Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
INSANIA

EP 2023. vlastní náklad / hardcore/crossover/metal / Česko

Pokud jste se ještě v našem hudebním rybníčku nepotkali s na první pohled poměrně děsivým názvem GENETIC MUTATION, pak vězte, že pod tímto označením se prezentuje pětice muzikantů z východočeského kraje, konkrétně potom ze Svitav. Ta se dala dohromady v roce 2016 a o pět let později představila svůj první studiový záznam, jímž bylo EP „Game Over“, prezentující pětici songů. A takřka přesně po dvou rocích se pánové znovu přihlásili o slovo s dalším, tentokrát čtyři věci obsahujícím EP, které dostalo velmi krátký název „Sen“.

Kapela sama sebe nejpřesněji vidí v hudební škatulce kombinující hardcore s crossoverem, což už samo o sobě vypovídá, že v její tvorbě je možné slyšet vícero různých, námi (myšleno návštěvníků Fobie) oblíbených tvrdších odnoží muziky, včetně metalu. Úplně netuším, jaký je v uvedeném ranku přesný poměr mezi skupinami, které se snaží prorazit s angličtinou a těmi, které využívají češtinu, ale čím jsem si prakticky jistý, je fakt, že pokud se v tomto konkrétním případě pánové rozhodli pro druhou variantu a vytvořili všechny texty v mateřštině, pak zvolili správně.

Zpěv samotný je dosti variabilní a většinu hrací doby i pěkně srozumitelný, vyjma hlavního vokalisty Ondry se do něj zapojují i kytarista Dominik a basák David, díky čemuž se v průběhu poslechu střetáváme s vícero hlasovými variantami od recitace a vyloženě čistého zpěvu, přes klasičtější hrubší polohu, až po naléhavý křik. To všechno je možné v plné parádě slyšet hned v úvodní a dle mého názoru i nejzajímavější písni s textově skvěle zvoleným námětem „Krysí závod“. Ta začíná kratším intrem, následně se v ní kapela rozjede do podoby parního válce a naplno předvádí své hudební dovednosti, ať už co se to týče rytmické, tak i kytarové sekce. Na druhém místě, co do mé obliby, je čtyřka s vše potřebného říkajícím názvem „Bič“, která rovněž začíná kratším intrem a vyjma důležité hutnosti je postavená i na výrazném melodickém kytarovém projevu, jenž zvládne splnit i ta nejpřísnější měřítka, a na samotném konci songu (a vlastně i EP) se s námi rozloučí velice příjemnou vybrnkávačkou, bez zařazení jakéhokoliv dalšího podkresu. Třetí a zároveň titulní song „Sen“ nabízí zpracování dalšího důležitého tématu, jímž je tentokrát lidská svoboda, která se ze současné společnosti pomalu, ale jistě, začíná vytrácet. Tento kus má poněkud kratší stopáž než dvě výše popsané kompozice, ale jeho přednosti zůstávají stejné, to znamená hutný spodek, kvalitní a řízná kytarová práce i energií nabitý vokál. K úplnému výčtu skladeb už tedy chybí pouze jako číslo dvě umístěná „Když si dáváš“, která má takřka shodnou délku jako „Sen“ a obsahuje veškeré atributy, jež jsem průběžně popsal už v předchozích řádcích a je z mého pohledu zbytečné je v téhle části ještě jednou opakovat, páč by to bylo nošením dříví do lesa. (úsměv)

Jako velmi šikovný a zdatný  se při procesu vzniku a výroby CD ukázal být mladý kytarista a též zpěvák Dominik Zach, který vedle toho, že skvěle ovládá svůj nástroj, zároveň stojí také za kompletním zvukovým (nahrávání, mix mastering) i grafickým zpracováním. EP je ve fyzické podobě prezentováno jako CD-R se samolepkou a jednoduchým obalem, tentokrát doslova, protože se jedná pouze o jeden list. Na jeho titulní straně se nachází velmi povedený motiv dobře pasující k textové náplni a na té druhé jsou potom fotografie členů GENETIC MUTATION. Jelikož se jedná o krátkometrážní nahrávku, tak tohle úspornější provedení chápu, navíc, jestli tomu dobře rozumím, tak je EP primárně šířené v digitální podobě, což je asi pro kluky přínosnější.

Kdo ze čtenářů fandí tvrdší muzice z domácích luhů a hájů, ten se dle mého skromného názoru vůbec nemusí bát, že by ho tento materiál zklamal.

Seznam skladeb:

  1. Krysí závod
  2. Když si dáváš
  3. Sen
  4. Bič

Čas: 17:48

Sestava:

  • Ondřej Polák - zpěv
  • Dominik Zach - rytmická a sólová kytara, zpěv
  • František Ehrenberger - rytmická kytara
  • David Kocourek - baskytara, zpěv
  • Milan Kadlec - bicí

Bandzone
Facebook
 


Zveřejněno: 04. 05. 2023
Přečteno:
719 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář