Nejbližší koncerty
  • 26. 10. 202420 let legendární Jedové chýše neboli Skleníku. Přát bla...
  • 26. 10. 2024– Arthemion – Interitus – Dark Angels – Sukkhu – Vstup: ...
  • 27. 10. 2024METAL THERAPY - Modrá Vopice (Praha) kapely: In the Abyss...
  • 28. 10. 2024Tady by se nabízelo na sebe hodit i nějákej ten halloween...
  • 08. 11. 2024Dostala se nám do rukou možnost pomoct legendárním Japonc...
  • 13. 11. 2024Švédská heavy metalová kapela Lucifer vyráží na turné, je...
  • 18. 11. 2024Benighted a Baest vyrážejí na turné a jednou ze zastávek ...
  • 21. 11. 2024https://pandemia-deathmetal.cz/ https://bandzone.cz/dysa...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

MC 2022, Filth Junkies Records / regressive death metal / USA

Americká kapela DECREPISY patří mezi ty služebně mladé, funguje cca tři roky, nicméně v její sestavě se sešli ostřílení muzikanti, kteří prošli řadou kapel, co řadou, řadami, protože kapel je možná třicet, mezi nimi i veličiny typu INCANTATION nebo SKELETAL REMAINS (v nichž hostoval bicmen), ale taky HELL STRIKE, FUNEBRARUM, VASTUM, ACEPHALIX, BLOODSOAKED z Mexika (kytarista je původem Mexičan) atd. Z uvedeného výčtu je zřejmé, jaká krev pulzuje v žilách členů DECREPISY – krev fanatických vyznavačů extrémního death metalu. 

A taky je jasné, že když se sejde takhle potentní parta, není třeba dlouhých příprav a materiál je složený ajncvaj. Do roka a do dne od založení. DECREPISY svůj debut „Emetic Communion“ nahráli ve studiu Toadhouse  pod taktovkou (nebo spíš paličkami) bubeníka Charlese Koryna, záhy vyšlo CD, kazeta i vinyl, gramodesky jsou vyprodané, kazety i cédéčka vyšly v reedicích a kapela vešla ve známost i v Česku, kde před pár dny vyšla u Filth Junkies kazetka s pěkným obalem. MC DECREPISY už jsem zmiňoval v recenzi podobně designované kazety MACE HEAD, ale pro pořádek – je zlatá, obal primárně černobílý, s texty a zlatým logem, které samo o sobě taky našeptává, jaké tóny se začnou valit z repráků po zmáčknutí tlačítka play.

Na produkci DECREPISY pasují obligátní slova používaná pro old school death metaly – práchnivějící, špinavý, hnilobný, odporný, surový… to všechno se dá na adresu pěti položek napsat, respektive čtyř, pátá je „jen“ démonická. (úsměv) Co určitě překvapí, je stopáž písní – šest, osm, osm a deset minut + ono dvouminutové outro. Ono i intro, jež uvozuje první „Dissipating Form“, je plíživě zlověstné, stejně jako rozjezd těžkotonážní zahuštěné deathové kompozice, která se valí jako buldozer. Od začátku je jasné, že chlapi umí a že mají cit pro stavbu songu – kromě oné valivosti nechybí ani svižnější výjezdy a krátké kytarové odpichy ve vyšších polohách, zato hlas se drží ne v nižších, ale nejhlubších polohách. Kyle tahá slova ze dna hrdla, ať se kolem něj děje cokoliv, i když se na chvíli lehce zpunkovatí. Obecně mi první song přijde ne nepodobný sympaťákům OBITUARY, hlavně v těch jednodušších místech, v těch táhlých pak spíše technickou americkou školu. Rovnováha mezi těmi a oněmi postupy je zachována a první položku hodnotím velmi vysoko a vůbec se nedivím, že po vydaných nosičích se jen zaprášilo. 

Brrr, brrr, brrrutální basa v úvodu titulní skladby (i v závěru třetí) drrrtí jako mlýn v kamenolomu, kapela pokračuje v nastaveném trendu a když se po minutě a půl rozjede „rozverná“ pasáž, chápu kapelní zařazení do ranku regressive death metalu, tady je to zpátečnictví (nemyslím to pejorativně) citelné ještě silněji než v prvním tracku. Stejně tak ale opět nechybí různě pokroucené kytarové melodie, jež zní jako funerální doprovod v nějakém strašidelném filmu. Díky neustálému tlaku a různým zpestřujícím prvkům ale songy nenudí ani přes onu ďábelskou stopáž, což platí i na další dvě věci – „Dissipating Form“ a „Abbatoir of Sorrow“. Podobné charisma, ale jiné ingredience, tu pravěká rytmika, tu kvílivé zlověstné sólo, tam kazatelský vokál. V „Embodied…“ převládají střední až pomalá tempa, místy jde spíše o tíživý death/doom, „Abatoir“ pak působí lehce odlišně, v úvodu se hraje na atmosférickou notu, v průběhu desetiminutové tryzny se místy objevují progresivní prvky, což platí hlavně na kytarové hrátky, s nimiž si Kyle, autor hudby i textů, hodně vyhrál, aniž by ale rezignoval na ono mnou neustále omílané zlo, temno a zmar, který se v některých momentech zase ze songu line. A  dojem z desky neodlehčuje ani (démonické) outro s různými pazvuky či zvony.

Před poslechem kazety jsem o DECREPISY neměl tušení, ale díky agilním Filth Junkies Records jsem si rozšířil obzory a jsem za to rád. Nahrávka je to po všech směrech dotažená, charismatická, ortodoxní deathmetalové šílence musí stoprocentně nadchnout. Vlastně nenacházím nic, co by mi překáželo nebo co bych kapele mohl vytknout, jednoduše perfektní práce.

Reedice – nebodováno.

Seznam skladeb:

  1. Dissipating Form
  2. Emetic Communion
  3. Embodied Decomposition
  4. Abbatoir of Sorrow
  5. Anxiety Womb

Čas: cca 35 min.

Sestava:

  • Kyle House – guitar & death grunts
  • Jonny Quintana – guitar 
  • Tim Lower – bass
  • Charlie Koryn – drums

Facebook
Bandcamp
YouTube

https://www.facebook.com/filthjunkies/


Zveřejněno: 02. 07. 2022
Přečteno:
818 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář