Nejbližší koncerty
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

IN FLAMES - Come Clarity CD 2006, Nuclear Blast

In Flames vydávají nové album, velmi potěšující zpráva. Když jsem se to dozvěděl, byl jsem skutečně rád, protože minulé ?Soundtrack To Your Escape? mě trochu zklamalo a doufal jsem, že nové ?Come Clarity? navrátí In Flames do jejich obvyklé kvality, nepodařilo se.

Je mi jasné, že oddaní fanoušci In Flames budou protestovat proti mému tvrzení, ovšem tohle je prostě klasická vykrádačka starších věcí, které měly úspěch. Komerčně dost úspěšní In Flames jdou prostě po penězích, nechci tím ale nějak shazovat komerčně úspěšné kapely, viz. svého se držící Arch Enemy. Když by tohle album vydali po Claymanovi, byla by to totální bomba, ovšem to samé už jsme slyšeli jak na Reroutu tak na Soundtracku. Album se poslouchá dobře, je pěkně In Flamesovsky nabroušené a přesto melodické, zvuk je klasicky čitelný, ovšem skutečně mi vadí, že už jsem to ?jakoby někde slyšel.? Když jsem totéž psal před několika měsících o novém albu Children Of Bodom, měl jsem pocit, že dopíši recenzi a album zahrabu někam hodně dospod, opak se však stal pravdou, možná budu někomu připadat divnej, ale mě se to začalo líbit a čas od času si to s chutí poslechnu. Třeba bude toto album stejný případ, ale nějak si to nemyslím. První ?Take This Life? je absolutní nuda, na tom songu jsem nenašel ani jeden plus, tohle může hrát jakákoli kapela kdykoli a postupy budou stále stejně obyčejné, 100x ohrané, nejen tvůrci In Flames (snad jen Beatles by mě tim překvapili...:D). Totéž druhá, u té mi občas i připadá, jako by pro nedostatek vlastní invence chodili vykrádat i kolegy ze Soilwork. Asi půlka alba je skutečně nuda, ovšem jsou tu i světlé výjimky. Například ?Dead End?, první riff je klasika, ovšem poté začne zpívat ženský vokál a já si připadám jako v nějakém mixu mezi Evanescence a Within Temptation, ovšem pak to hned zase pánové zaříznou a jede se klasicky dál a to skutečně klasicky, ovšem tento typ songů se mi vždy u In Flames líbil nejvíc a proto tento celkem s povděkem kvituji i tady. V této chvíli si říkám, kéž bych neznal In Flames a mohl být totálně odvařený z tohoto alba. Další výjimka je titulní song ?Come Clarity?, to je opravdu perfektní ?cajdák? s velmi pěknými kytarami. Další už zas pokračuje v klasickém u-ca u-ca duchu. Nevím jestli má cenu dále pokračovat v rozebírání skladeb, všechno je to tak, jak bylo. Pouze bych zmínil další zajímavé momenty, například sekundová ?sypačka? v bicích na konci ?Vacuum?, nebo samotná závěrečná skladba ?Your Bed Time Story Is S...?, která je skutečně perfektní.

Mám v této chvíli skutečně velké dilema, jak hodnotit, protože ač jsem to shrnul velmi kriticky, album je vlastně skvělé a In Flames jsou no.1 na světě ve svém stylu, ovšem kdyby tohle už několikrát dříve nepřehráli. Jak už jsem z několika zajímavých rozhovorů pochopil, nejsem  jediný, kdo vidí nejsilnější období in Flames mezi alby Whoracle, Colony, velice silným Clayman a přelomovým Reroute To Remain, které bylo úžasné a vlastně nastolilo současnou podobu hudby In Flames. Hodnotím tedy takto: album samo o sobě, hudba, zvuk, nápady 10 bodů...s přihlédnutím k minulým albům 1 bod. Měl bych tedy dát 5 bodů, ovšem vždy jsem byl a asi i budu velký fanoušek In Flames, takže dávám 6. Samozřejmě se však, i přes jisté zklamání, velice těším na pražský koncert, který odehrají In Flames ještě se Sepulturou.

čas: 45:41

Seznam songů:

  1. Take This Life
  2. Leeches
  3. Reflect The Storm
  4. Dead End
  5. Scream
  6. Come Clarity
  7. Vacuum
  8. Pacing Deaths Rail
  9. Crawl Through Knives
  10. Versus Terminus
  11. Our Infinite Struggle
  12. Vanishing Light
  13. Your Bedtime Story Is S...

www.inflames.com


Zveřejněno: 21. 01. 2006
Přečteno:
3433 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Dharm | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

21. 06. 2007 22:21 napsal/a Fire
Come Clarity je super
Ztech novejsich cd (reroute a sountrack), mi prijde Come Clarity nejlepsí. Byli časy kdy jsem ho šlyšel i několikrát denně a po vice jak roce ho pořád poslouchám.
28. 01. 2006 14:17 napsal/a ariovist
...
Souhlasím s autorem recenze,Colony,Reroute To Remain,byly nejlepší alba,není to jenom problem In Flames,že se styl opakuje ale to je prostě Flames,jinak to chce trochu naposlouchat a některé slkadby vás chytnou,ale upřímně radši jsi poslechnu Colony
24. 01. 2006 10:51 napsal/a marty
nemuzu to nenapsat
je to dobry,... pojdte zraaat :-)))
24. 01. 2006 07:27 napsal/a manafob
re: zumpa
ze by dalsi zklamany fanousek? :-)
23. 01. 2006 19:54 napsal/a Honza
žumpa
Nechápu proč se toho bojíte!Je to sračka pro haranty co nevědi co dál!!!Tak příjemný poslech!