Nejbližší koncerty
INSANIA

Souhrn zajímavých alb, která vychází v říjnu 2023 + tipy na koncerty.

Bury

PRONG (USA) – „State Of Emergency“ 
Groove metal, Steamhammer/SPV 
Možná jedna z událostí letošního roku, podzimu rozhodně. Tommy Victor a jeho parta vydají 6. října už třinácté album. Mix punku, metalu a hardcore v jejich klasickém zvuku vždycky šlapal. Takže nemám důvod věřit, že nových 11 skladeb (včetně závěrečného coveru RUSH) nebude i tentokrát. Zveřejněné ukázky to ostatně potvrdily. 

CAPRA (USA) – „Errors“ 
Metalic hardcore, Blacklight Media Records 
Druhé album čtveřice z Louisiany nabídne zběsilou a energickou muziku a agresivním vokálem zpěvačky Crow Lotus. Ta si dokonce ve skladbě „Human Commodity“ střihla duet s kolegyní Candace Kucsulain-Puopolo z WALLS OF JERICHO. Desítka songů vyjde 6. října. 

OF MICE & MEN (USA) – „Tether“ 
Post-hardcore, SharpTone Records 
Jihokalifornský kvartet vydá 6. října své osmé album, které bude obsahovat deset skladeb. 

CARNIFEX (USA) – „Nekromanteion“ 
Deathcore, Nuclear Blast Records 
Deváté album úderky ze San Diega vyjde 6. října a bude obsahovat deset skladeb. 

HERETOIR (Německo) – „Nightsphere“ 
Post-metal, Northern Silence Productions 
Pět dlouhých a temných skladeb nabídne nová nahrávka, která vyjde 6. října. Bude se jednat o koncepční album zabývající se bojem mezi přírodními silami a světem strojů. 

VENERA (USA) – „s/t“ 
Dark electronic, Ipecac Recordings 
VENERA je alternativně elektronický projekt kytaristy Munkyho z KORN a skladatele Chrise Hunta, který je založený na improvizaci. Prostě tak trochu divná hudba na tak trochu divném labelu může skýtat jisté záruky. Devítiskladbový debut vyjde 13. října. 

DOG EAT DOG (USA) – „Free Radicals“ 
Crossover, Metalville Records 
Legendární DOG EAT DOG vydají 20. října po dlouhých 17 letech nové album. Comeback jako prase, chtělo by se říct. Viděl jsem je nedávno naživo a mělo to sakra atmosféru. Z kapely sršela energie a chlapi si to náramně užívali. Tak uvidíme, jestli se jim to podařilo vtěsnat i do nových 14 skladeb. Zatím jsem slyšel nějaké singly a nebylo to zlé, ale návrat do devadesátkové megahitovosti moc nečekám. Živě album představí 4. 11. v Praze a 7. 11. v Brně. 

GO AHEAD AND DIE (USA) – „Unhealthy Mechanisms“ 
Groove/thrash/death Metal, Nuclear Blast Records 
Max Cavalera a jeho syn Igor Amadeus chystají druhé album jejich společného projektu. To vyjde 20. října a bude obsahovat 10 skladeb. Ale nevím, jestli u Maxe poslední roky nevítězí kvantita nad kvalitou. 

ANGELUS APATRIDA (Španělsko) – „Aftermath“ 
Thrash metal, Century Media Records 
Deset skladeb na osmém albu španělské thrashové jedničky vyjde 20. října. To bude jízda! 

WAYFARER (USA) – „American Gothic“ 
Atmosferic metal, Century Media Records 
Čtveřice z Colorada, mixující black metal, gotiku a country, vydá 27. října své třetí album (8 skladeb). 

OBSCURA (Německo) – „A Celebration I - Live in North America“ 
Tech-death metal, Nuclear Blast Records 
Kompilace živě podaných deseti songů z posledních pěti alb, zaznamenaných na koncertech v USA, Kanadě a Mexiku během let 2022 a 2023, vyjde 27. října. 

AUTOPSY (USA) - "Ashes, Organs, Blood And Crypts" 
Death metal, Peaceville Records 
Legendární řezníci kolem zpívajícího bubeníka Chrise Reiferta vydají 27. října nové album. 11 hnilobou prolezlých skladeb určitě ocení všichni fandové žánru. 

Tip na koncert:
16. 10. AGROTÓXICO, INNOXIA CORPORA, Vsetín – Vesmír 

 

Opat

SLIDHR (Irsko/Island/Německo) - "White Hart!"
Black metal, Debemur Morti Productions
Pro mě jednou z nejočekávanějších desek celého roku je novinka původně irsko-islandské dvojice SLIDHR, kterou letos doplnil německý baskytarista Stefan Dietz (mj. NOCTE OBDUCTA). SLIDHR se od začátku vyznačují svojským přístupem, zvukem, vokálně jsou též nezaměnitelní a stále rád vzpomínám na noční koncert na Prague Death Massu před lety. Od poslední desky "The Futile Fires of Man" uběhlo pět let a konečně se borci vytasí s novinkou "White Hart!", přičemž první dvě ukázky naznačují, že by mohlo jít o dosud vrcholné dílo kapely. Před vydáním se SLIDHR ujal věhlasný label Debemur Morti Productions, u kterého "White Hart!" vyjde na CD i LP 13. října.

FURIA (Polsko) - "Huta Luna"
Avant-garde black metal, Pagan Records
Dokonce po sedmi letech se dočkáme také nové řadovky polských podivínů FURIA. Pokud jsem tu básnil o show SLIDHR v Praze před lety, vězte, že před pěti rokama mě Poláci v Underdogs' naprosto rozsekali. Doufám, že se opět předvedou i studiově ve vrcholné formě, předchozí řadovku "Księżyc milczy luty" poctivě sjíždím dosud, na rozdíl od dva roky starého EP "W śnialni", které tedy byla solidní blbost. Hodinová nálož nové hudby vyjde 10. října na CD u domovských Pagan Records.

MĀNBRYNE (Polsko) - "Interregnum: O pr​ó​bie wiary i jarzmie zw​ą​tpienia"
Black metal, Terratur Possessions/Malignant Voices
V Polsku ještě chvíli zůstaneme, neboť se po dvou letech vytasí s novým materiálem také stále ještě čerstvá formace MĀNBRYNE, složená zejména ze členů věhlasných BLAZE OF PERDITION. Debut "Heilsweg: O udręce ciała i tułaczce duszy" se poslouchal hodně dobře, ač netvrdím, že ho řadím do první ligy polského black metalu. Mého oblíbence Priesta protentokrát za bicími nahradil jiný sypač Wizun (kromě BLAZE OF PERDITION také například ABUSIVENESS, DEIVOS nebo ULCER), myslím, že kvalitě materiálu to ale neubere. Na LP album vyjde 13. října u Terratur Possessions, ve stejný termín pak na CD u Malignant Voices.

KRIEG (USA) - "Ruiner"
Black metal, Profound Lore Records
Tohle je pro mě příjemné překvapení, protože jsem vůbec nevěděl, že američtí syrováci KRIEG něco chystají. Samozřejmě kromě všemožných splitek. S plnohodnotnou řadovkou se tahle zkušená parta vytasí po devíti letech a i podle zvláštního artworku neznámého Roba Sheydera očekávám určitý posun ve vyznění. Kytarová práce Alexe Poolea (jinak také CHAOS MOON, HÄXANU, GUĐVEIKI a spousta dalších) mě vždy hodně bavila, další porce přijde 13. října na LP a CD u Profound Lore Records.

GRUZJA (Polsko) - "Koniec wakacji"
Avant-garde black metal, Godz ov War Productions
Dovolená končí, jak značí název nové šílenosti z dílny polských experimentátorů GRUZJA. Po dvou letech se tak borci točící se kolem veličin FURIA, MASSEMORD, ODRAZA, THAW či BIESY vytasí a očekávat se dá zase nálož neuchopitelného aurálního masakru, tak jak jsme u severních sousedů občas zvyklí. Může to být úplná blbost, může to být geniální, kdo ví. Album vyjde 6. října.

Tipy na koncerty:
18. 10. IN THE WOODS..., SATURNUS, THE FORESHADOWING - Praha, Futurum
21.-22. 10. TYRANT FEST (BÖLZER, ENSLAVED ad.) - Oignies (FRA)
23. 10. PANZERFAUST, AFSKY - Praha, Underdogs'
27.-28. 10. PRAGUE DEATH MASS IV - Praha, MeetFactory

 

Coornelus

THE KEENING (USA)  – „Little Bird“
Rock/folk, Relapse Records
Dnes už bohužel neexistující kapela SUBROSA za sebou nechala několik výtečných desek. Jelikož život není jednoduchý, natož muzikantů z doomemtalových kapel, ⅘ kapely se přetransformovaly do party THE OTOLITH a s ní loni vydaly zajímavou a silnou desku, která jejich domovskou kapelu důstojně zastupuje a vydává se v jejích šlépějích. Jedna ⅕ kapely - Rebecca Vernon, ale také nelenila a dala dohromady projekt THE KEENING, což je onewoman záležitost rockovo/folkového charakteru. Pravdou je, že folk je ve dvou uvedených ukázkách všudypřítomný, ale na druhou stranu je zde slyšet charakteristická práce Rebeccy jak s vokály, tak s atmosférou, která zákonitě nemůže nechat fanouška SUBROSY chladným. Fanoušci SUBROSY tak drží pohotovost, protože tahle jedna pětina v podobě kytaristky a zpěvačky Rebeccy byla pro kapelu tím nejdůležitějším elementem, tudíž se pro mě osobně tahle nahrávku stává nejočekávanějším hudebním dílem roku.

Pan Lynx (Česko)  – „Kdo se bojí, musí do lesa“
Grunge/rock, vlastní náklad
Jméno Michala Skořepy mi ještě donedávno neříkalo vůbec nic. To se ale změnilo s jeho alteregem pojmenovaným Pan Lynx, pod jehož hlavičkou postupně krmí svět videosingly, které mají vyústit ve velkou desku, která v říjnu vyjde. Z uvedených klipů mě do určité míry baví všechny, ale ten, díky kterému Michala sleduju pečlivěji, je “Cylilinx”. Tenhle song mě uhranul svým grunge cítěním a jako by mě vrátil o 30 let zpět. A to v dobrém slova smyslu. Úplně si nejsem jistý, jestli celou desku dokážu docenit, ale už jen díky tomuhle singlu si na Michala dám pozor. Album má vyjít v luxusním provedení a celkově všechno kolem tohohle muzikanta působí dost ambiciózně, včetně angažování hostů jako jsou Michalové Kocáb a Pavlíček.

PRONG (USA)  – „State of Emergency“
Groove metal, Steamhammer
PRONG je kapela, která se obdivuhodným způsobem drží na scéně. Jasně, vždy to bude parta, u které vám po vyslovení jejího názvu naskočí automaticky spojení “Snap Your Fingers, Snap Your Neck”, ale když si poslechnu nahrávky z poslední fáze „X - No Absolutes“ nebo „Zero Days“, musím smeknout kloubouk, protože tady se Tommymu Victorovi podařilo nasázet hitovek jak za starých časů. Doufejme, že inspirace nevyschla a novinka bude pokračovat ve šlépějích těchto dvou silných desek.

Tipy na koncerty:
6. 10. PARADISE LOST - Praha, MeetFactory
7. 10. THULSA, RABIES - Sušice, U chovatelů
12. 10. THE SISTERS OF MERCY - Praha, Lucerna Music Bar
18. - 19. 10. PJ HARVEY - Praha, Lucerna
27. - 28. 10. PRAGUE DEATH MASS IV - Praha, MeetFactory

 

4horsemen

Tipy na koncerty:
6. 10. ASMODEUS (křest alba „Pobřeží královny Marie“), ANTEATER - Klatovy, KD Družba
6. 10. PARADISE LOST, PRIMORDIAL, OMNIUM GATHERUM, HARAKIRI FOR THE SKY - Praha, MeetFactory
10. 10. THY ART IS MURDER, WHITECHAPEL, FIT FOR AN AUTOPSY, SPITE - Praha, SaSaZu
14. 10. Hymen Collector Fest – Praha, MusicClub Modrá Vopice
19. 10. ANNISOKAY - Praha, Storm Club
20. 10. INSANIA - Plzeň, Divadlo Pod lampou
21. 10. INSANIA - Blatná, U Datla
24. 10. THE WINERY DOGS – Brno, Sono centrum
25. 10. THE WINERY DOGS - Praha, Palác Akropolis
27. - 28. 10. Prague Death Mass IV. - Praha, MeetFactory

 

Jindra:

MALOKARPATAN (Slovensko) – „Vertumnus Caesar“
Black metal, Invictus Productions 
Poslední album slovenských MALOKARPATAN „Krupinské ohne“ bylo čtivé jako středověká kniha psaná brkem, ve které na sebe navazovaly akustické kytarové segmenty, výpravné riffy mistrovských MEJDNŮ, výkřiky pána temnot Diamonda, uklidňující španělka nebo pazvuky praskajícího ohně. Black metal poháněný heavymetalovými pobídkami slovanského střihu vychází 27. října.

FURIA (Polsko) – „Huta Luna“
Experimental black metal, Pagan Records
V tvorbě této polské náladové furie, která se točí kolem ústřední postavy Nihila, najdeme mnoho riffů, které dají vzpomenout na rané BURZUM nebo TAAKE, ale zároveň další spíše post-metalové kapely. Velký důraz na dlouhé kytarové a baskytarové instrumentální pasáže vytváří inspirativní atmosféru, která přitahuje pozornost jako světlo noční můry. Chvílemi připomínají svou truchlivostí brněnské HEIDEN z období alba „Země beze mě“.  

GRUZJA (Polsko) – „Koniec wakacji“
Experimental black metal, Godz ov War Productions
Když už jsem zmínil FURIA, do Polska míří i další zmínka. GRUZJA, kde na kytaru hraje Artur Rumiński z FURIA, na bicí Bartosz Lichołap (MENTOR) a dále čtveřice vokalistů Stawrogin (ODRAZA, BIESY), PR (BIESY), Dominik Gac (LICHO, KONIEC POLA) a Limbo. Tedy sestava toho lepšího, co může jižní část Polska nabídnout. 

PRONG (USA) – „State Of Emergency“
Crossover/thrash metal, Steamhammer/SPV
PRONG dokazují, že jsou od svého vzniku v 90. letech stále silní. Singl „The Descent“ z nového alba zní jako vylepšená verze materiálu z alba „Cleansing“ (1994). PRONG si udržují kvalitu hlavně díky stroje na riffy Tommy Victora, kterému poté, co opustil MINISTRY (2013), „zbyli“ jenom DANZIG a zmínění PRONG. Ti se po šesti letech od alba „Zero Days“ vrací zpět.

LUNAR TOMBFIELDS (Francie) – „An Arrow To The Sun“
Atmospheric black metal, Les Acteurs de l'Ombre Productions 
LUNAR TOMBFIELDS vznikli začátkem roku 2020, kdy svět byl v zákeřném klinči vyššího zájmu. Ideální čas pro kytaráka M. (ABSOLUTION) tvůrčím způsobem přispět do francouzské neskonale akční blackmetalové galerky. Po loňském debutu přidává další teskný a unášející zážitek, ve kterém rozšiřování hranic žánru nebere konce.

Tipy na koncerty:
6. 10. ASMODEUS – Klatovy, kavárna KD
16. 10. P.I.L. – Praha, Lucerna Music Bar


 

 


Zveřejněno: 02. 10. 2023
Přečteno:
783 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář