Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
Heathen Convention 2024

LP 2021, Phobia Records, Anomie Records / D-beat, punk, crust / Česko

Kladenští JONESTOWN mají venku novou nahrávku a ta se hned stává automaticky v jejich devatenáctileté historii zásadním zářezem. Jedná se totiž o debutovou desku. Po několika splitech, EP atd. je tady nahrávka, která je jen jejich. Situace zajímavá, ne však ojedinělá. Ono to v žánru, který JONESTOWN produkují, v podstatě má i logiku. Stylu, kterému se tihle punx věnují, nejlépe sedí krátký formát.

Ale netřeba mít obavy. Kluci si poradili i s dlouhohrající deskou. Ta sice časově jakž takž splňuje nějaké ty oficiální tabulky ohledně délky, ale i tak si vystačí na ploše cca 25 minut, na kterých řekne vše podstatné. Kapela si je dobře vědoma jisté žánrové a tím pádem i výrazové omezenosti, a tak ve svých deseti skladbách ze sebe vyždímá to nejlepší, aniž by předkládala zbytečnou vatu. Naopak. I přes čistě naservírovaný punkový kvapík, kdy bubeník v podstatě nezpomalí a valí svá rychlá tempa tak, jak pořádný syrový punk zákon káže, mají songy šmrnc.

JONESTOWN kromě řezavých a řádně nabroušených tónů umí vykouzlit i chytlavé kytarové melodie, kterých není nijak nazbyt, ale jsou chytře servírovány tak, aby se tím skladby daly od sebe dobře rozlišovat a nenastal pocit toho, že hraje stále jedna, byť kvalitní, písnička. Kromě melodických záseků jsou skladby prošpikované i menšími detaily, které nutí posluchače udržovat pozornost. K obohacení přispívají i nasamplované promluvy amerického exprezidenta Trumpa.

Už podle názvu desky, anebo zmiňovaného jména amerického politika, je jasné, že JONESTOWN se zabývají ve svých textech víceméně sociální kritikou. Určitou zajímavostí je, že trojici muzikantů z naší kotliny doplňuje o pár let starší zpěvák Brian, který je Američan a v Čechách se s klukama seznámil z pozice učitel – žák. A tak je jasné, že oproti většině domácích kapel, které se motají v prostředí HC punku, kapela užívá logicky angličtinu.

JONESTOWN tak loni vydali desku, která se zřejmě nestane milníkem tuzemské HC/punk scény, ale rozhodně patří k tomu kvalitnímu, co může tento styl nabídnout. „The Unbearable Lightness of Idiocy“ je v rámci žánru velmi příjemným albem.

Pro archiváře ještě pár dat. Album vyšlo v počtu 300 ks. Z toho je 200 desek klasicky černých a 100 jich je pěkných oranžových.

Seznam skladeb:

  1. The Process
  2. God`s Bitsch
  3. Swallowed Whole
  4. Amal
  5. Storm the Palace
  6. Tweetstorm Chloroform
  7. Two Plus Two
  8. Population Zero
  9. Intoxicate Me
  10. Unbearable Lightness

Čas: cca 25 minut

Sestava:

  • Brian Wayne Evans – vokál, synťáky
  • Mike Jones – kytara
  • Viktorio de Passini – basa
  • Cyril Jones – bicí

https://bandzone.cz/jnt


Zveřejněno: 26. 04. 2022
Přečteno:
778 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář