Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

Minirozhovor s ostravskou death metalovou kapelou tvořenou ostřílenými muzikanty.

Ostravská deathmetalová kapela PURITY vznikla v roce 2004 a zanechala po sobě dvě dema. Před nějakým časem v obměněné sestavě ostřílených muzikantů obnovila činnost a dává o sobě pomalu vědět. Odpovědi na tento minirozhovor pro Buryzone zine č. 26 dorazily na konci května 2022 s poznámkou: „To jsme zrobili na zkušebně.“

Takže začneme klasickou historií na začátek. Jak to bylo v tom roce 2004, když vznikli PURITY? Kdo tehdy kapelu tvořil a kdy vlastně skončila. Co tehdejší nahrávky?

Tož to je uzavřená historie a z té doby hraje v PURITY jen Ričiz, tak bych to nějak moc nerozebíral. Navíc z té doby už nehrajeme ani jeden song, vše je nové. Na Bandzone je takové malé info, které se týká původních PURITY i se členy atd.

A od kdy se datuje reinkarnace PURITY? Co bylo impulsem pro oživení tohoto jména? Představte jednotlivé členy, co už mají za sebou a v jakých dalších kapelách hráli a tak…

To byl jeden vánoční večírek v KrPolu (Krásné Pole, bývalá vesnice a nyní městský obvod Ostravy – pozn. Bury) a slovo dalo slovo. Tak do PURITY k Marianovi a Richardovi nastoupil  Richard 2. Zároveň se to zapilo a pak se začlo po různých mezinárodních pracovních štacích trochu více zkoušet.
Riči – kytara (jinak DISSOLVING OF PRODIGY, LOVE HISTORY aj.)
Raďa – basa (dříve APATHY AGAIN, HELPNESS)
Bowler – zpěv (HYPNOTIC SCENERY, VACUUM)
René – bicí (zábavovky a KHATANO)
Richard – kytara (LOVE HISTORY, MALIGNANT TUMOUR a DISSOLVING OF PRODIGY)

Hned tři z vás zažili tu zlatou éru severomoravského doom metalu 90. let. Pomalá muzika už vás na stará kolena přestala bavit, že hrajete řekněme death metal staré školy s thrashovými vlivy? Proč zrovna tenhle styl?

Nikdo z nás se nevěnoval čistě doomu, jelikož to byl vždy více mix s death metalem a jinými styly. Nejvíc par excellence doom byli DISSOLVING OF PPRODIGY, myslím, kde hrál velkou roli i Fusaty.
Nám je živější muzika nejblíž, a proto asi hrajem to, co se ti zdá jako death + thrash. Prostě takhle to z nás leze na zkušebně a je v tom největší přirozenost.

Aktuálně máte novou nahrávku „Jako mor“. Co nám k ní řeknete? Jak dlouho materiál vznikal, kdo nosí nejvíc hudebních nápadů?

Matroš vznikal asi půl roku, během kterého proběhly i nějaké personální změny. Výsledkem je soubor riffů všech členů kapely, ale pokud mám bonzovat, tak nejvíc nápadů nosí v somru Ríša z Osmaku (Osmý obvod ostravského obvodu Poruba – pozn. Bury).

Šli jste nahrávat k Pitrisovi do Karviné. Proč jste vybrali zrovna tohle studio a jak v něm práce probíhala?

Pitris je fajn a má studio s výčepem, rozumíme si, on rozumí muzice, co hrajem, a má tenhle styl rád. Dokáže dělat skvělý zvuk, poradit a dává tomu srdce. Je to supr s ním pracovat.
Práce probíhaly téměř dobře a bečka se narazila hned první dopoledne. Kdyby nedorazil na koukanou Pedy (kytarista ANTIGOD), tak nám vydržela až do závěrečného mixu.

Proč jste se rozhodli pro české texty a o čem jsou?

Texty jsou doménou Bowlera. Sám se rozhodl pro češtinu, je mu nejbližší a dokáže v ní vyjádřit dokonale a s lehkostí své pocity a frustraci ze systému a hoven kolem nás. Rozebírat je by asi bylo na samostatný rozhovor se samotným  Mr. Bowlerem.

Jako intro máte pasáž ze seriálu Strážce duší. Já si jej vůbec nevybavuju, tak by mě zajímalo, o čem je a hlavně jak zapadá do konceptu nahrávky?

Jo máme, já si to taky nepamatuju, bo to nesleduju. Ale zapadá to do konceptu promo CD, které jsi slyšel na koncertě. Rendour ti to vysvětlí, ale dnes tu není.

Jaké máte s nahrávkou plány? Teď na koncertě jste měli pár vypálených cédéček jen s titulní obálkou. Bylo to jen tak pro prezentaci? Nebude nějaké oficiální vydání s bookletem a tak? Nebo vám to takhle nedotažené stačí?

Takhle nedotažené je to záměrně, je to opravdu jen pro prezentaci a obecně by ty songy měly být na internetu zdarma ke stažení – tedy opravdu takové promo. Což byl náš záměr, připomenout se komunitě a pomalu je připravit na reálnou nahrávku, pro kterou teď kutíme další songy, ať to má alespoň 30+ minut. Pak by si to asi oficiální cedlo zasloužilo.
Jinak co se momentálního promo CD týče, bude i několik ručně vytvořených woodenhardpack obalů + CD uvnitř – časově je to náročné na výrobu a tudíž tomu asi bude odpovídat i cena, bude to opravdu jen pro těch pár odhodlaných, kterým by se naše muzika líbila. Na druhou stranu každý kus bude jedinečný originál.

Jak jste na tom vůbec s prezentací kapely? Na Bandzone jsou informace staré spoustu let a žádná aktualizace! Co třeba Facebook atd.? Řešíte to nějak, ale není čas? Nebo jak to je a bude?

No, prezentace kapely – jak jsme řekli, Bandzone je minulost, na FB jsme a je tam vklíněno a vetnuto aktuální info… k tomu ty se ale asi nedostaneš, protože jsi beztak zablokovaný systémem pro nevhodný komentář v sociální síti – ale za to my nemůžeme.

Díky a na závěr mě zajímají vaše plány do budoucna…

No, klasika – jak jsme řekli, doděláváme songy na budoucí nahrávku a pravděpodobné CD, pak koncert v ostravském Rock Hillu a dále nějaká ta šňůra USA, Japonsko a Opavsko. Čus.

RECENZE

Facebook
Bandzone

 


Zveřejněno: 24. 07. 2022
Přečteno:
737 x
Autor: Bury | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář