Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

CD/LP 2022, Les Acteurs de l'Ombre Productions / black metal / Francie

Francouzské kapely víceméně nekonají skrze black metal nijaké zlo, spíše scéně nabízí vlastní styl, svou vlastní realizaci černě kovového řemesla. Zvládají být romanticky poetičtí nebo poeticky romantičtí, avšak v každém případě mraziví jako vítr z lofotského souostroví. Hyrgal je kromě této kapely i pseudonym kytaristy Clémenta Flandroise (aka C.F.), který HYRGAL založil v roce 2007, ještě než se stal kytaristou skupiny SVART CROWN, ve které tráví většinu svého kreativního života. HYRGAL vydávají nekompromisní, znepokojivý black metal s avantgardní patinou už téměř patnáct let. Na posledním stejnojmenném albu blackmetalového umění o délce 38 minut je rozprostřeno sedmero přikázání z čertova diáře. Punc odlišnosti je přirozeně zaručen šarmem šansoniérské francouzštiny a nahrávka se snaží dokázat, že nikdo neumí black metal tak dobře jako Francouzi. Album vydal francouzský národopisec drásavého metalu Les Acteurs de l'Ombre Productions, nad jehož obaly zaplesá zčernalé srdce hudebního malátníka.

Agresivní, rychlou a zákeřnou blackmetalovou skladbou „Diablerie“, která má v úvodu zároveň skvostnou dávku melodie v riffech a zajímavě se přesouvá do kakofonie, kdy zpěvák z hrdla doslova sype vitriol, startují hrátky s čertem. Disonantní kytarovou práci, kterou lze shledat u francouzských příbuzných, přináší „Legende noire“. Ambientní zvukové krajiny podkreslené disharmonickým ostřím včetně tu a tam očekávaného vlivu post-black metalu se vynořují v „La foudre puis la nuit“. Blackmetalová sypačka v kombinaci s všude přítomným „avant“ podladěním „Vermines“ si dává na čas s pečlivým rozvíjením. Alespoň málo snesitelného množství klidu nepřináší ani „Serment de sang“, několik podivně načasovaných riffů s temnou elegancí kroutí nožem v zanícené ráně. Téměř black'n'rollovou atmosféru s vytrvalým hřměním bicích obsahuje „Fureur funeste“, krkolomný blackmetalový styl dovedně svaří black metal s depresivní pustotou. V nejlepším se má skončit, říkávali moudří předkové. Epická drsnost vokálů a soustavné blastování v poslední „Au gouffre“ slouží jako připomínka, že s HYRGAL nejsou žerty a může vás nepříjemně vcucnout černá díra. Zpěvák C.F. se opileckým hulákáním neustále vrací k atmosféře a je nejvyšší čas, ne-li pozdě, vylézt na zemský povrch a zhluboka vydechnout.

Album bych pojmenoval jako mírně paranoidní thriller. HYRGAL v žádném případě nepřepisují dějiny černého kovu, pouze si pohrávají se svými dovednostmi a o nějakém docházení dechu prozatím nemůže být řeč. HYRGAL nejsou postavy visící hlavou dolů ve svých mauzoleích, ale je fakt, že jejich síla si v ničem nezadá s tou přírodní. I když přiznávám, že jsem byl z prvních dojmů poměrně nejistý výběrem správného titulu, album postupně odhalilo své lepší kvality.

Seznam skladeb:

  1. Diablerie
  2. Legende noire
  3. La foudre puis la nuit
  4. Vermines
  5. Serment de sang‘
  6. Fureur funeste
  7. Au gouffre

Čas: 37:54

Sestava:

  • C.F. - zpěv, kytara
  • A.C. - basa
  • R.S. - bicí
  • M.N. - kytara, zpěv

Bandcamp
Facebook
Spotify
 


Zveřejněno: 29. 09. 2022
Přečteno:
649 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Jindra | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář