Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

O kapele DETONATION jsem nevěděl zhola nic, až do doby, kdy OSMOSE mi zaslali nahrávku této úderně smrtící sebranky z Holandska.

Jejich materiál mě okamžitě zaujal, protože se prezentují neskutečnou dávkou death / black metalu s thrash kořeny, jak tomu bylo kdysi u AT THE GATES apod? Po vyslechnutí jsem měl pocit uspokojení, a tak nějak se mi dostali pod kůži. To mělo za následek, že si jejich album pouštím poměrně často. Prostě mě nic nebránilo k tomu, abych jim neposlal několik otázek zpěvákovi a kytaristovi v jedné osobě ? Koena Romeijna.

Zdarec? představ svou kapelu, myslím jako odkud pocházíte, co máte rádi za jídlo, jestli preferujete blondýny nebo tmavovlasé, čísla vašich kont, dobré a špatné vlastnosti a samozřejmě mě zajímá i váš trestní rejstřík, prostě všechno co by čtenáře mohlo zajímat, protože jsem si jistý, že v ČR jste absolutně neznámým pojmem!

Ha ha, protože nás mnoho lidí dosud neslyšelo, začal bych některými základními informacemi o naší kapele... Dobrá! Jsme DETONATION, kteří vás zdraví z Utrechtu, Holandska. Jsme melodická death/ thrash metalová kapela, aktivní od roku 1997. Začali jsme pod jménem INFERNAL DREAM, ale změnili jsme se na DETONATION poté, co jsme rekrutovali basáka Otto Schimmelpennincka v 1998. Naše sestava se skládá z Mika Fergusona / kytara, Thomase Kalksmy /bicí a mě, Koena Romeijna / kytara+ vokály. První dvě skladby jsme nahráli pro SKULLCRUSHER kompilaci, vydanou SKULLCRUSHER Records v 1999. Od té doby, kdy jsme na tyhle dvě písně zaznamenali dobré reakce, SKULLCRUSHER nám dal příležitost pro naše první EP "Lost Euphoria", které nám vydali v 2000. Tohle CD nám dalo možnost hrát množství koncertů po celém Holandsku, a pomohlo nám stát se známou kapelou na undergroundové scéně. V červenci/ srpnu 2002 jsme nahráli debutové plné CD "An Epic Defiance", které je teď znovu vydáváno OSMOSE PRODUCTIONS! To jsou fakta... náš záměr je vytvářet intenzivní a brutální melodický metal se spoustami variací, tak jak by to mělo být! Vlastně jsme hráli minulý rok ve vaší zemi na OPEN HELL Festu ve Volyni, takže o nás někteří z vás už slyšeli!

Název kapely je jasný, proč tak jasný název? myslíš, že by už název kapely měl říkat, co kapela hraje? Ve vašem případě betonující death metal, ha ha? potom ve vašem  případě by mělo být na albu někde viditelně označen, něco jako varování, protože něco na tom určitě bude!

Název je skutečně velice jasný, hledali jsme takový název, který by se hodil k hudební atmosféře přímo, bez nějakého zamlžování. Najednou jsme se dostali k DETONATION... Podle mě nejlepší nálepka pro naši kapelu, naše hudba bývá vysoce výbušná a někdy zase velmi klidná a atmosférická. Mimochodem, je to taky kompaktní název, který se dá dobře zapamatovat, ha ha! 

Je jasné, že vy jako holandská kapela, jste si našli zalíbení ve švédských luhů a hájů ve stylu AT THE GATES, DARK TRANQUALITY, DISSECTION? nebo si myslíš že info od OSMOSE je trošku nadnesené a nemáte rádi jisté přirovnání? Co vás tak okouzlilo na skandinávském znění, jako zvuk kytar, styl zpěvu atd?

Všichni 4 jsme velice nakloněni švédským počinům jako AT THE GATES, DISSECTION ad., což samozřejmě z naší hudby můžeš cítit. Ale chtěl bych prohlásit, že se nesnažíme nikoho kopírovat, žádnou z těch kapel! Chceme jen hrát melodický metal, a to je styl, ve kterém se cítíme nejpohodlněji. Hranice melodického metalu jsou hodně široké a je to příhodný žánr, s kterým můžeme experimentovat, dává nám dost prostoru hrát extrémní rychlé party, stejně jako atmosférické jemné party. Z pohledu OSMOSE je to asi logické, že nás přirovnávají ke Švédům. Dokážu si představit, že nepříliš mnoha lidem je naše hudba známa a proto doporučuju poslechnout si naši desku.

Jste s prací OSMOSE spokojeni? Líbí se mi, že třeba ještě dělají limitované edice v LP, jak to vidíš ty?

Tahle spolupráce byla do těchto chvil vždycky dobrá, oni dokonale splňovali naše očekávání. Jsme velice spokojeni taky s vydáním LP, myslím, že je to super věc, mít jako kapela něco takového. Je to něco, z čeho se můžeš těšit, když budeš starý a všechny tvoje nahrávky ti budou viset zarámované na stěnách... he he.

Zajímalo by mě, co se dělo před albem ?An Epic Defiance?, myslím jaké jste měli projekty, nebo nahrávky, do jaké míry byly úspěšné, jestli jste měli personální problémy a tak? protože na albu ?An Epic Defiance?, jde slyšet patřičná zručnost a připravenost!

Než jsme podepsali s OSMOSE, byli jsme nezávislou kapelou bez labelu. Nahráli jsme "Lost Euphoria" přes SKULLCRUSHER RECORDS, jak jsem už říkal, ale podepsali jsme s nimi jen na tuto jednu akci, nijak jsme se nezavazovali. "Lost Euphoria" se vlastně docela povedla a dostala nás tam, kde jsme teď. Originálně bylo uděláno 500 kopií, ale prodali jsme mnohem více, protože lidé se po tom stále ptají. Stejně jako po projektech, které jsme Thomas, Mike a já měli předtím v různých kapelách před DETONATION, kde jsme začínali jako hudebníci. Ale nejvíc věcí jsme se naučili v DETONATION samotném. Hodně teď zkoušíme a jsme hodně nabuzení vytvořit technickou a nápaditou hudbu, kromě toho bychom se chtěli ještě zlepšit jako hudebníci. Nikdy jsme neměli personální problémy uvnitř kapely... je to nudný příběh, já vím, ha ha!

Velice se mi líbí skladby Crawling Through Vile?, ?Voices Beyond Reason?, co to říkám? vlastně všechny skladby jsou precizní. Kdo je skladatelem, jak u vás probíhá takové komponování? A o čem a kdo dělá texty?

Jsem rád, že se ti to album líbí! Písně píšeme jako tým. Většinou Mike nebo já přijdeme s pár riffama a ty ukážeme na zkouškách Thomasovi. Pokud jsou dobré, píseň je spontánně hotova za pár hodin. Pokud není, tak to většinou celé zlikvidujeme! Píseň musí mít ten "zvláštní" náboj od prvního momentu, abychom ji mohli dál hrát. Asi jsis všimnul, že se jednotlivé písně liší stylem a atmosférou, to taky záleží na naší náladě ten den. Jsou období, kdy můžeme napsat jen extrémní rychlou, nářezovou metalovku, jindy zase tvoříme více experimentální, měkčí věci. Texty píšeme Mike a já, takže zase něco jako týmová práce, i když je vlastně píšeme odděleně. Výhoda je v tom, že se můžeme podělit o stejný dojem ze spousty subjektů a potom napsat texty v podobném stylu. Všechny texty jsou osobními odrazy našich myšlenek a pocitů, nějakým způsobem usměrněné, a jak zacházíme se svými nejhoršími a nejzlejšími myšlenkami. Jsou to většinou způsoby, jak reagujeme na určité lidi / věci. Například "The Collision Of Despair" je o tom, že se něco v tvém životě pokazí, pak se to s největší pravděpodobností stane znova v krátké době, a to vysvětluje, jak s tím naše mozky zacházejí, takže je to hlavně psychologické.

Skladba ?Lost Euphoria Part II? je označená jako ?part II? takže logicky jste už udělali ?Part I? kde a jaký je rozdíl mezi Partem 1 a 2?

"Lost Euphoria part I" je vlastně naše první EP, a není tam žádná píseň takto nazvaná. Udělali jsme jen spojení mezi dvěma písněmi, abychom navedli lidi, aby si koupili naše první album, ha ha! Ale vážně... "Lost Euphoria" obsahuje píseň "Euphoric Loss" a když jsme přišli s part II, mysleli jsme, že to mělo jistou atmosféru, která se dá najít na EP v několika písních. Takže proto jsme udělali tenhle nápoj mezi těma dvěma tituly. A je to taky téma, které se často objevuje v našich textech, takže možná napíšeme v budoucnosti i part III...

Jak se vám nahrávalo ve studiu Excess? Všechno proběhlo v pořádku a bez problémů? Proč jste se rozhodli právě pro toto studio? Mě osobně se zvuk náramně líbí, právě jsem nečekal, když jsem tak poslouchal vaší desku, že pocházíte z Holandska, já vás měl skutečně za Švédy, ha ha?

Rozhodně nejsme Švédi, ha ha! Nahrávky v Excessu šly bez jakýchkoliv problémů. Celkem jsme tam strávili 14 dnů, z toho 4 dny šly na mixování a masterování alba. Záměrně jsme si vybrali nahrát "An Epic Defiance" odděleně, tzn. že Thomas a Otto tam šli první nahrát bicí a basu, a až skončili, Mike a já jsme šli do Excess studia nahrát kytary a vokály. Tímto způsobem jsme měli moře prostoru v pohybu po studiu, nebylo moc lidí, kteří by nám do toho kecali a znervózňovali nás. Taky máme dostatek důvěry jeden ve druhého, takže to byl pro nás super způsob, jak nahrát tohle album, věděli jsme, že se to podaří. Vybrali jsme si Excess studio kvůli jeho pověsti v Holandsku, a kvůli jeho možnostem. Máme určité vize ohledně našeho zvuku, a Excess byl na vrcholu našeho seznamu studií, kde jsme toho mohli dosáhnout. Producent Hans Pieters skutečně předvedl skvělou práci, velice nám pomohl.

Máte nějaké plány, pojedete turné, nebo vás čeká práce na dalším albu?

Vlastně obojí! Teď plánujeme naše malé turné, bude čítat 6 vystoupení v Británii na konci října/ začátku listopadu. Ještě jsme neplánovali evropské turné, první prioritou je udělat co nejvíc rozhovorů o "An Epic Defiance". Dále jsme zaneprázdněni psaním nových písní, máme asi 6 nových hotových, které jsou docela podobné těm na "An Epic Defiance", ale lepší strukturované a různorodější. Více písní je ještě rychlejších a brutálnějších než ty staré a skutečně se těšíme, až budeme tyhle nové skladby nahrávat ve studiu.

Podle poslechu, se vaše hudba velice snadno dostane do hlavy a zůstane tam, což je skvělé. Při rychlém tempu nezapomínáte ani na technickou část, hodláte v tom pokračovat?

Rozhodně! Jsme velice horliví zlepšit naše technické schopnosti, a je to něco, co je důležité pro naši hudbu, ale na druhou stranu budeme pokračovat v psaní chytlavých melodií, které ti uvíznou v hlavě. Nejdůležitější částí toho všeho je smíchání technického pokroku a těmito melodiemi bez ztráty zaměření na brutalitu, což je něco, co drží hudbu zajímavou jak pro nás, tak pro lidi... 

Splnila deska  ?An Epic Defiance?, vaše očekávání?

Ano, ještě více než to! To byla naše první zkušenost s DETONATION a profesionálním studiem, nevěděli jsme přesně co očekávat ohledně zvuku tohoto alba. Samozřejmě jsme měli vize, ale nikdy nevíš, jak to nakonec dopadne... ale výsledek nás mile překvapil, jsme stoprocentně spokojeni, jak se to povedlo! Album zní svěže a stále brutálně, aniž by bylo nějak zdeformované, není tam vlastně jediná věc, s níž bych osobně já nebyl spokojen.

A co závěrem?

Dobrá, díky za tohle interview, mé pozdravy všem tvým českým čtenářům! Pokud máte zájem, mrkněte na naše poslední album nebo navštivte náš web www.detonation.nl pro více informací o DETONATION! Uvidíme se!


Zveřejněno: 13. 10. 2003
Přečteno:
3428 x
Autor: Deather | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář