě řečeno – a volba to nebyla ani trošku špatná.
 
Celá deska by se dala nejvýstižnější shrnout názvem jedné ze skladeb – Monolit. Battalion na celé desce snad vyjma leteckého intra téměř neuhne od old school death metalu s provokativními texty, které pojednávají o nejrůznějších válečných konfliktech poslední a (snad ne!) budoucí doby. Jestliže hudebně je celé album hlavně o old school deathu (a kvalitním), pak textově jde o jednu velkou kritiku války. Lehce kontroverzní nádech „lyrice“ pak dodávají různá vypečená slovíčka a slovní spojení (Bombenkrieg, V2, Mother Russia, Unser Deutschland, aj.), které zdobí jinak antitotalitární a patřičně nihilistické výlevy.
 
Co se odvedené muziky týče, Battalion potěšili. Materiál je poctivý, přehledný, rytmicky přesný a sebejistý – zvuk pak pročištěný, hutný a jaksepatří tvrdý. Inspirační zdroje kapely v podobě řezníků z Bolt Thrower, Dismember či Carcass jsou znát stejně jako občasné výlety do thrashových vod (Destruction, Slayer, Exodus). Základem zůstávají promakané hutné riffy v středním tempu, které doplňují pořádné deathové klepačky. Tempa se rychle střídají, nechybí prudké zvraty a postupné přechody mezi riffy, kterým neschází kolikrát pěkně výrazné melodické podklady ani různé efektní kousky kytar. Zajímavých momentů se zde dá najít dost – některé jsou šmrnclé armádními pochodovkami, jiné zase čerpají ze starého dobrého thrashe (viz níže). Album vůbec není jen o kytarách a bicích – nástrojovou složku doplňují taktéž různé válečné zvuky (obvyklé ruční zbraně, letouny, čestná salva, aj.). Vůbec nejlíp to spolu „sedí“ v č.6, kde se dupot pochodujících těžkých botek postupně přelije do stejně odměřené a odsekané muziky. Silné asociace na jednu východoněmeckou kapelu, která na využití těchto totalitárních prvků postavila svůj úspěch nelze opomenout. Slušnou práci odvádí i zuřivý vokalista, jehož frázování do muziky zapadá perfektně a vyniká i v působivých refrénech.
 
Třináct válů a všechny nějak dobré – který vybrat? Z celé desky mi osobně nejvíc sedla poslední bonusovka (č.13), kde mi to, coby fandovi divokých naostřených stylů, nejvíc řeže. Skladba, asi nejpařivější, je založena na kontrastu nekompromisního thrash metalu a klidnějšího, těžšího old schoolu, přičemž ani Rubenův chropťák se nedává zahanbit. Prostě poctivá metalová pecka...
 
Co se prvotiny Battalion týče, máme před sebou až překvapivě vydařený debut, i když se jedná o reedici a „Winter Campaign Zwei“ byl jistě vylepšován (např. přidání aktuálních válů coby bonusovek). Určitou chybičkou je, jako v jiných případech, přísná „klasičnost“, díky které kapela hraje našlapaný a pařivý old school, který je však jako vystřižený z raných let devadesátých a znalce žánru příliš nepřekvapí. Na druhou stranu, kapela se ke konzervativnímu pojetí death metalu otevřeně hlásí, takže ani v budoucnu nemůžeme nějaké převratné novoty čekat. Jestli se však s touto skutečností smíříme, narazíme na starou pravdu, tj. že dobře zahraná klasika osloví vždycky. Co myslíte?
 
 
Čas: 44:33
 
 
Seznam skladeb:
 
1.       Spitfire
2.       Bombenkrieg
3.       Warfiend
4.       Nuclear Devastation
5.       Winter Campaign
6.       Monolith
7.       Skeleton City
8.       Superior Fire Power
9.       Defcon 696
10.   The Swarm (Locust Invasion)
11.   Ghost of War
12.   Torture Tactics
13.   Death At the Helm
 
 

Zveřejněno: 05. 11. 2006
Přečteno:
3283 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Marquise | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář