Nejbližší koncerty
  • 27. 07. 202427.7 první ročník festivalu Leviathan Open Air, fotbalové...
  • 03. 08. 202427. ročník festivalu extrémní hudby v posázavských Krhani...
  • 09. 08. 2024Druhá zastávka nukleární fúze proběhne v Kestřanech na fo...
  • 20. 08. 2024Ruská pagan metalová kapela Arkona se vrací do Ostravy s ...
  • 22. 08. 2024More Noise For Life Vol. 16 BASTARD ROYALTY - Crust co...
  • 23. 08. 202423.-24. 8. 2024, fotbalové hřiště Lužná u Rakovníka SQUA...
  • 24. 08. 2024TOUTATIS FEST První ročník jednodenního plzeňského fest...
  • 30. 08. 2024Warm-up festivalu METAL!!! v čele s ILL NIÑO je zde! Tato...
TELEPATIE VI

LP 2023, Indies Scope / alternativní rock / Česko

KAFKA BAND je hudebně-literární projekt z Prahy, města Franze Kafky. Mě k tomuto projektu přivedla spíše literární část, která ale nemá s romány Franze Kafky pražádnou spojitost. V místní knihovně jsem narazil na psychologicky laděný román Winterbergova poslední cesta od Jaroslava Rudiše. A právě promovaný učitel němčiny a dějepisu, spisovatel a textař Jaroslav Rudiš je zpěvák zmíněného projektu. Rudiš si za svůj dosud poměrně krátký život (ročník narození 1972) vyzkoušel několik zaměstnání: hotelový dveřník, pekař v Alpách, DJ a zvukař rockového klubu, manažer punkové kapely (čtvrtý Rudišův román se jmenuje Konec punku v Helsinkách), zedník anebo redaktor deníku Právo. V roce 2006 vydal román Grandhotel, podle jehož námětu napsal pro režiséra Davida Ondříčka scénář ke stejnojmennému filmu (2006). V kapele se sešel také s výtvarníkem a zpěvákem Jaromírem Švejdíkem (aka Jaromír 99), se kterým napsali kultovní komiksovou trilogii Alois Nebel (2003-2005). Zatímco Jaromír Švejdík zpívá česky, Rudiš německy čte a recituje Kafkovy texty. Výčet muzikantů zajímavých jmen doplňují kytarista Dušan Neuwerth (TATA BOJS), kytarista a trumpetista Lukáš Morávek (PRIESSNITZ, LETNÍ KAPELA), baskytarista Petr Weiser, bubeník Tomáš Neuwerth (UMAKART, KAŠPÁREK V ROHLÍKU) a klávesista Zdeněk Jurčík (PRIESSNITZ, KOVADLINA).

KAFKA BAND mají dosud na kontě alba „Das Schloss“ (2014), „Amerika“ (2019) a vloni dokončili trilogii koncepčních desek inspirovaných romány Franze Kafky albem „Der Process“, na kterém se nachází dvanáct skladeb kombinujících literaturu s hudbou, češtinu s němčinou a v jednom případě také s angličtinou. Skladby „Maskenball – Maškarbál“ a „Leni“ s albem nijak nesouvisí, ale náladou vůbec nepůsobí jako nechtěné děti. Koncept alba spočívá v příběhu bankovního úředníka Josefa K., který je bezdůvodně zatčen státní mocí. Po bezvýsledném hledání okolností jeho zatčení nakonec skončí v lomu s nožem v srdci jako toulavý pes. Jen pro zdůraznění nadčasovosti příběhu, kterých se v novodobé československé historii odehrálo nespočet, uvedu, že Kafka začal psát román již v roce 1914. 

V úvodu příběhu mocenské zlovůle nesmí chybět „Verhaftung — Zatčení“, skladba s důrazem na nenápadné, ale přitom chytlavé melodie, podprahovou naléhavost a silnou emocionalitu. Kafka psal nejen česky, ale také německy, takže volba jazyka se nabízela. Průběh „Untersuchung – Vyšetřování“ určuje rozšafná trumpeta s monotónním novovlnným bubínkem a řezavými beglajty, které necitlivě utíná „Leere – Prázdnota“ s melancholicky palčivým trumpetovým sólem. Silně emotivní a zároveň zvláštním způsobem naléhavé poselství vysílá „Maskenball – Maškarbál“. V chladné „Die Kanzleien – Kanceláře“ těká nálož zoufalství, která ve své repetici vygraduje do roviny, kdy voláte o pomoc. Jedinou skladbu v angličtině „Shame – Stud“ složil na klavír Dušan Neuwerth, když uspával svou malou dcerku. Probarvená instrumentace xylofonu a smyčců dělá ze skladby melancholický hymnus. Vedle tenkého nánosu elektroniky fungují v „Leni“ fragmenty akustiky, zejména pak smyčce a znovu ambientního xylofonu. Ve zbabělém procesu si přijde na své úlisný „Advokat – Advokát“ vytvářející spoustu detailů či zvukových vychytávek a klávesových kudrlin. Pěvecký cit Jaromíra Švejdíka exceluje v „Dom – Chrám“, ve které vstřícnou melodičnost zneklidňuje především ponurá trubka. Klipová „Türhüter – Dveřník“ překvapí svou náhlou proměnou v lehce popovou skladbu. Za abstraktně minimalistické cvičení se sugestivním deklamováním lze považovat následující „Im Mondschein – V měsíčním svitu“. Finální „Ende – Konec“ není na první pocit průzračná nebo přehledná, snad ani chytlavá, ale textově uzavírá tragický příběh Josefa K.  

Novinka přináší originální písničky s divadelní zápletkou o dvanácti dějstvích se zajímavými aranžemi i zvukem. Spojením písničkářství tandemu Rudiš-Švejdík s texty inspirovanými jedním z nejvlivnějších spisovatelů 20. století, zurčící elektronikou, snivým xylofonem, zadumaným pianem a nevtíravými plechy vzniklo něco, co vlastně ani nepotřebuje žádnou škatulku.

Seznam skladeb:

  1. Verhaftung — Zatčení
  2. Untersuchung – Vyšetřování
  3. Leere – Prázdnota
  4. Maskenball – Maškarbál
  5. Die Kanzleien – Kanceláře
  6. Shame – Stud
  7. Leni
  8. Advokat – Advokát
  9. Dom – Chrám
  10. Türhüter – Dveřník
  11. Im Mondschein – V měsíčním svitu
  12. Ende – Konec

Čas: 53:34

Sestava:

  • Jaromír Švejdík – zpěv
  • Jaroslav Rudiš – zpěv
  • Petr Weiser – basa, housle, 
  • Tomáš Neuwerth – bicí, perkuse, xylofon, 
  • Lukáš Morávek – kytara, trumpeta
  • Dušan Neuwerth – kytara
  • Zdeněk Jurčík – klávesy, piano, perkuse, xylofon

https://kafkaband.eu/
Facebook
Spotify

Indies


Zveřejněno: 22. 05. 2024
Přečteno:
686 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Jindra | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář