Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

CD/LP 2021, Season of Mist / crust, punk, metal / Island

V poslední čtvrtině loňského roku se objevila nahrávka, která se mi zpočátku jevila jako další deska, která vznikla z nudy a kromě toho, že udělá radost autorům, bude víceméně zaškatulkovaná do kategorie „po pár posleších zapomenuto“. Chyba lávky. Deska BASTARÐUR umí s člověkem zacvičit, protáhnout ho kanálem, ušpinit mu ruce, ale zároveň dodat něco, čím je tahle kapela jedinečná a dokáže se odlišit.

Za crust/metalovou partou z Islandu stojí jméno, které by možná jen tak někdo nečekal, já s tím ale nemám vůbec žádný problém. Proč by člověk, kterého známe z kapely, která hraje naprosto originální rock a původně vzešla z black metalu, nemohl natočit crustovou desku s vlivy death metalu. Řeč je o velice známém chlapíkovi, který slyší na jméno Adalbjörn Tryggvason. Hlavní tváři SÓLSTAFIR.

Adalbjörn se v promo materiálech k desce zmiňuje o tom, že vlivy, které ho k tvorbě nakoply, pochází od skupin, které měl a má navždy rád. A už jen podle uvedeného čtyřlístku – NAPALM DEATH, TERRORIZER, MOTÖRHEAD a DISFEAR – je zřejmé, jakým směrem se BASTARÐUR řítí. A to bychom neměli zapomínat na ENTOMBED, jejichž samolepku má na své kytaře nalepenou dodnes.

První, co zaujme, je zvuk kytary. Ten mě baví moc a je pro výsledný sound tím zásadním. Kytara svým zvukem evokuje právě kapelu ze samolepky, ale rozhodně se nejedná o totožný zvuk a další z plejády worhship kapel, které onen charakteristický sound tolik milují. U BASTARÐUR jsou citelnější punkové vlivy, čímž se zase dostáváme k výčtu zmiňovaných vzorů, kde jsou na místě DISFEAR.

Adalbjörn v sobě ani v tom na první poslech zuřivém větru, kde se jedná o souboj d-beat bicích, kytar a řevu, nezapře smysl pro své velké muzikantství a léta strávená v SÓSLTAFIR. Skladby mají šmrnc a už jen to, že jsou průměrně dlouhé od tří do čtyř minut, dává najevo, že se v těch sonzích musí dít něco víc. Klepačky převládají, ale nechybí spousta vkusně zařazených sólíček, vyhrávek a jelikož se považuju za letitého fanouška islandských rockerů, jsou mi sem tam použité vsuvky, mezihry a někdy i delší pasáže povědomé a vítám je všemi deseti. Skvěle oživují ten nadstandardní nářez, jelikož i ten kolovrátkový základ z podstaty věci naráží na své limity omezeného prostoru. Jako ideální vzorek pro tento můj myšlenkový proud poslouží titulní věc, která se v druhé polovině z klasického punkového kvapíku přehoupne v islandskou pouť gejzíry a sopeční krajinou.

Za ideální považuju poměr osmi věcí ku 28 minutám, kdy se u člověka nedostavuje pocit nudy a naopak má chuť každou ze skladeb podrobit průzkumu a objevit v nich rozdíly. A ty přicházejí.

Album „Satan’s Loss Of Son“ se pro mě stalo velkým překvapením, a i se k němu stále rád vracím. I po měsících v sobě nalézám chuť po tomto islandském crust metalu, který je chytře složený a skvěle zahraný. Za mě palce hore, je to velice kvalitní jízda.

Seznam skladeb:

  1. Viral Tumor
  2. Neonlight Blitzkrieg
  3. Satan's Loss of Son
  4. Burn  
  5. The Whispering Beast
  6. Black Flag Fools
  7. Afturhalds Kommatittir
  8. Rise Up

Čas: 28:19

Sestava:

  • Adalbjörn Tryggvason : Vocals/guitar/bass
  • Birgir Jónsson : Drums

Bandcamp

 


Zveřejněno: 29. 03. 2022
Přečteno:
676 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář