Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
F.O.B. - Outside The Palace Walls

2LP 2022, PHR Records / alternativní rock / Česko a USA

Jedinečné setkání, jedinečný záznam na jedinečném vydání. UŽ JSME DOMA a THE RESIDENTS se přátelí od roku 1992, kdy se poprvé setkali v San Franciscu. Později, v roce 1995, velmi úzce spolupracovali na Freak Show live, kdy se UŽ JSME DOMA ujali role kapely Circus Freak a Miroslav Wanek byl hudebním režisérem a dirigentem. Wanek také napsal knihu Eyeball to Eyeball, nejucelenější sbírku textů THE RESIDENTS. A tak došlo i na to, že Randy z THE RESIDENTS a UŽ JSME DOMA připravili 13 písní THE RESIDENTS ve speciálních aranžích upravených pro sestavu a zvuk UŽ JSME DOMA. Výsledek se dá kvalifikovat jako „třetí  cesta“, nejen THE RESIDENTS, nejen UŽ JSME DOMA, ale kombinace toho nejlepšího z obou. 

Cest, jak přistupovat k tomuto exkluzivnímu albu, je několik. První, ideální, rovná, je ta, po které jdou fanoušci obou kapel, jež jsou několikrát zmíněny ve výše uvedeném propagačním textu vydavatele. Další dvě jsou klikatější – po druhé si vyšlapují ctitelé americké kapely, po třetí příznivci české; druzí jsou zvědaví, jak to dopadne, když někdo přehraje písně THE RESIDENTS / třetí jsou zvědaví, jak zní neautorské písně v podání UŽ JSME DOMA

Já se po první ani druhé cestě vydat nemůžu, protože THE RESIDENTS jsou pro mě nepopsaným listem, nikdy jsem tajemstvími zahalené seskupení neposlouchal, jediné, s čím jej mám spojené, je oční bulva, kterou používají jako masku skrývající jejich identitu. To UŽ JSME DOMA je jiná, kapelu poslouchám s chutí, řadu desek si rád připomínám a v poslední době jsem kapelu viděl dvakrát živě a bylo to pokaždé moc pěkné. Tudíž alespoň ta třetí cesta, která je lepší než čtvrtá. (úsměv) 

Přistupuji tedy k nahrávce s čistou hlavou a dostávám rozevlátější UŽ JSME DOMA se zpěvem v angličtině. Zjednodušeně, samozřejmě, ale aranže písní a typický rukopis české kapely, to je jasné na první poslech. Rytmika, kytara, trubka, vše připomíná to, co UŽ JSME DOMA dělají na svých albech, akorát zpěv je samozřejmě úplně jiný než Wanekův. Randy zpočátku (a v průběhu nahrávky znovu a znovu) používá polohrubý hlas, kterým spíše mluví než zpívá, místy rozvláčný zachmuřený zpěv, případně jakousi ječivou parodickou polohu, ve sborech se k němu přidává i osazenstvo „doprovodné“ kapely. Po vokální stránce je album opravdu pestré, po hudební ještě pestřejší. Některé skladby mi přijdou jako hříčky, blbinky pro pobavení posluchačů i muzikantů, např. krátký „Santa Dog“, ale většina jich zní různou měrou naléhavě, řada se samozřejmě odehrává na avantgardní platformě. Vedle srozumitelných písničkových pasáží žijí ty rozevláté, hned druhá „This Is a Man´s World“ začíná nepříjemným „improvizováním“ (předpokládám, že naplánovaným do posledního detailu), po kterém následuje pochodová hymna plná chytlavých momentů. „Constantinople“ má blíž k „Santa Dogs“, posmutnělá „Six More Miles“ by se mohla hrát na funusech, textu prostá „Smack Your Lips“ dětem jako žabí pochod (úsměv) a „Never Known Questions“ pak navážno a asi nejvíce „použjsmedomácku“ uzavírá první desku.

Ano, koncert trval skoro hodinu a na jeden vinyl by se nevešel, takže vyšlo dvojalbum, na čtyřech stranách je celkem třináct písní, po třech kromě strany C, kde jsou dvě krátké legrácky (kromě „Santa Dog“ ještě „Smelly Tongues“, v níž zpěvák opakuje název songu), ale taky další úchvatná romantika „My Window“ nebo ostřejší „The Spot“. Poslední strana začíná taky trochu na divoko, rytmické zvraty hrají prim v „Death in Barstow“, to „Lillie“ je rozpustilá hříčka a závěrečný medvídek „Teddy“ nervně pulzuje.

Celkově jde o pozoruhodný záznam s výborným zvukem, který ale není dán tím, že by byl koncert tak skvěle sejmut, ale dohrávkami, které UŽ JSME DOMA s řadou hostů pořídili v několika studiích a nahrávka díky tomu dostala důstojný zvukový háv. Na podobné postupy se samozřejmě mohou názory lišit – jestli do živých nahrávek sahat, či ne –, ale tady je to myslím ku prospěchu věci. Trochu složitější je to s poslouchatelností alba – skladby jsou mnohem složitější než např. na posledním albu UŽ JSME DOMA „Kry“ a cesta do jejich nitra není tak snadná. Na druhou stranu jde o dokument, na kterém je zachycen koncert, jenž už se asi nebude opakovat – a předpokládám, že fanoušci THE RESIDENTS i UŽ JSME DOMA budou s výsledkem spokojeni. Navíc se jim do rukou dostane parádně zpracovaný artefakt, kromě dvou gramodesek i dvojjazyčná vnitřní příloha s texty a fotkami z koncertu plus gatefold s doprovodným slovem Mirka Waneka a všemi potřebnými informacemi. A pro úplně fanatiky je k dispozici limitovaná edice shaped picture desek ve tvaru domečku a oční bulvy, což jsou symboly obou kapel, navíc použité i na koncertu – UŽ JSME DOMA měli na hlavách právě ony domečky.

Pozn. Nahrávka poprvé vyšla v roce 2020 na CD u Klanggalerie a Indies.

Reedice – nebodováno.

Seznam skladeb:

A

  1. Shorty´s Lament - Skrčkův nářek 
  2. This Is a Man´s World - Tohle je mužskej svět 
  3. Constantinople - Konstantinopol 

B

  1. Six More Miles - Ještě šest mil 
  2. Smack Your Lips - Plácni se přes pusu 
  3. Never Known Questions - Netušené otázky

C

  1. Santa Dog - Svatý pes
  2. My Window - Moje okno
  3. Smelly Tongues - Páchnoucí jazyky
  4. The Spot - Skvrna

D

  1. Death in Barstow - Smrt v Barstow
  2. Lillie - Lili
  3. Teddy - Plyšový medvídek

Čas: cca 56 min.

Sestava – koncert:

  • Randy – lead vocal
  • Miroslav Wanek – guitar, backing voc.
  • Adam Tomášek – trumpet, backing voc.
  • Josef Červinka – bass guitar, backing voc.
  • Tomáš Paleta – drums, perc.

Sestava – studio:

  • Miroslav Wanek – guitars, backing voc.
  • Adam Tomášek – trumpet, backing voc.
  • Josef Červinka – bass guitar, backing voc.
  • Jaroslav Noga – drums
  • Vojtěch Bořil – drums, perc.
  • Josef Klíč – cello (14)
  • Lukáš Krejší – cow bell (11)

www.uzjsmedoma.com
Bandzone
Facebook

YouTube

Bandcamp

www.phr.cz


Zveřejněno: 23. 10. 2022
Přečteno:
830 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář