INSANIA

3. 12. 2022, Music Arena Kino Stárkov 

Bylo to někdy začátkem měsíce listopadu, když mi mé hudební dvojče Mishak nahlásilo, že se na první prosincovou sobotu chystá ve Stárkově docela zajímavá akce. Má se jednat o znovuvzkříšení kapely IMAGO, jež procitá z hibernace po dlouhých pětatřiceti letech. Že vám její název neříká naprosto nic? Nesmutněte, nebyl jsem na tom se svými znalostmi ještě donedávna o mnoho dál… ale hlavním tahákem byl fakt, že se rytmická sekce zaniklých IMAGO stala nedílnou součástí smrťáků TORTHARRY. 

Je malý zázrak, že se podařilo IMAGU obnovit činnost v téměř totožném složení, jež si před dlouhými léty mávlo na rozloučenou. Píšu-li téměř, mám na mysli bubenickou sesli, kterou místo Juana obsadil pro nahrání CD a drtivou většinu rozebíraného koncertu Jiří „Panther“ Rosa.

Na místo jsme dorazili lehce po devatenácté hodině a protože se v místě krom metalové veselice konala i mikulášská nadílka, bylo zajímavé pozorovat, zda rozjívenou omladinu děsí víc strašidelný make-up čertovské čeládky, nebo náš civilní zjev. Každopádně ať tak, nebo tak, spousta cvrčků vydržela i na nadcházející vystoupení a evidentně se výtečně bavili.

Tááák a teď bych si strašně rád vzpomněl, který kopyto mi nabulíkovalo, že IMAGO ve své době drhlo zabijácký thrash. Kravina, blud a (v současnosti přepoužívané slůvko) dezinformace. Satanžel pro pisálka i věrného druha Mishaka. V podstatě od první písně jsme věděli, že se naše schránky ocitly na místě, kde nemají moc co pohledávat. Heavy metal, heavy rock, nejvýstižněji bigbít, to byly pochutiny servírované z pódia, jenže jak píšu, sebelépe připravený bifťour veganovi úžasem hubu neotevře. Nechci ale, aby to vypadalo, že jsme vystoupení protrpěli s pohledem sunoucím ručičky hodin neúprosně dopředu. Chvílemi bylo naopak hodně dobře. V pasážích, kdy se do toho Panther opřel a spustil dvojkopákový masakr, nebo nadmíru vydařená reggae skladba – dokonce výborně. Rovněž nemohu zatratit sólovou kytaru Karla Stehlíka či zpěv Ondřeje Nývlta. Tady člověk nemusí mít detailně naposloucháno, aby poznal, že pánové umí.

Co mne nebavilo skoro vůbec, jsou texty písní. Jejich naivita a především okruh zájmů tehdy náctiletých muzikantů zkrátka a dobře míjely téměř padesátiletého pisálka obřím obloukem. Na jaro chystané vydání původních šlágrů si proto nejspíš nechám ujít, ale přiznám jistou dávku zvědavosti, jak bude vypadat materiál napsaný v současnosti i s čerstvým, zralejším pohledem na svět kolem sebe.

Poslední přídavkovou skladbu přišel odmlátit výše zmíněný Juan a pak už nic. Teda ne tak docela. Pomalu se chystali NANOVOR, ale nám už to takhle stačilo. Neodjížděli jsme pravda naplnění zážitky, o kterých si ještě po letech budeme vyprávět, ale o vyloženém provaru taky mluvit nechci. Idiot tak ve finále není muzikant, ale pisálek, který vyrazil na koncert, aniž by věděl, na koho jede a co má očekávat.   
    


Zveřejněno: 08. 12. 2022
Přečteno:
837 x
Autor: Horaguru | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

26. 08. 2023 12:52 napsal/a Horaguru
Díky!
Ahoj Georgi! Moc díky za Tvůj komentář. Máš pravdu, když jsem vyrážel na koncert Imaga, znalost souvislostí byla mizivá, respektive zcela mylná. Jak píšu výše, žil jsem v iluzi, že mne čeká stará škola thrash metalu a to musíš uznat sám, tomu je tvorba Imaga přece jen dost vzdálená. Heavy metal, nebo chceš-li bigbít, už se nějaký ten pátek pohybuje mimo okruhy mého zájmu, proto je neumím řádně ocenit a docenit. O muzikantském umu jednotlivých hudebníků si vůbec netroufám polemizovat! Na závěr zopakuji resumé z článku, chyba nebyla v kapele, ale v pisálkovi, který omylem vyrazil na muziku, která mu nic neříká a nebaví ho. Tobě i Imagu vše dobré a ještě jednou velký dík za reakci ;-)
26. 08. 2023 00:51 napsal/a George
Imago vzkříšení
Ahoj Horaguru:) napsal jsi veskrze hezký článek, a je vidět že Tě muzika baví a žíješ ní jako my. Nikdo Ti nemůže mít za zlé neznalost souvislostí:) Kluci si udělali radost a radost fanouškům, kteří byli tenkrát také náctiletí:) Texty psal tenkrát Onka a bylo mu 14 let. To asi opravdu nevíš a vědět nemůžeš, tak je Tvé hodnocení textů irelevantní. Ale nezlobím se:) Jsi stejně mladý a a jistě jsi měl stejně jako já nějakou nejoblíbenější kapelu se kterou jsi trávil čas nejenom při víkendnovém hraní. Já obdivuji kluky že se do toho šli a díky jim za to! Ta muzika mne nabíjí, nejen proto že je to návrat do mého mládí, ale také si všimni jak ti kluci hrají:) Karel je kytarový virtuoz, Onka zpívá tak že mám strach aby jej nezlanařili třeba Accept, Lemy s basou umí kouzlit a Panter je mimozemšťan. George.