Nejbližší koncerty
HEIDEN – Andzjel

SURGICAL DISSECTION - Disgust CD 2005, Nice To Eat You Records

Bez mučení přiznávám, že naši východní bratři ze Slovenska, skrývající se pod názvem Surgical Dissection, se mi nějak vyhýbali. A to jak živě (ať pátrám v paměti sebevíc, nevybavuji si ani jeden koncert), tak z drážek CD. Slyšel jsem sice nějaké skladby z výběrů a kompilací, ale novinka s názvem Disgust je první CD, které od nich slyším celé. A to už toho mají pánové za sebou celkem požehnaně. Demo Dehumanized z roku 1997, debut The inborn mclassance z roku 1999, promo z roku 2001, CD s názvem Absurd humanism (rok 2003 už pod současným vydavatelem Nice To Eat You Records) a již zmiňovanou novinku s názvem Disgust z konce minulého roku.

A ta mi právě již po několikáté zní z bedýnek při psaní těchto řádek. Kdo zná vkus pana vydavatele, je mu asi jasné, o který druh hudby se bude jednat. Jestli někdo čeká romantiku, popřípadě tklivé tóny doprovázené lyrikou o zhrzených láskách, čeká zbytečně. Brutální death metal, jaký nám je v současnosti  prezentován nejčatěji z USA. Ale nejen otamtud, vždyť i v Čechách je spousta kvalitních smeček holdující tomuto druhu extrémního metalu (třeba geniální Despise). Takže ten, kdo si baží ve věcech jako Deeds Of Flesh (kult, kult, kult!!!), Prophecy, Ton, Suffocation a podobných zvěrstvech, přijde si na své. Tak mě napadá, že chvílemi v novince od Surgical Dissection cítím i kanadské Kataklysm v období prvních dvou alb?

Hned na první poslech potěší velmi povedený zvuk ze studia Shaark, který nebývá vždy u podobných sypaček pravidlem. Všichni zúčastnění tam odvedli pořádný kus práce. Paráda! Vše tak akorát vyvážené a žádný nástroj zbytečně  nevyčnívá nad ostatními. Povedl se i obal, celkové provedení bookletu a vzhledu CD. Příjemná změna oproti ostatním brutalitkám plných vnitřností a lidských těl po nepěkných nehodách :o) Ideální je, alespoň pro mne, i délka celého materiálu. Sympatická půlhodinka, během které nezbývá čas na nudu a monotónnost. Ale pojďme na to nejdůležitější, tedy na hudbu. Po nezbytném (naštěstí krátkém) intru jako kopanec do genitálií udeří pecka Frame of mind. A že to je kopanec! Tahle šleha je společně se skladbou Dead end dle mého nejpovedenější z celého materiálu. Ale opravdu těžko vyzdvihovat nějakou konkrétní věc, protože celý materiál je vyvážený a slabší místo se hledá celkem těžko. Což je v mém případě opravdu pochvala, neboť z podobné ?mjůzik? si opravdu vybírám (ono to vlastně vzhledem k množství novinek v brutal death metalu ani jinak nejde) a ve svých přehrávačích většinou tráví čas ?cedesa? s poněkud odlišnou hudbou. Jedinou drobnou slabinu bych chvílemi viděl ve zpěvu Ivana Mráze. V některých pasážích bych uvítal polohu hlasu v poněkud hlubších sférách. Na druhou stranu se musí ocenit to, že se svým hlasem snaží pracovat a nepoužívá pouze jeden druh vokálu. O ostatních nástrojích nemá cenu se příliš rozepisovat. Stejně tak si myslím, že nemá cenu příliš řešit jednotlivé skladby. Klasické death metalové postupy (valivé střední pasáže, sypačky?) se slušnými nápady a rovněž kvalitními instrumentálními výkony (bicí nemají chybu!).

Nikdy jsem nepochyboval, že u našich sousedů byla a stále je spousta kvalitních death metalových kapel a toto CD to pouze potvrzuje. Od tohoto kotouče jsem žádnou pecku nečekal a o to víc jsem příjemně překvapen. Na první ligu, ve které kopou již zmiňovaní Deeds Of Flesh, Devourment, Pessimist nebo Dying Fetus to není, ale v žádném případě se nejedná o nějaký krajský přebor. Dle mého názoru jedno z nejlepších CD, které Vláďa na svém labelu vydal. Už se těším na setkání se S.D. na některém z festů a rozhodně se podívám i po starších titulech. Jen tak dál?

čas: 30:02

seznam skladeb:

  1. Intro
  2. Frame of mind
  3. Vanity
  4. Regenaration
  5. Dead end
  6. Manipulation lines
  7. Aquiel
  8. Unsatisfied
  9. Distrustful

www.surgicaldissection.sk

www.ntey.wz.cz


Zveřejněno: 26. 01. 2006
Přečteno:
3269 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Goro | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář