Nejbližší koncerty
  • 26. 10. 202420 let legendární Jedové chýše neboli Skleníku. Přát bla...
  • 26. 10. 2024– Arthemion – Interitus – Dark Angels – Sukkhu – Vstup: ...
  • 27. 10. 2024METAL THERAPY - Modrá Vopice (Praha) kapely: In the Abyss...
  • 28. 10. 2024Tady by se nabízelo na sebe hodit i nějákej ten halloween...
  • 08. 11. 2024Dostala se nám do rukou možnost pomoct legendárním Japonc...
  • 13. 11. 2024Švédská heavy metalová kapela Lucifer vyráží na turné, je...
  • 18. 11. 2024Benighted a Baest vyrážejí na turné a jednou ze zastávek ...
  • 21. 11. 2024https://pandemia-deathmetal.cz/ https://bandzone.cz/dysa...
F.O.B. - Outside The Palace Walls

Wlad (kytara, baskytara, zpěv) představuje svůj nový projekt, vzpomíná na cestu do Norska a přibližuje plány do budoucna.

Ahoj Wlade, o chystaném výletě do Norska, kde bys chtěl navštívit kultovní místa historie černého kovu a nahrát pod vlivem jejich působení temnotou posvěcený materiál, jsme spolu mluvili loni v létě při našem náhodném pražském setkání. Vzpomeneš si na ten úplně prvotní impuls, který pustil kouli z kopce a vše se začalo postupně nabalovat?

Ahoj, výlet do Norska jsem plánoval dlouho. Zprvu vlastně ani ne kvůli hudbě a nahrávání, ale spíš pro tamní přírodu. Vše pak vyplynulo tak nějak samo a já měl konečně možnost vytáhnout ze šuplíku roky starý nápady.

Od začátku bylo ve hře Norsko, respektive tvá cesta tam? Podle čeho jsi vybíral místa, která tam musíš navštívit?

Skandinávie mě lákala vždy a Norsko je samozřejmě místo s neskutečnou energií pro inspiraci.

Tak to kamaráde ne, to jsi mi z otázky šikovně unikl, takže ještě jinak. Podle čeho jsi vybíral navštívené destinace a jak na tebe ve finále zapůsobily? Šlo čistě o genius loci?

Ha, popravdě jsem chtěl vidět ty legendární místa, jako Helvete, Fantoft, Grieghallen apod.
Jsou to většinou místa spojený s druhou vlnou BM, který stojí v pozadí alb, u kterých jsem si bral inspiraci. Co se energie a atmosféry týče, tak to tam samozřejmě je. Je strašně zajímavý naživo vidět ty místa a prostory, který jinak člověk zná z klipů, obalů desek, zinů nebo novin. Upřímně ale stačilo dát si ráno v Bergenu kafe, projít se uličkama města k moři a u toho sledovat mlhu padající z hor a linoucí se do fjordu. Ta hudba a texty se tam píšou úplně samy.

Jak vnímáš všechny ty nechvalně proslulé záležitosti (hořící kostely, vraždy, sebevraždy…), které norskou blackmetalovou scénu v devadesátkách provázely?

No... upřímně si myslím, že to z velký části byl odraz tý doby a dopad toho, jak se navzájem všichni hecovali a předháněli se. Tehdy vznikl novej styl, kterej krom hudby přinesl i určitej kult tajemnosti… Je taky nutno dodat, že těm klukům bylo ve většině případů sotva 20 let a člověk prostě přemýšlí jinak. Poslední, co bych k tomu dodal, je můj názor, že nebýt vražd, požárů a jiných kontroverzí, asi by dnes True Norwegian Black Metal nebyl takový pojem.

Skladby, které byly nahrány, vznikly a byly zaznamenány opravdu na daných místech, nebo jde o studiový záznam načerpané inspirace?

Na daných místech jsem napsal všechny texty. Hudbu jsem měl buď v hlavě nebo připravenou ve formě demáčů v noťasu. Dost věcí jsem ale nakonec předělal a upravil přímo na místě.

Měl jsi od začátku jasno, že si to „odzpíváš“ sám? Dal ti havran zabrat, nebo pohoda?

Od začátku jsem to chtěl celý udělat sám, sice jsem nikdy na postu zpěváka v kapele nebyl, ale chtěl jsem se hecnout. Pohoda to nebyla, takže pokud na nahrávce slyšíte trápení a bolest, je to autentický.

Svůj projekt si nazval DECOMPOSE TO ASHES. Byl na světě ještě před cestou na sever, nebo i on je „vyroben“ mimo naše hranice?

Název DECOMPOSE TO ASHES vznikl nejspíš až po návratu zpět. Je to asi trošku paradox, protože první jsem měl skladby, pak texty, název EP a až nakonec název projektu.

Bicí ti natloukl tvůj věrný druh z ORIGIN OF INFINITY Levi, jeho spolujízda na pořadu dne nebyla?

Samozřejmě by bylo fajn mít ho tam a nahrát materiál dohromady. Levi ale nikdy neletěl a premiéru má až letos. Tak snad někdy v budoucnu.

Jak to je s nosiči, na kterých písně vyšly a jaké skladby ten který obsahuje?

Aktuální EP vyšlo hned v několika verzích. Jednak jako clear 7“ lathe, které obsahuje dvě plnohodnotné skladby. Dále pak na kazetě, kde jsou jako bonus přidány ambietní instrumentální skladby. Tyto dva nosiče byly také vydány jako limit box pro sběratele v nákladu 10 ks – tento box obsahuje 2mm clear lathe, černou kazetu, nášivku a placku.

Jakou roli v realizovaném projektu sehrál Honza Kapák?

Honza děla revizi, částečnou úpravu mixu, mastering… vzhledem k netradičnímu nahrávání bicích pak často dává dohromady puzzle, který mu posílám. Brzy vyleze ven novinka, která možná dost lidí překvapí. To si ale ještě chvilku nechám jako tajemství.

Nic ve zlém, ale když vezmu v potaz tvorbu tvé domácí kapely a připočtu tvou image (vím, vím, prd to znamená), na starou školu black metalu bych tě úplně nešacoval. Kdy jsi v sobě objevil náklonnost k tomuto stylu a které kapely a alba jsou nejvýše v tvém osobním žebříčku?

S black metalem jsem přišel do kontaktu někdy kolem roku 2007, ale popravdě to byl spíš žánr, který jel po vedlejší koleji. Tehdy jsem asi nejvíc jel kapely jako BEHEMOTH, DIMMU BORGIR, CRADLE OF FILTH a z CZ scény klasicky MASTERS HAMMER, později jsem v tohle období navštívil Brutal Assault, kde hráli MAYHEM a 1349. Tam jsem asi dostal největší impuls. Roky jsem se pak věnoval úplně jiným žánrům až do nedávna, kdy už jsem těch nápadů měl v šuplíku prostě moc a muselo to ven. Jako největší inspirace jsou kulty, které asi nikoho nepřekvapí. „De Mysteriis…“ od MAYHEM, „Anthems…“ od EMPEROR, „Transilvanian Hunger“ od DARKTHRONE, „Evangelion“ od BEHEMOTH, „Ritual“ a „Konve“ od MASTERS HAMMER nebo „Storm“ od DISSECTION. Jsou to desky, ke kterým se rád vracím a je jich vážně dost.

Jak vidíš budoucnost DECOMPOSE TO ASHES? Končí jako jednorázový? Bude následovat plnohodnotné album? Umíš si při dostatečném množství materiálu představit živá vystoupení?

Materiálu je dost, full album je na cestě, bude to zas trochu něco jiného a dost lidí zřejmě překvapí. Já nejsem úplně fandou live akcí, ale dejme tomu 1-2 akce za rok by byly fajn, pokud bych měl lidi a koncept na prezentaci.

Otázka zcela mimohudební – našel jsi v Norsku čas pro svou další velkou vášeň, tedy rybolov?

Jasně, našel. Výsledek lovu je čistá 0 a jeden zlomenej prut.

RECENZE

Bandcamp


Zveřejněno: 16. 06. 2024
Přečteno:
469 x
Autor: Horaguru | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář