Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
Heathen Convention 2024

Norští ARCTURUS, kteří se přijíždějí letos v říjnu poprvé představit naživo českým fanouškům, slibují být značně exkluzivní podívanou. Důvodů je hned několik.

Prvním z nich je, že kapela patří již od poloviny 90. let k lídrům avantgardní metalové scény a její alba se úspěšně snažila posunout meze nejen blackmetalové hudby. Black metal sice k severským zemím neodmyslitelně patří, ale ARCTURUS byli jedni z prvních, kdo dokázali tento žánr uchopit ?zcela jinak?. Od té doby se (opět zejména na severu) roztrhl pytel s kapelami, které se pokoušejí hledat svou cestu a křížit žánry, ARCTURUS však nelze upřít jisté průkopnické zásluhy.

Zdá se to neuvěřitelné, ale kořeny této formace sahají téměř dvě desetiletí nazpět. Konkrétně do roku 1987, tehdy však kapela působila pod názvem MORTEM. Do devadesátých let již vykročili jako ARCTURUS a v polovině dekády na sebe velmi výrazně upozornili svým dlouhohrajícím debutem ?Aspera Hiems Symfonia? mapujícím počáteční období kapely. Již tento moment naznačil jejich snahu umělecky směřovat co nejdál od šedivého průměru, ale skutečná bomba měla vybuchnout o rok později, tedy 1996. Tehdy ARCTURUS šokovali non-konformním albem ?La Masquerade Infernale?, které se v jejich kariéře stalo definitivním průlomem. Dodnes jsou ztotožňováni právě se stylem, který přinesli na ?Pekelné maškarádě?. Blackové vlivy jsou jen zlehka tušené, do popředí vystupuje atmosféra ?strašidelného plesu? ? dekadence, sarkasmus a hravost, pojmy dosud s tímto hudebním žánrem spíše nespojované. Jedním z poznávacích znaků se stává hlasová manýra frontmana Garma, stejně jako Sverdovy klávesy pajdající jak v béčkovém hororu. ARCTURUS mimo jiné využili i služeb nefalšovaného smyčcového kvarteta.

Po akci, tedy vydání veleúspěšného a zdařilého alba, přijímaného nadšeně kritikou i fanoušky, přichází reakce a letargie, takže ARCTURUS několik let tápají. V mezičase vydávají podivuhodnou kolekci ?Disguised Masters?. Na ní spolupracovali i s několika dalšími umělci a výsledkem jsou zvláštní verze a remixy předešlé oblíbené nahrávky (krom toho ovšem nabízí i malou ochutnávku aktuálního dění v kapele). Když už to vypadalo, že ARCTURUS se definitivně rozpadli a žádné další řadové album již nepřipraví, vydávají v roce 2002 na vlastním labelu další řadovku ?The Sham Mirrors?. Ta naznačila příklon k rychlejším, přímočařejším a poněkud blackověji laděným písním, stále však s patrným avantgardním odérem. I po jejím vydání se kapela dostala do potíží osobního rázu a výsledkem je odchod zpěváka Garma; nakonec byl za mikrofónem nahrazen Vortexem, jehož výtečný čistý hlas je fanouškům znám mj. z DIMMU BORGIR nebo BORKNAGAR (ale dokonce si zahostoval i u ARCTURUS právě na ?Pekelné maškarádě?). Prvním albem, jež ARCTURUS natočili s novým frontmanem, bude v září vydaný dlouhohrající materiál ?Sideshow Symphonies? (na značce SEASON OF MIST), na jehož podporu ARCTURUS vyrážejí na aktuální turné.

Druhým důvodem, proč vyrazit na koncert, je (vedle kvalitní, i když nepříliš rozsáhlé diskografie) zajímavé personální složení kapely. Vedle zmíněného vokalisty Vortexe jsou to mj. kytarista Knut Magne Valle (podílel se i na albech ULVER a FLEURETY), baskytarista THugh Mingay (svůj otisk zanechal ve VED BUENS ENDE, ULVER), klávesista Sverd (svým uměním přispěl mj. na desky COVENANT, FLEURETY, SATYRICON) či bubeník Hellhammer (workoholik podílející se na chodu MAYHEM, THE KOVENANT, WINDS, FLEURETY, THORNS, MEZZERSCHMITT a mnoha dalších).

Konečně jako třetí důvod lze uvést fakt, že ARCTURUS dosud fungovali spíše sporadicky a na bázi studiového projektu. Jejich aktuální koncertní snažení je tedy zajímavou novinkou a (pro české fanoušky první) příležitostí zkonfrontovat studiovou i živou podobu nevšední hudby ARCTURUS.

Samostatným důvodem proč vyrazit na koncert je ?předkapela? RED HARVEST, pro některé fanoušky stejný, možná i větší ?kult? než ARCTURUS. Norský kolos RED HARVEST existuje prakticky stejnou dobu a oblažuje posluchače nahrávkami již od počátku 90. let. Postupem času do dokonalosti propracovali své industriálně-metalové hlukové stěny. Za album ?Sick Transit Gloria Mundi? byli v roce 2002 dokonce nominováni na norskou Grammy i alternativní ocenění Alarm. Zatím posledním výsledkem jejich chorobné práce je ještě brutálnější materiál ?Internal Punishment Programs?. Jejich živé vystoupení by mělo být skutečně výjimečným zážitkem.

Obě norské legendy můžete vidět v akci v doprovodu Depresy a Ador Dorath ve středu 12. října 2005 na pódiu žižkovského klubu Matrix. V této souvislosti by bylo na místě zmínit, že pro tuto akci bude posíleno klubové PA, takže se můžete těšit na velmi exklusivní zvuk, bez kterého by tento koncert měl jen poloviční efekt.  Bližší informace na www.shindy.cz

Související linky:

Zdroj: www.shindy.cz


Zveřejněno: 03. 10. 2005
Přečteno:
3477 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář