Nejbližší koncerty
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

Souhrn zajímavých alb, která vychází v lednu 2024 + tipy na koncerty.

Bury

ESCUELA GRIND (USA) – „Ddeeaatthhmmeettaall“ EP 
Death/grind, MNRK Heavy 
Holky a kluci z Massachusetts vydají třetí díl z jejich krátkých nahrávek věnovaných jednotlivým subžánrům. Po power violence a grindcore je na řadě death metal. Navíc si v jedné skladbě zahostoval i Barney z NAPALM DEATH. Jednostranné LP vyjde 12. ledna. 

ALLUVIAL (USA) – „Death Is But A Door“ EP 
Deathcore, Nuclear Blast Records 
Čtyřskladbové EP plné deathu a atmosféry vyjde 12. ledna. 

EXTINCTION A.D. (USA) – „Ruthless Intent“ EP 
Thrash/hardcore, Unique Leader Records 
Čtveřice z Long Islandu vydá 12. ledna čtyřskladbové EP. 

EXOCRINE (Francie) – „Legend“ 
Death metal, Season Of Mist 
Kvartet z Bordeaux namíchal technický a rychlý death metal o deseti chodech, který se bude servírovat 26. ledna. 

VITRIOL (USA) – „Suffer & Become“ 
Death metal, Century Media Records 
Své druhé album vydá partička z Portlandu 26. ledna. 

SILENT STREAM OF GODLESS ELEGY (Česko) – „Jiná“ 
Folk metal, Osamělí Records 
SAJLENTI si na vlastním labelu vydají 31. ledna akustické album (jako CD digipak s dvanáctistránkovým bookletem a gatefold obsahující 12" a 7" černý vinyl) obsahující deset skladeb. Ale jen pilotní singl „Pod Babíma horama“ je novinkou, zbytek jsou přearanžované staré songy, na kterých se podílelo i několik hostů. V květnu pak proběhnou unplugged koncerty v Ostravě, Praze, Brně a Plzni. 

Tip na koncert:
18. 1. INSANIA: Visual - Ritual, PROJEKT XIII, Praha – Palác Akropolis 

 

Opat

VEMOD (Norsko) - „The Deepening“
Black metal, Prophecy Productions
Vůbec první nahrávka z dosud avizovaných, která mě v roce 2024 zajímá, vyjde 19. ledna u Prophecy Productions. Jde o druhou řadovku norských milovníků přírody VEMOD, kteří se s následovníkem debutu „Venter på stormene“ vytasí po dlouhých 12 letech čekání. Musím říct, že první deska, ač nezměrných kvalit, mě dosud vlastně nikdy úplně neodrovnala, nicméně VEMOD mě přesvědčili o svém dechberoucím umu zejména naživo, a to v září v jeskyni na Prophecy Festu v Německu, kde to mělo absolutně skvostnou atmosféru. Věřím tedy, že mě kapela konečně sejme i z desky.

INQUISITION (USA) - „Veneration of Medieval Mysticism and Cosmological Violence“
Black metal, Agonia Records
Po čtyřech letech se dvojice původem z Kolumbie, nyní pobývající ve Spojených státech podělí o další dávku kosmických melodií a žabího vokálu skrze další počin s nezapamatovatelným názvem. Ukázka „A Hidden Ceremony of Blood and Flesh“ poukazuje na to, že INQUISITION rozhodně nesešli z cesty, charakteristická kytara zachována, sypačky i pomalejší vybrnkávané pasáže obsaženy. Album vyjde 26. ledna u polských Agonia Records v několika verzích na vinylu, CD i kazetě.

BLOOD RED THRONE (Norsko) - „Nonagon“
Death metal, Soulseller Records
Kapela z Norska, netypicky ale nejde o black metal, nýbrž o smrtící kov, který už více než čtvrt století plodí rodáci z Kristiansandu BLOOD RED THRONE. I po letech jsou studiově poměrně dost aktivní a netvrdím, že každá z dosavadních deseti desek má nezměrnou kvalitu, nikdy ale kapela nepřišla s nějakým vyloženě nudným materiálem. Věřím, že ani nyní pětice nezklame, na „Nonagon“ se zároveň poprvé představí nový vokalista Sindre Wathne Johnsen, doposud působící v melodic deathových DECEPTION. Album vyjde 26. ledna na CD i LP.

DROWNED (Německo) - „Procul His“
Doom/death metal, Sepulchral Voice Records
Už je tomu pěkná řádka let, co mě DROWNED pohltili při pražském koncertě, tehdy ještě v dnes již nefungujícím Exit-usu. Dosud jediné album „Idola Specus“ už pohltil prach, od jeho vydání uběhla dekáda, znenadání se ale německá trojice představí s následovníkem v podobě osmiskladbového počinu „Procul His“. Jestli se podaří i po letech navázat na velmi solidní debut zjistíme také 26. ledna, kdy album vypustí Sepulchral Voice Records na CD a vinylu.

Tip na koncert:
26. 1. SQUASH BOWELS, EMBRIONAL, BRUTALLY DECEASED, SEE YOU IN HELL – Plzeň, Divadlo pod lampou

 

Jindra 

INQUISITION (USA) – „Veneration of Medieval Mysticism and Cosmological Violence“
Black metal, Agonia Records 
Kolumbijec Dagon, který v roce 1988 zakládá v Cali kapelu GUILLOTINA, se v roce 1996 stěhuje do USA a se svým kumpánem Incubusem vytváří nesvaté backové těleso INQUISITION. To každým albem dokazuje, že jejich smýšlení dokonale odpovídá spiritu tohoto hudebního subžánru. Skutečná síla INQUISITION se neodráží v dlouhých názvech jejich alb a ještě delších názvech skladeb, ale v hudbě s Dagonovou kytarou, která dokáže generovat neuvěřitelně podivné zvuky.

MASTER (USA/ČR) – „Saints Dispelled“
Death/thrash metal, Hammerheart Records
Deathmetalový guru Paul Speckmann je jedním z prvních zámořských hudebníků, který po pádu železné opony okusil život v podzemních štolách českého undergroundu. Od roku 1999 (v roce 2000 se přestěhoval z Chicaga na Slovácko, kde žije dodnes) do roku 2003 působil v KRABATHORU. Po ukončení aktivní činnosti KRABATHORU (2003) resurektoval MASTER, jehož začátky se datují do roku 1983! Jejich posledním kontaktem s civilizací bylo album „Vindictive Miscreant“ (2018), nová deska vyjde 19. ledna u Hammerheart Records. Nedá se očekávat, že by se na ní nacházel odlišný materiál než na starších nahrávkách – MASTER jsou zárukou oddanosti old school death metalu.

Tip na koncert:
12. 1. THALIDOMIDE, LIDSKÉ ZDROJE, COMMODORE 64 – Písek, restaurace Papírák 
 


Zveřejněno: 01. 01. 2024
Přečteno:
652 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář